Vegevinkit Kazakstaniin

Harjoittelun alusta asti oli selvää, ettei Kazakstanin matkasta tule kulinaristista elämystä vegaanina. Kazakstanissa rakastetaan lihaa, joka nähdään osana kulttuuria. Veganismi on kuulostanut monen paikallisen korvaan liioittelulta ja jopa vaaralliselta. Valmistauduin ennen matkaa tutustumalla Happy cow -sovelluksen tarjontaan. Hyödyllisemmäksi osoittautui kuitenkin työkaveri, jonka tyttöystävä on vegaani. Hän osasi nimittäin suositella monta eri paikkaa, joihin kannattaisi vegaanina tutustua.

Peruskauppojen vegaaninen erikoistarjonta ei ole kovinkaan hyvä. Kasvipohjaista maitoa löytyy kuitenkin melkein jokaisesta kaupasta. Myös soijarouhetta olen bongannut muutamasta paikasta, mutta se onkin sitten koko lailla siinä. Joistakin isommista liikkeistä kuten Galmartista löytyy myös esimerkiksi hummusta. Hieman randomisti löysin vegaanisia karkkeja sekä hapankerman ja sipulin makuisia sipsejä Ikeaa myyvästä Home Love:sta (osoite: Amangeldi Imanov 6). Valmisruokatiskeiltä löytyy myös vegaanille, kaupan koosta riippuen, laajakin valikoima paistettuja vihanneksia, nuudeli- sekä tuoresalaatteja huokeaan hintaan.

Mainos puiston kahvikärryn sisältämistä neljästä kasvimaitovaihtoehdosta.
Mainos puiston kahvikärryn sisältämistä neljästä kasvimaitovaihtoehdosta. Kuva: Emma Merikanto

Tavallisista ravintoloista olen löytänyt syömistä lisukkeista (yleensä riisiä tai ranskalaisia sekä paistettuja tai grillattuja vihanneksia). Ei siis mitenkään ihmeellinen valikoima, muttei ainakaan tarvitse olla nolona ilman ruokaa muun seurueen syödessä.

Nur-Sultanissa olen tähän mennessä tutustunut ravintola Koktemin ja Cafe Veggie Housen sekä luontaistuotekauppa Ecoshopin tarjontaan.

Ecoshop (osoitteessa Imanova 18B)

Vegaanisesta valikoimasta löytyy mm. pakastettuja pelmenejä sekä falafeleja, tofua, kaurajukurttia, hummusta, eri kasvimaitoja, vegemakkaroita sekä soijarouhetta ja -paloja. Heiltä löytyy myös ekologisia kodinhoitotuotteita ja kosmetiikkaa. Kauppa toimittaa myös kotiin, mutten suosittele käyttämään palvelua: verkkokaupan valikoima ei täsmää todellisuutta, eikä kuljetuksen ajankohtaa pysty valitsemaan itse.

Koktem (osoitteessa Kunayev 12/1)

Häpeissäni voin todeta, että olen laiskuuttani woltittanut Koktemista viikoittain. Kun olen oikein laiska, tilaan samalla kerralla ruuat myös seuraavalle päivälle. Ruokalistalta löytyy muun muassa vekoni- sekä Beyond-hampurilaiset, Buddha Bowl, falafelrulla, ranskalaiset, kasviskeitto sekä paljon muuta. Listalta löytyy myös vegaanisia leivonnaisia.

Ranskalaisia, ketsuppia sekä halkaistu falafelrulla.
Ranskalaisia, ketsuppia sekä halkaistu falafelrulla, Koktem. Kuva: Emma Merikanto
Vekoni- sekä Beyond-hampparit ja Buddha Bowl (sisältää mm. maissia, falafeleja, vihreitä papuja, vihanneksia, tofua, hummusta sekä kolme kastiketta ja leipälastuja).
Vekoni- sekä Beyond-hampparit ja Buddha Bowl (sisältää mm. maissia, falafeleja, vihreitä papuja, vihanneksia, tofua, hummusta sekä kolme kastiketta ja leipälastuja), Koktem. Kuvat: Emma Merikanto

Cafe Veggie House (osoitteessa Uly Dala 6/2)

Kahvilan koko ruokalista on kasvisyöjälle sopiva. Jokaiselle annokselle on vegaaninen vaihtoehto. Kahvila tekee myös kakkuja tilauksesta (vegaanisia vaihtoehtoja löytyy noin viidestä kymmeneen). Kahvilasta voi tilata myös kotiinkuljetuksella.

Kuvassa soijalastuja ja paprikaa tulisessa kastikkeessa.
Kuvassa soijalastuja ja paprikaa tulisessa kastikkeessa (Veggie House). Kuva: Emma Merikanto
Vitriinissä kymmeniä erilaisia suklaalla kuorrutettuja patukoita ja palloja sekä pari erilaista kakkupalaa.
Kaikki kuvan vitriinissä näkyvät leivonnaiset ovat vegaanisia. Valikoimasta löytyy suuri määrä erilaisia suklaalla kourutettuja patukoita ja palleroita sekä pari kakkuvaihtoehtoa, Veggie House. Kuva: Emma Merikanto

Omat TOP-vinkit, joiden avulla olen pärjännyt vegaanina Kazakstanissa:

  • Aktivismin raivo
  • Pyrin unohtamaan Suomen vegetarjonnan
  • Halvat kasvikset ja hedelmät (sekä pavut ja linssit)
  • Ravintolaruuan halpuus, joka mahdollistaa viikoittaisen kotiin tilaamisen