Täyttä sirkusta – kulttuurivirkamiehen lempipuuhaa

Upsala Cirkuksen jonglöörausopissa pääkonsuli Anne Lammila. Kuva: Kirsi Muurama

Ulkoministeriön virkamiehenä Venäjällä saattaa joskus joutua tuskailemaan kuittisirkuksen keskellä tai päästä osaksi poliittista sirkusta, mutta kulttuurivirkamiehen ehdotonta lempipuuhaa on ilman muuta sosiaalinen sirkus!

Venäläinen sirkus on maailmankuulua. Henkilöstä riippuen sitä muistellaankin joko Moskovan suuren sirkuksen länsivierailuina tai Fontanka-kanavan varrella sijaitsevan Pietarin sirkuksen eläinten temppuina. Sosiaalinen sirkus puolestaan on toimintaa, jossa sirkuksen avulla tavoitellaan muun muassa osallisuuden tukemista ja syrjäytymisen ehkäisyä. Pietarissa tätä työtä tekee Upsala Circus, joka on vakiinnuttanut asemansa monien paikallisten lapsiperheiden keskuudessa.

Upsala Cirkuksen alkuvaiheen taiteilijoita Kazanin kirkon edessä. Kuva: Upsala Circus

Vuonna 2000 opiskellessani Pietarissa kuljin ympäri kaupunkia erilaisiin tapahtumiin osallistuen. Tuolloin Pietarin keskustassa liikkui paljon katulapsia, ja myös suomalaisia vapaaehtoisia toimi heidän parissaan. Tässä yhteydessä huomasin ilmoituksen, jossa lapsia kutsuttiin puistoon sirkustemppuja kokeilemaan. Taustalla oli tavoite tarjota heille mahdollisuus oppia uutta ja kehittää itseään, saaden näin otetta yhteiskunnasta.

Sama tehtävä tällä huligaanisirkuksella (kuten upsalalaiset itseään kutsuvat) on yhä. Vuosittain noin 70 lasta tekee nykysirkusesityksiä akrobatian, jonglöörauksen, nykytanssin ja pantomiimin keinoin. Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten lisäksi mukana on myös down-lapsia. Esityksiä on vuodessa noin 40 ja kävijöitä yli tuhat. Nykyisin Upsala Circuksella on myös oma kiinteä esiintymispaikka Upsala-puistossa, jonne järjestetään ilmaiskuljetus Suomen asemalta aina esiintymispäivinä.

Upsala Circuksen johtaja Larisa Afanasjeva. Kuva: Maria Istomina

Viime syksynä suomalainen Race Horse Company vieraili Upsala Cirkuksessa. Esityksen jälkeen lavalle nousi mukaan myös sirkuksen perustaja Larisa Afanasjeva. Myöhemmin minulle selvisi, että juuri hän oli 18 vuotta sitten lukemani ilmoituksen takana ja se, joka sinnikkäästi haki lapsia metroasemien nurkilta puistoihin harjoittelemaan. Nykyisin Larisa on yksi tärkeimmistä kulttuurivaikuttajista kaupungissa.

Suomen Pietarin pääkonsulaatti tukee Upsala Circuksen toimintaa vuosittain osana tasa-arvotyötään.

Lisätiedot: upsalacircus.ru

Race Horse Company. Kuva: Maria Istomina
Upsala Circuksella on nykyisin pysyvä esiintymispaikka ja uskollinen yleisö. Kuva: Maria Istomina

Leave a Reply