Muista neljä ämmää ennen matkaa!

Kesäloma kolkuttelee jo monen suomalaisen ovea. Monella on varmasti kesäksi jo varattu matka valmiina ja toiset suunnittelevat kesän tulevia seikkailuja. Yhtenä suomalaisten matkakohteena on Pohjois-Amerikka ja erityisesti Yhdysvallat. Mitä kannattaa muistaa matkustettaessa Yhdysvaltoihin tai ihan minne tahansa muualle?

Ulkoasianministeriö onkin listannut tärkeimmät neljä ämmää matkaajille valmiiksi osoitteeseen matkustusturvallisuus.fi yhdessä Madventuresin Rikun ja Tunnan kanssa. Mitäs nämä neljä ämmää sitten ovatkaan?

Tärkeät neljä ämmää matkalle.
Tärkeät neljä ämmää matkalle.

Matkustustiedote on hyvä lukea läpi ennen lähtöä ja mahdollisesti jo matkan suunnitteluvaiheessa. Sieltä selviää maakohtaiset ajankohtaiset tiedot. Yhdysvaltoja koskevan matkustustiedotteen löytää täältä.

Kannattaa myös muistaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoasiainministeriö voi lähettää ohjeita, varoituksia tai muita pelastumiseen auttavia tietoja kaikille niille, jotka ovat tehneet matkustusilmoituksen. Matkustusilmoituksen voi myös tehdä ulkomailla pysyvästi asuva Suomen kansalainen, ja sen tekee helposti osoitteessa matkustusilmoitus.fi.

Matkavakuutus on erittäin tärkeä. Monissa maissa onnettomuudet tai ihan vain perusflunssaan sairastuminen voi tulla kalliiksi. Kannattaa lukea tarkasti vakuutuksen ehdot ja varmistaa vakuutuksen kattavuus.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä listalla on matkustusasiakirja. Kannattaa aina hyvissä ajoin varmistaa, että passi on voimassa. Kesällä passijonot tuppaavat ruuhkaantumaan. Tämän lisäksi, muista tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa matkakohteesi viranomaisilta, onko passisi voimassa vaaditun ajan ja tarvitsetko viisumia. Erilaisista vaatimuksista matkustusasiakirjoja koskien päättää paikalliset viranomaiset. Suomen edustustot eivät voi vastata toisen maan viranomaisten puolesta kyselyihin mm. tarvittavista matkustusasiakirjoista. Yhdysvaltoihin kohdistuvissa matkustusasioissa kannattaa tarkkailla Yhdysvaltojen Suomen-suurlähetystön nettisivuja, joilta löytyy lisätietoja mm. sähköisestä ESTA-matkustusluvasta.

Nettikonsuli palvelee Facebookissa.
Nettikonsuli palvelee Facebookissa.

Näiden lisäksi kannattaa tykätä Facebookissa ulkoasiainministeriön uudesta Nettikonsuli-palvelusta, joka muistuttaa ajankohtaisista matkustusturvallisuuteen liittyvistä asioista ja antaa matkustusturvallisuusvinkkejä ja -neuvoja. Nettikonsuli neuvoo, mitä Suomen kansalainen tai pysyvästi Suomessa asuva ulkomaalainen voi tehdä, jos hän on joutunut ulkomailla hätään sairauden, tapaturman, onnettomuuden, rikoksen kohteeksi joutumisen tai muun sellaisen syyn vuoksi.  Palvelun kautta voi esittää kysymyksiä, jotka liittyvät matkustusturvallisuuteen tai Suomen ulkomailla olevien edustustojen ja ulkoministeriön konsulipalveluihin.

Matkalla kannattaa aina pitää maalaisjärki mukana. Suuria määriä käteistä ei kannata heilutella keskellä kaupunkia, paikallisia lakeja tulee noudattaa ja kunnioittaa. Vaikka Yhdysvallat ja Suomi ovat näennäisesti samanlaisia valtioita, niin eroja on huimasti. Yhdysvalloissa kannattaa erityisesti pitää mielessä autoiluun sekä alkoholin nauttimiseen liittyvät seikat. ”Vara” luottokortti on hyvä olla mukana matkassa, jos vaikka jotain erikoista ja yllättävää matkalla sattuisi.

Mikäli mielii mennä vierailemaan erilaisissa nähtävyyksissä tai valtion virastoissa kannattaa ottaa hyvissä ajoin selville, mitä vierailuun vaaditaan. Esimerkiksi suuri osa kierroksista Washingtonin suosittuihin kohteisiin varataan loppuun aikaisin. Valkoiseen taloon kierroksia ei valitettavasti tällä hetkellä voi Suomen kansalaisena suurlähetystön kautta varata vaikka Valkoisen talon nettisivut neuvovat toisin.

Aurinkoista kesän ja loman odotusta!

Leave a Reply