Sitä kuvittelisi, että hellojen kehittäminen, valmistaminen ja myynti on yksinkertaista, mutta todellisuus osoittaa toista. Pääsin vierailemaan Nairobin lähellä sijaitsevassa tehtaassa, jossa valmistetaan noin 10 000 energiatehokasta hellaa kuukaudessa. Energiatehokkaat hellat on yksi noin 220 projektista, jotka ovat tähän mennessä saaneet tukea Suomen osittain rahoittamasta Energia- ja ympäristökumppanuusohjelma EEP:istä. Hellatehdas toimii jo muutaman vuoden markkinoilla olon jälkeen kaupallisesti kannattavasti.
Suomi tukee Energia- ja ympäristökumppanuusohjelmaa Energy and Environment Partnership Programmea eli tuttavallisemmin EEPiä 13 eteläisen Afrikan ja Itä-Afrikan maassa. Osarahoitusta myönnetään uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden projekteille erikseen julkaistavien hakukierrosten kautta. Rahaa on jaossa reilut 60 miljoonaa euroa vuosina 2010-2017. Suomen lisäksi muita rahoittajia ohjelmassa ovat Iso-Britannia ja Itävalta. Tähän mennessä rahoitetuista projekteista suurin osa on tukenut aurinkoenergian käyttöönottoa. Myös biomassa- ja biokaasuprojektit ovat olleet suosittuja.
Seuraamme projektien edistymistä ahkerasti konsulttien avulla, mutta edustuston väellä on harvoin aikaa käydä projektivierailuilla. Sain kuitenkin tähän mahdollisuuden vähän aikaa sitten ollessani virkamatkalla Keniassa. Kävin katsomassa hellojen valmistumista Nairobin lähellä sijaitsevassa tehtaassa, jossa valmistetaan noin 10 000 energiatehokasta hellaa kuukaudessa.
Hellat kuin kuumille kiville
Sitä kuvittelisi, että hellojen kehittäminen, valmistaminen ja myynti on yksinkertaista, mutta todellisuus osoittaa toista. Heillä on muutaman vuoden markkinoilla olon jälkeen jo neljäs prototyyppi tuotannossa.
Yrityksen tutkimus ja kehitys-yksikkö sijaitsee samoissa tiloissa tuotantolinjan kanssa, ja edellisiä versioita on kehitelty kuluttajien palautteen perusteella. Tällä hetkellä hellat menevät kuin kuumille kiville, joten näyttää siltä, että kehitys on ollut oikeaan suuntaan. Hella maksaa noin 35 euroa, ja on niin energiatehokas, että illallisen tekemiseen tarvitaan vain noin viisi palaa hiiltä tai brikettiä.
Hellatehdas on onnistunut EEP-tuen jälkeen houkuttelemaan huomattavia investointeja yksityisiltä sijoittajilta, ja toimii jo muutaman vuoden markkinoilla olon jälkeen kaupallisesti kannattavasti. Näin ei tietenkään aina ole, mutta on myös väärin väittää, että Afrikassa liiketoiminta ei voi olla kannattavaa. Niin kuin kaikkialla maailmassa, onnistuminen vaatii hyvän liiketoimintamallin, liiketoimintaympäristön ymmärtämistä, sekä hyvät hermot, ja ehkä vielä vähän tuuriakin. EEP-ohjelma toki myös antaa liiketoiminnan tukea EEP-projekteille, joilla on siihen selkeä tarve.