Suomen Washingtonin-suurlähetystön kulttuuri- ja viestintäharjoittelijat, Julia ja Laura, esittäytyvät. Julia opiskelee International Business -linjalla Savonia-ammattikorkeakoulussa Kuopiossa ja suorittaa kuuden kuukauden työharjoitteluaan kulttuuriosastolla. Viestintäosaston vahvistuksena puolestaan toimii kolmen kuukauden ajan Laura, markkinoinnin maisteriopiskelija Vaasan yliopistosta. Seuraavaksi he kertovat kokemuksistaan suurlähetystön työharjoittelijoina.
Kulttuuriharjoittelija Julia:
Työharjoittelu Suomen suurlähetystön kulttuuritiimissä Washingtonissa tarjoaa runsaasti mielenkiintoisia työtehtäviä ja upeita mahdollisuuksia. Päivät alkavat sähköposteihin reagoimisella, tulevien tapahtumien valmisteluilla sekä lukuisilla kupeilla kahvia – ei ehkä Juhla Mokan veroista, mutta ajaa asiansa. Ja jos sattuu oikein onnekas päivä, pääsen maistamaan tulevaan tapahtumaan sponsoroitua superfood-pakurikääpäkahvia.
Hyvän sään salliessa vietämme lounastaukoa suurlähetystön takapihan kuistilla. Silloin tällöin saamme muistutuksia suomalaisesta luonnosta, kun takapihalla meitä ihmettelee kuuden peuran seurue, melkein kuin rakkaassa kotimaassa olisi.
Luonnonhelmasta riennetään takaisin työtehtäviin. Harjoittelijana vastaan usein erilaisiin kysymyksiin Suomesta, pääsen osallistumaan kiinnostaviin kokouksiin ja hoidan käytännön asioita, kuten pianonvirittäjän varaamisen tulevaan suurlähetystön konserttiin tai popcorn-rasioiden ostamisen tulevaan leffailtaan. Joskus työ vaatii paljonkin joustavuutta, kun myös perjantai-ilta menee työn parissa. Tosin, kuinka moni pääsee valokuvaamaan rap-artisti Signmarkia hänen after work -keikalla suurlähetystöllä?
Kulttuuritiimin harjoittelijana pääsen osallistumaan tapahtumatuotannon vaiheisiin alusta loppuun aina ideoimisesta loppuraportointiin saakka. Harjoittelussa menestyminen vaatii huolellisuutta, kekseliäisyyttä sekä hyviä koordinointitaitoja kun useampaa projektia työstetään yhtä aikaa.
Kun hain kulttuuritiimiin harjoittelijaksi, koin varmasti useallekin opiskelijalle tutun epävarmuuden osaamiseni suhteen, kun aikaisempaa kokemusta kulttuuritapahtumien järjestämisestä ei juuri ollut. Opiskelijoiden olisikin hyvä muistaa, että työharjoittelu on nimenomaan oppimista ja työelämään valmistautumista varten. Harjoitteluun haetaan tapahtumatuotannon tai muun vastaavan alan opiskelijoita – esimerkiksi itse opiskelen International Business -linjalla. Koulutuksen ja kokemuksen ohella luonne on ratkaiseva tekijä harjoitteluun hakiessa.
Arvokasta ja opettavaista kokemustakin tärkeämpi asia itselleni on harjoittelun myötä selkeytyneet tulevaisuudensuunnitelmat. Inspiraatio on iskenyt niin opinnäytetyöhön kuin työelämän haaveisiin. Harjoittelussa parasta on ollut tunne siitä, että on vihdoin löytänyt oman juttunsa.
Viestintäharjoittelija Laura:
Suoritan kolmen kuukauden pituista viestintäharjoittelua Suomen suurlähetystössä Washingtonissa. Viestintätiimi täällä Washingtonissa työskentelee erityisesti julkisuusdiplomatian ja maakuvatyön parissa. Työtehtävät eivät kuitenkaan rajoitu edellä mainittuihin, vaan ovat erittäin monipuolisia.
