Kolme kuukautta ja 333 kotiutettua

Suomen Pietarin-pääkonsulaatti on laajasti tunnettu ”viisumitehtaana”, sillä se on maailman suurin Schengen-viisumien myöntäjä. ”Koronakeväänä” edustustolle lankesi kuitenkin aivan uusi, merkittävä kansalaispalvelun lohko: maaliskuun lopulla meidän oli laajennettava toimintaamme kansalaisten kotiutuspalveluihin.

Kotiutuksia tekevä pikkubussi teki 18.6. viimeisen pääkonsulaatin organisoiman kotiutuskuljetuksen. Kuvassa edustuston työntekijöitä ja matkustajia pääkonsulaatin edessä Pietarissa. Kuva: Suomen Pietarin-pääkonsulaatti

23.3.2020 lähti ensimmäinen Suomeen matkaaja meidän avullamme ja HH-kuriirin pikkubussilla yhdensuuntaiselle kiertomatkalle (kotiutusmatkalle) kohteisiin Pietari–Viipuri–Lappeenranta. Avustuksellamme kaikkiaan 333 matkustajaa pääsi viimeisten kolmen kuukauden aikana Suomeen tai Suomen kautta kotiin, kun Venäjän ja Suomen välinen matkustajaliikenne on ollut pysähdyksissä. Suomeen matkusti 190 suomalaista tai Suomessa pysyvästi asuvaa. Suomalaisten lisäksi edustusto on palvellut kahdenkymmenenviiden eri maan kansalaisia tai näissä maissa vakituisesti asuvia.

Jos 333 matkustajaa muuttaa Finnairin Moskova-Helsinki-lennon matkustajiksi, niin matkustajamäärä vastaa prikulleen kahta täyttä näiden kaupunkien välillä operoivaa Airbus A320 -konetta.

Työtä auringonnoususta pikkutunneille

Pietarissa valtavaa kotiutusrumbaa pyöritettiin kolmen hengen tiimin voimin. Koordinaatiossa puuhaa on riittänyt, ja työtä on painettu toisinaan auringonnoususta pikkutunneille saakka – ja näin Pietarin valkeiden öiden aikaan aurinko nousee kovin aikaisin. Välillä asiakkaiden kanssa on pohdittu erilaisia yksityiskohtia; miten järjestää jatkokuljetus Suomen puolella, montako matkalaukkua pikkubussiin mahtuu, ehtiikö vai eikö Helsinki-Vantaalla odottavalle lennolle ja millaisen etäisyyden päästä lentoasemaa voisi yöpyä. Tai missä kulkee bussiin otettavan koiran kokoraja ja onko matkan hinnasta mahdollista saada perhealennusta.

Omalta osaltaan HH-kuriiri on hoitanut logistiikkapuolen pikkubussilla tai pienemmällä henkilöautolla Pietarista Viipuriin, toisella pikkubussilla Viipurista Lappeenrantaan ja tarvittaessa vielä pikkubussilla Lappeenrannasta Helsinki-Vantaalle saakka. Matkalle lähtevät asiakkaat on jo lähtövaiheessa henkilökohtaisesti ohjeistettu ja sitoutettu noudattamaan Suomen terveysviranomaisten ohjeistuksia omaehtoisesta karanteenista ja siitä, että joukkoliikennevälineitä ei tulisi käyttää.

HH-kuriiri on tuonut aamulla venäläisiä ja myös diplomaattikuntaa Suomesta Venäjälle, ja sen jälkeen lounasaikaan lähtenyt viemään meidän kauttamme hoidettuja matkustajia Suomea kohti. HH-kuriirin johtaja Jukka Jyrkinen on ajanut henkilökohtaisesti kaikki Lappeenranta-Viipuri-Lappeenranta vuorot päivittäin. Brusnitš​noen ja Nuijamaan raja-asemat tällä välillä ovat tulleet jo hänelle varmasti tutuiksi.

