Ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia, ja useimmat meistä ovat jo hyvin valveutuneita asioista, joihin voimme itse vaikuttaa. Suomalaiset ovatkin tunnettuja ympäristötietoisuudestaan ja energiansäästöinnokkuudestaan, ainakin meillä täällä lähetystössä. Tuntuu siltä, että jatkuvasti joku meistä suomalaisista pyytää sammuttamaan valoja tai paasaa energiahukasta ikkunoiden ollessa auki silloin, kun ilmastointilaitteita käytetään.
Energiantuhlaus kun on perinteisesti merkinnyt suomalaisille myös varojen tuhlausta. Etelä-Afrikassa tilanne on toisin. Energiantuotanto on ollut voimakkaasti valtion tukemaa, mutta pikkuhiljaa järjestelmää on purettu, ja näin ollen energian hinnan nyt noustessa ihmiset alkavat ymmärtää energiansäästötarpeita. Tämä sopii meille oikein hyvin, olemmehan energiansäästön mallimaa.
Energiansäästöjä edustustossa
Olen hyvin ylpeä edustustomme äskettäisestä sitoutumisesta energiansäästötalkoisiin. Teetätimme viime vuoden lopulla energiakatselmuksen, jonka perusteella pystymme todentamaan syntyvän energiansäästön. Kokonaistavoitteeksi olemme ilmoittaneet pyrkivämme säästämään viisi prosenttia kokonaiskulutuksestamme kuluvan vuoden aikana (toukokuu 2016–huhtikuu 2017). Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksemme on julkinen ja löytyy täältä.
Jotkin energiansäästötoimenpiteistä on sovittu tehtäväksi heti ja toiset taas ovat vielä mietinnässä. Henkilöstöä opastetaan ja heitä muistutetaan säännöllisin väliajoin säästämään vettä ja vähentämään sähkönkulutusta. Keittiön vesihanaan asennetaan suodatin juomaveden suodattamista varten, jolloin pullovedestä luovutaan. Tämän vuoden aikana edustuston valaistusta tullaan muuttamaan energiaystävällisemmäksi vaihtamalla valoja LED-valoiksi.
Edustustorakennus on jo melko vanha (n. 50 vuotta), ja remonttien sekä myöhemmän lisärakentamisen vuoksi valaistukseen liittyviä muutostöitä tulee tarkoin miettiä ennen kuin aletaan töihin. Sama koskee vesiputkistoa. Veden lämmitys on kallista nykyisellä sähkölämmityksellä, ja tarkoituksena on hoitaa lämmitys joko lämpöpumpuilla tai jopa aurinkopaneelien avulla. Etelä-Afrikassa on hyvät markkinat auringolla toimiville vedenlämmittimille, ja niitä näkeekin maassa paljon.
Aurinkopaneelien hankkiminen ja asentaminen edustustoomme on vielä vakavassa harkinnassa, mutta Etelä-Afrikan jatkuvan auringonpaisteen huomioon ottaen paneelit ovat erityisen mielenkiintoinen vaihtoehto sähköntuotannolle. Paneelien hinta on viime vuosien aikana tullut niin edulliseksi ja teknologia on niin kehittynyttä, että tuntuisi hölmöltä olla niihin investoimatta. Ehkä suomalaisia aurinkopaneelien valmistajia saadaan houkuteltua Etelä-Afrikkaan?