Pyörällä Venäjällä – ennen ja nyt

Polkupyöräilyllä on Venäjällä pitkä historia. Vuosina 1928–1931 neuvostoliittolainen Gleb Travin (1902–1979) pyöräili amerikkalaisvalmisteisella pyörällään yli 80 000 kilometrin matkan kiertäen käytännössä koko Neuvostoliiton. Idean matkaansa Travin sai tavattuaan vuonna 1923 Pihkovassa hollantilaisen pyöräilijän, joka oli ajamassa Euroopan ympäri. Travin päätti heti panna paremmaksi ja kiertää polkupyörällään koko Neuvostoliiton!

Rautaporolla Nenetsiassa

Perusteelliset valmistelut kestivät viitisen vuotta, joiden aikana kilometrejä pyörän selässä kertyi tuhansittain. Travin lähti pitkälle matkalleen varusteinaan kompassi, ase ja matkalaukullinen varaosia. Matkan varrella hän kohtasi mm. heinäsirkkapilven, jäätyneen mammutin ja palellutti varpaansa Nenetsiassa, jossa ensimmäistä kertaa polkupyörän nähneet paikalliset asukkaat kutsuivat sitä rautaporoksi.

Gleb Travin kiersi pyörällään käytännössä koko Neuvostoliiton.

Tarkkana Pietarissa

Pietarissa pyöräteitä on noin 107 kilometriä. Pyöräteitä on myös keskustassa, tosin viikonloppuisin ne näyttävät muuttuvan autojen pysäköintipaikoiksi. Jos kuitenkin lähdet liikkeelle varhain aamulla, pyörätiet ovat pääosin tyhjiä ja voit ajaa suhteellisen rauhassa. Noudata silti huomattavaa varovaisuutta, koska pyöräilijä on Pietarin keskustassa vielä harvinainen ilmestys ja autoilijoiden suhtautuminen pyöräilijään vaihtelee. Pyöräily ruuhkaisella Nevan valtakadulla on taatusti mieleenjäävä kokemus.

Välttämättömiä varusteita ovat pyöräilykypärän lisäksi ajokäsineet ja tukevat jalkineet sekä pyörän turvaviiri, jonka ansiosta polkupyörä ohitetaan liikenteessä hieman kauempaa.

Polkupyörän kiitäessä lempeässä kevättuulessa eteesi avautuu uusi ja mielenkiintoinen Pietari!

Pietarissa pyöräillessä kannattaa muistaa kypärä ja turvaviiri. Kuva: Matti Kiiskinen

 

Pietarin-pääkonsulaatista löytyy rivi työntekijöille tarkoitettuja Jopo-pyöriä. Kuva: Matti Kiiskinen

 

Lähteet:

https://prokatski.ru/interesnoe/84-gleb-travin

http://territoriya.nakhodka-lib.ru/Ukazateli/muzei%20Gleba%20Travina.htm