Runebergstårta

Runebergstårtan är en bakelse (alltså egentligen inte en tårta) som äts på Runebergsdagen den 5 februari. Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås dagligen ha ätit en dylik bakelse. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen på 1850-talet, men sanningshalten bakom detta har ifrågasatts.

Den färdiga tårtanDen färdiga tårtan

Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-talet en variant av "Runebergs bakelser". Idag finns många varianter av bakelsen, och exakt hur den ursprungliga bakelsen såg ut är oklart, men den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt.

Fredrik Ekbergs bageri i Helsingfors var det första som marknadsförde tårtor med Runebergs namn redan år 1856, under skaldens livstid. I Fredrika Runebergs receptbok finns receptet till Runebergs bakelse. Bakelsen, som delvis avviker från den traditionella Runebergstårtan, består av en mördeg utan bakpulver och gräddas i runda bleckplåtsformar utan botten. Om formen som används är hög och cylinderformad har den färdiga bakelsen samma form som dagens Runebergstårta.

Receptet till Runebergs bakelse från Fredrika Runebergs receptbok lyder:

1 skålpund [ca 425 g] smör, 1 skålpund mjöl, 1 skålpund socker, ¼ skålpund sötmandel och ¼ skålpund dito bitter, 2 st ägg. Mandeln, oskollad, stötes men ej fin, knådas mycket, mycket väl på bordet, kaflas ut som vanlig tortdeg något tjockare än till vanliga tårtor. Urtages med runda bläckformer utan botten och gräddas med dem på spjäll, i icke mycket stark värme, tills de blir ljusbruna, hvapå de med form ställas på degen och uttryckes sålunda att den råa skifvan blir under och den gräddade på, hvarefter man ofvanpå den gräddade delen lägger af rå smet en krans omkring och ett dubbelt kors ovanpå samt litet syllt deremellan, allt ini formen. Smörjes med äggula och sättes åter i ugnen.

 

Tårtarna efter gräddingTårtarna efter grädding

 

Residensets egna ”Runebergare”

Receptet för ca 20 st tårtor

Ingredienser:

200 g smör el.margari

2 dl socker

2 ägg

2 dl skorpmjöl (ströbröd)

1 ½ dl vetemjöl

2 dl grovt malen mandel

knappt 1 ½ tsk bakpulver

knappt ½ dl grädde

hallonsylt

½ msk vatten

1 dl pudersocker

några droppar citronsaft

Gör så här:

Blanda matfett och socker. Tillsätt äggen. Blanda mjölen, bakpulver och mandel, tillsätt blandningen i smeten. Rör ner grädde. Klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda tårtorna i 200 grader i ca 15 min. Låt svalna. Rör ihop pudersocker, vatten och citronsaft till en smet. Klicka lite hallonsylt på varje tårta och ringla kristyrsmet i en ring runt sylten. Tårtorna kan eventuellt dränkas med rom eller punsch.

Bara sylt och kristyrsmet saknasBara sylt och kristyrsmet saknas