Pohjoismaissa kaikki puhuvat nykyään ruoka- ja ateriakokemuksista. Ruokaa tehdään kotona, töissä ja ravintoloissa. Lehtien palstat ovat täynnä artikkeleita kokeista, jotka osoittavat intohimoista kiinnostusta lähiruokaan ja maan omiin raaka-aineisiin. Voimme myös lukea, kuinka ylpeitä he ovat resepteistään ja uusista luomuksistaan. Ja mikä parasta, kaikki tämä huomio ruokaan vaikuttaa myös meihin lukijoihin. Pohjoismainen ruokakulttuuri, sen raaka-aineet, ainutlaatuinen ympäristö ja ruokaosaaminen, on kokenut jännittävän kehityksen viime vuosina, ja se on saanut paljon kunniaa ja mainetta ympäri maailmaa.
Pohjoismaisissa kodeissa olemme tulleet paljon paremmin tietoisiksi aidon ruuan eduista: sen terveellisyydestä, luotettavuudesta, laadusta ja hyvästä aidosta mausta. Vaikka juomme kahvia enemmän kuin koskaan ennen, olemme kuitenkin halukkaitta jonottamaan aikaisin aamulla paikallisessa leipomossa saadaksemme aamukahville tuoretta leipää.
Monin paikoin Pohjoismaissa on kerätty ainutlaatuista asiantuntemusta elintarvike- ja ruokatutkimuksessa, ja pohjoismaiset kokit osallistuvat monille areenoille, joilla ruokaa käsitellään ja valmistetaan. Pohjoismaiset kokit tuovat kotiin arvokaita mitaleja maailman arvostetuimmista ruokakilpailuista, ja monet ovat jo alkaneet puhua, että pohjoismaissa on enemmän maailmanmestareita keittiössä kuin hiihtoladuilla ja talviurheilussa!
Norjan pääkaupunkiin Osloon on nyt rakennettu uusi ruokahalli: Mathallen Vulkan. Kolmeen kerrokseen, yhteensä yli 3500 m², on kehitetty kohtaamispaikka kaikille ruuasta ja makuelämyksistä kiinnostuneille. Ruokahalli ei ole vain markkinapaikka, vaan myös kokemuskeskus. Kaikille ruuasta kiinnostuneille halutaan tarjota kohtauspaikka. Mathallenissa kohtaavat tavalliset kadun ihmiset, sinä tai minä, ammattilaiset sekä ne, jotka ovat erityisen kiinnostuneita ateriasta ja kokemuksista aterian ympärillä.
Mathallen Vulkanilla on sama perusta ja ideologia kuin Kellohalli-ruokakeskuksella Helsingissä: molemmat suosivat paikallista ruokakehitystä ja oman maan ruokakulttuuria. Mathallen Vulkanin portit aukaistiin virallisesti 12. lokakuuta, ja se on tervetullut lisä pohjoismaiseen gastronomiaan ja sen luovan kehityksen eteenpäin viemiseen.