Kiinnostukseni kansainvälisiä viestintätehtäviä ja Suomen julkisuuskuvan kehittämistä kohtaan saivat minut hakemaan harjoittelupaikkaa Washingtonista. Suomen edustaminen ulkomailla ja harjoittelu suurlähetystössä olivat kiinnostaneet jo pidemmän aikaa. Harjoittelupaikka oli minulle toisin sanoen lottovoitto, juuri mitä kaipasin ennen valmistumista.
Toisaalta kauppakorkeakoulun opiskelijalle, joka on aikaisemmin työskennellyt ainoastaan yksityisellä sektorilla, harjoittelu suurlähetystössä (jolla erityisesti Washingtonissa on erittäin poliittinen fokus) oli sukellus tuntemattomaan. On sanomattakin selvää, että olen oppinut uskomattoman paljon!
Suomessa hoidetut paperiasiat ja tänne Washingtoniin muuttaminen hoituivat todella pienellä vaivalla. Tänne oli myös uskomattoman helppo sopeutua, jota edesauttoi lähetystön muut harjoittelijat, joita on tällä hetkellä peräti seitsemän kappaletta. Harjoittelijaporukkamme on hauska ryhmä erilaisia hahmoja ja kaikilla on erilaiset taustat.
Washington on erittäin mielenkiintoinen, kansainvälinen ja uniikki kaupunki – toista samanlaista ei ole. Myös suurlähetystön rakennus on komea (ja varsin kuuluisa) ja on osa Embassy Row -rivistöä maineikkaalla Massachusetts Avenuella.
Viestintäharjoittelijan työpäiviin mahtuu sopivin määrin sekä rutiinihommaa että luovuutta vaativia tehtäviä. Aamuisin teen päivittäisen uutiskatsauksen Suomea käsittelevistä artikkeleista Yhdysvaltojen mediassa, ja joka kuukausi lähetämme suurlähetystön uutiskirjeen. Suurlähetystö on todella aktiivinen sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram), joten ison osan työviikkoa vie eri kanavien aktiivinen päivittäminen.
Koska Suomi täyttää ensi vuonna sata vuotta, olen päässyt suunnittelemaan juhlavuoden visuaalista ilmettä. Olen myös kirjoittanut paljon juttuja suurlähetystön verkkosivuja varten ja päässyt ottamaan valokuvia erilaisista tapahtumista. Viestintätiimi on pieni, joten hommia riittää!
Yksi harjoitteluni kohokohtia oli maaliskuun lopussa järjestetty ydinturvallisuuden huippukokous, jonka parissa työskentelin tiiviisti. Pääsin huippukokouksen pressikeskukseen ja seuraamaan esimerkiksi tasavallan presidentin lehdistötilaisuutta.
Viestintäharjoittelijana Washingtonissa pääsee sukeltamaan suurlähetystöelämän, politiikan ja ennen kaikkea julkisuusdiplomatian ja maakuvatyön maailmaan. Washingtonissa myös tuntee olevansa maailman, ja erityisesti politiikan ytimessä. Palaan kotiin paljon oppineena ja inspiroituneena. Kuten aina ulkomailla vietetyn ajan jälkeen, tulen myös näkemään asioita hieman eri tavalla.
Viestintäharjoittelijalta kaivataan tuoreita ideoita, proaktiivista asennetta ja huolellisuutta. Kaikista tärkeintä on kuitenkin hyvä asenne! Koen erityisesti kehittyneeni kirjoittajana ja ymmärrykseni sosiaalisesta mediasta sekä maakuvatyöstä on kasvanut suuresti.
Julia ja Laura rohkaisevat kaikkia kansainvälisestä työharjoittelusta kiinnostuneita hakemaan Suomen suurlähetystöön Washingtoniin.
Olisi kiva, jos blogissa olisi kirjoittajien koko nimi.
Hei Tiina,
Kiitos palautteesta. Otamme huomioon jatkossa!