Konsulit käyvät läpi viimeisen kuljetuksen matkustajalistaa. Kuva: Suomen Pietarin-pääkonsulaatti

Lakitekstejä, sumppia ja sympatiaa

Pientä (ja välillä suurempaa) päänvaivaa ovat aiheuttaneet ajoittain muuttuvat Venäjän raja-asetukset. Nämä muutokset ovat vaikuttaneet siihen, ketkä Venäjältä pääsevät poistumaan Suomeen maarajan kautta. Näitä asioita pohtiessa, lakitekstejä lukiessa ja tulkitessa sekä piriseviä puhelimia kuunnellessa on kulunut useampikin kuppi kahvia. Kaveritukea ja sympatiaa on myös tarvittu.  ​

Valoa rupesi näkymään tunnelin päässä, kun sana kiiri paikallisesta operaattorista Skandinaviasta, joka aikoi lähteä kuljettamaan matkustajia Suomeen. Skandinavia onnistuikin hankkimaan tarvittavat luvat oikeasta paikasta, ja rajanylitykset Venäjältä Suomeen lähtivät luonnistumaan 20- ja 55-paikkaisilla busseilla. Pääkonsulaattiin kohdistunut paine alkoi helpottaa.

Elämänlanka Venäjältä Suomeen

Torstaina 18.6.2020 oli se päivä, kun saatoimme koko edustuston johdon voimin viimeisen pääkonsulaatin kautta hoidetun ja HH-kuriirin operoiman pikkubussin matkaan kahdeksan asiakkaan kanssa. Tunnelma oli haikea, mutta myös onnellinen. On ollut mielekästä tehdä työtä, jolla on tarkoitus. Lukemattomat asiakas- ja diplomaattikunnalta tulleet kiitokset ovat lämmittäneet sydäntä. Elämänlanka Venäjältä Suomeen ja Suomesta muualle, jopa Brasiliaan saakka, on ollut kaikille korvaamattoman tärkeä.

Tämä elämänlanka säilyy ja toimii kuin ideaalikierroksille trimmattu Mersu. HH-kuriiri ja Skandinavia jatkavat työtään suomalaisten ja muiden maiden kansalaisten hyväksi. Kotiutukset jatkuvat pääkonsulaatin edestä, mutta ilman meitä. HH-kuriirin pikkubussit lähtevät edelleen kolme kertaa viikossa Lappeenrantaa kohti, joten jos kaiho iskee, niin voimme seurata tätä jo niin tutuksi tullutta prosessia ikkunan takaa.

Kiitokset tuesta ja tsempistä

Kiitos sinulle Jukka Jyrkinen, HH-kuriirin vankkumaton maantiekiitäjä, joka olet painanut Viipurin, Lappeenrannan ja Helsinki-Vantaan väliä päivästä toiseen. Kilometrejä on kertynyt ja jokusen tunnin puhdasta odotteluaikaa olet päässyt kuluttamaan molemmilla raja-asemilla Brusnitš​noessa ja Nuijamaalla, kun asiakkailla tai heidän lemmikeillään on ilmaantunut ongelmia. Asiakaspinnasta on kuulunut ylistävää palautetta juuri sinulle, ja tässä yksi niistä: “However, thanks a lot indeed for this ”narrow escape”, trip and service was perfect, the owner is a marvellous fellow, treated us as a real friend!

Kiitos Suomen rajavartiostolle ja rajavartiolaitoksen yhdysmiehille niin Pietarissa kuin Moskovassa. Eri matkustajien osalta olemme joutuneet useammankin kerran (laskuissa on mahdotonta pysyä) tarkistamaan matkustajien maahantulon edellytykset. Mitä eksoottisempi maa tai maahantulolupien kombinaatio, niin sitä varmemmin olemme aina kääntyneet rajavartioston puoleen.

Kiitos oman talon väelle kaikesta tuesta ja tsemppauksesta. Kiitos myös kollegat Helsingissä, Moskovassa, Petroskoissa ja Murmanskissa. Näin mittava projekti vaatii tukea monelta suunnalta ja sitä olemme teiltä saaneet.

Yhteistyötahoja on siis ollut monia, kuten pitääkin tällaisen projektin läpiviemiseksi. Lähetämme lämpimät kiitokset teille kaikille!

~ Pietarin-pääkonsulaatin kotiutustiimi​​​ Ville, Katja ja Jussi ~

Kotiutustiimi kiittää kaikkia hyvästä yhteistyöstä! Kuva: Suomen Pietarin-pääkonsulaatti

Leave a Reply