City of Angels – miljoonien mahdollisuuksien Los Angeles

Aurinkoinen tervehdys Suomen Los Angelesin -pääkonsulaatista, jossa pieni mutta pippurinen henkilökuntamme työskentelee kiivaasti sekä kansalaispalvelujen että vienninedistämisen parissa. Blogimme kautta pääsette tutustumaan jokapäiväiseen työhömme sekä tarinoihin ja tapahtumiin Kalifornian auringon alla.

Pääkonsulaattimme sijaitsee West LA:ssa, aivan Santa Monican rajan tuntumassa. Kahdeksanhenkisen tiimimme päätoimet jakaantuvat kahteen osaan: kansalaispalvelutyöhön, kuten passeihin ja viisumeihin, sekä vienninedistämiseen niin bisneksen kuin kulttuurin saralla. Konsulaattimme henkilökunnan lisäksi tiimiimme kuuluu pääkonsulin virka-asunnon osa-aikainen kokkimme. Lisäksi meitä auttamassa ovat sekä konsulipalvelutiimin korkeakouluharjoittelijat sekä vuosittainen CIMO-harjoittelija.

Lisätukea antavat kunniakonsulimme eri osavaltioissa sekä Tekesin ja Finpron kollegamme Piilaaksossa. Vaikka toimintamme keskittyy Los Angelesiin, yritämme palvella kaikkia toimipiirimme suomalaisia muun muassa vierailemalla kannettavan passilaitteistomme kanssa eri osavaltioissa useita kertoja vuodessa.

Energinen tiimimme Frendit-sarjan kulisseissa Warner Bros studioilla.
Energinen tiimimme Frendit-sarjan kulisseissa Warner Bros -studioilla.

Los Angelesin pääkonsulaatin toimipiiri kattaa Yhdysvaltain 13 läntisintä osavaltiota aina Alaskasta Havaijiin. Toiminta keskittyy Kaliforniaan, joka on väestöltään Yhdysvaltojen suurin osavaltio ja maailman seitsemänneksi suurin kansantalous. Kalifornia on myös maailman johtava IT -keskittymä ja Yhdysvaltain riskirahoitusalan keskus. Los Angelesin lisäksi keskeisiä kaupallisia keskittymiä ovat ns. San Francisco Bay Area (mukaan lukien Piilaakso) sekä San Diego.

Puhekielessä usein sekoittuvat Los Angeles ja Los Angelesin piirikunta (”Los Angeles County”). Los Angeles Countyyn kuuluu yhteensä 88 itsenäistä ja täysin yhteen kasvanutta kaupunkia, ja sen asukasluku on noin 10 miljoonaa. Esimerkiksi monien tuntema Santa Monica on oma itsenäinen kaupunkinsa Los Angeles Cityn länsipuolella. Los Angeles Cityssä on puolestaan noin kolme miljoonaa asukasta.

Monille Los Angeles on yhtä kuin Hollywood, vaikka tämä ei todellakaan pidä paikkaansa. Los Angeles on edelleen viihdeteollisuuden Mekka, niin elokuva- kuin musiikkiteollisuuden saralla, mutta se tunnetaan myös vahvasta bisneskulttuuristaan. Hyvänä esimerkkinä tästä on alati kasvava Venicen ja Santa Monican alueiden Silicon Beach, erilaisten innovatiivisten startup-yritysten keskus.

Me täällä pääkonsulaatissa yritämmekin olla aktiivisesti mukana erilaisissa verkostoissa ja paikallisissa tapahtumissa. Järjestämme yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa useita tapahtumia vuodessa aina elokuvafestivaaleista koulutus- ja bisnestapahtumiin.

Suomen Special Olympics 2015-joukkueen tilaisuus pääkonsulin virka-asunnolla Bel Airissa.
Suomen Special Olympics 2015-joukkueen tilaisuus pääkonsulin virka-asunnolla Bel Airissa.

Pääkonsulaatin yhtenä tehtävänä onkin suomalaisten yritysten neuvonta ja kontaktiverkoston kasvattaminen. Uusien yritysten tullessa länsirannikolle, voimme neuvoa heitä paikallisessa yrityskulttuurissa ja verkottaa heitä jo tuntemiimme toimijoihin. Ohjeenamme uusille tulijoille onkin se, että pitkäjänteinen työ ja huolellinen valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen aiottua siirtymistä Los Angelesiin. Ei riitä, että käydään näyttäytymässä kerran, vaan on pyrittävä pitkän tähtäimen näkyvyyteen ja läsnäoloon. Täällä pärjätäkseen on oltava rohkea, aktiivinen ja pitkäjänteinen sekä unohdettava suomalainen vaatimattomuus. Oman itsensä ja osaamisensa oikeanlainen ja itsevarma esiintuominen on kaiken a ja o.

Me täällä Los Angelesin pääkonsulaatissa pyrimme tuomaan Suomea ja suomalaista osaamista esiin energisellä ja positiivisella otteella. Uskomme vahvasti siihen, että suomalaisuus on ennen kaikkea valttimme ja keino erottautua massasta. Kuten täällä on tapana sanoa: only sky is the limit!