Huhtikuussa Montreal täyttyi pohjoismaisesta kulttuurista, kun paikallisella Place des Artsilla vietettiin Printemps Nordique -nimellä kulkevaa festivaalia. Pohjoismainen kevät esitteli yli 80 kansainvälistä taitelijaa pääasiassa Pohjoismaista, sisältäen 25 esitystä ja 15 ilmaista tapahtumaa. Valitettavasti säiden puolesta pysyttiin vielä varsin talvisissa tunnelmissa. Jäiset kadut saivat järjestäjät pelkäämään esiintyjien puolesta.
Suomesta festarilla nähtiin kolme esiintyjää. Suomen osuuden avasi brasilialaisten veljesten Luis ja Pedro Sartori do Valen Dois-sirkusesitys. Veljeksistä Luis asuu vakituisesti Helsingissä, jossa nykysirkuspiirit kehittyvät ja kasvavat jatkuvasti. Montrealissa, Cirque du Soleil’n kotikaupungissa ja Pohjois-Amerikan sirkuspääkaupungissa, suomalainen nykysirkus tunnetaan hyvin.
Doisin jälkeen vuorossa oli Tero Saarinen Companyn uusi Breath-duo, jossa lavalle nousee tanssija ja koreografi Tero Saarinen yhdessä haitarinsoittaja Kimmo Pohjosen kanssa. Esitys sai erinomaiset arvostelut Montrealissa. Printemps Nordique toi Tero Saarinen Companyn ensimmäistä, mutta toivottavasti ei viimeistä, kertaa ranskankieliseen Kanadaan.
Huhtikuun lopussa Suomen osuus huipentui kolmeen kapellimestari John Storgårdsin johtamaan Montrealin sinfoniaorkesterin konserttiin. Ohjelmassa oli klassista pohjoismaista musiikkia Sibeliuksesta Griegiin. Ottawassa Storgårds on tuttu vieras – hän on ollut paikallisessa National Arts Centeressä vierailevana kapellimestarina vuodesta 2016.
Taikatalvesta pohjoismaiseen kevääseen
Place des Arts on yksi Kanadan suurimpia esittävän taiteen taloja, joka tarjoaa Montrealissa jokaiselle jotakin. Valikoima sisältää kaikkea paikallisen sinfoniaorkesterin konserteista ja perinteisestä baletista ja teatterista, niin ranskaksi kuin englanniksikin, aina sirkukseen ja kevyempään musiikkiin. Ei siis ole aivan mitätön juttu, että pohjoismaiselle kulttuurille omistetaan heidän ohjelmastaan neljä viikkoa!
Idea festivaalista lähti ohjelmajohtaja Clothilde Cardinalilta, joka on vuosia seurannut pohjoismaisia esittävän taiteen piirejä. Clothilden kiinnostus kulttuurejamme kohtaan heräsi jo nuorena Tove Janssonin Taikatalven myötä. Pohjois-Amerikassa suhteellisen tuntemattomat Muumit päätyivät Clothilden kirjahyllyyn ja vuosikymmeniä myöhemmin lopputuloksena on Printemps Nordique Montrealissa. Jälleen yksi todiste siitä, että mielikuvamme maista ja kulttuureista syntyvät jo teini-iässä.
Pohjoismaat ja Quebec jakavat kylmien talvien lisäksi paljon yhteisiä arvoja. Clothilde halusi tuoda maat yhteen myös kulttuurin saralla. Inspiraatiota festivaaliin haettiin vastaavista tapahtumista Lontoosta, Washingtonista ja Pariisista sekä matkoista Pohjoismaihin. Myös ulkoministeriö lähetti Clothilden vaikuttajavierailuille Suomeen vuonna 2015 tutustumaan tanssi- ja sirkuskenttään. Printemps Nordique on konkreettinen esimerkki siitä, että nämä vierailut kantavat hedelmää. Rahoitusta Place des Arts sai festariin sekä Pohjoismaiden ministerineuvostolta että pohjoismaiselta kulttuurirahastolta.
Suurlähetystöillä oli tärkeä neuvoantava rooli, kun Place des Arts suunnitteli ohjelmaa. Festivaalin aikana pääsin myös vierailemaan Montrealissa, jossa järjestimme verkostoitumismahdollisuuksia Suomesta tulleille taitelijoille. Paikalliset alan vaikuttajat olivat hyvin kiinnostuneita pohjoismaisista esiintyjistä ja Montrealin keikat poikinevat heille jatkossa uusia projekteja Kanadassa.
Pohjoismaiden valttina yhdessä tekeminen
Pohjoismainen yhteistyö tarjoaa Kanadan kokoisessa maassa kaikille viidelle maalle tilaisuuden saada yhdessä enemmän näkyvyyttä kuin yksin. Viestinnän ja kulttuurin saralla olen viikoittain yhteydessä kollegoihin muissa suurlähetystöissä. Monissa asioissa he tuntuvat läheisimmiltä kollegoiltani. Jaamme avoimesti tietoa ja heidän puoleensa on helppo kääntyä, tarvitsi sitten taloustoimittajakontakteja tai askarteluideoita lapsille.
Yhteistyöprojekteja järjestetään vuosittain useita. Viime vuodelle mahtui muun muassa Nordic Studies -ohjelman avajaistilaisuus Toronton yliopistossa ja arktinen festivaali luonnontieteellisessä museossa Ottawassa. Tälle vuodelle on suunnitteilla yhteinen Climate Talks -sarja, joka tuo esiin pohjoismaiden osaamista ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.
Kaikki pohjoismainen ja skandinaavinen on selkeästi nosteessa Kanadassa. Nyt jo on tiedossa seuraava pohjoismainen festari, kun Torontossa sijaitseva iso tapahtumakeskus Harbourfront Centre valmistelee loppuvuodelle North of Norden -tapahtumaa. Stay tuned!