Viime vuosi oli Kazakstanissa paljon muutakin kuin koronaa

Blogissa on eletty hiljaiseloa pitkään. Miten edellisestä postauksesta onkin ehtinyt hurahtaa jo vuosi? Vastahan Nur-Sultaniin asetettiin pandemiaan liittyvä liikkumiskielto ja hapatettua hevosen maitoa sai etsiä kynsin ja hampain (jos tämä viittaus ei aukene lukijalle, suosittelen lukemaan edellisen blogikirjoituksemme).

Totta puhuen karanteenien ja muiden rajoitusten keskellä on tuntunut vaikealta kirjoittaa, kun päällimmäisenä juttuideana mielessä on pyörinyt vain se yksi ja sama: korona. Koska jokainen meistä saa lukea aiheesta niin paljon uutisista, (virtuaaliseen) kynään tarttuminen ei ole houkuttanut.

Peilatessa taaksepäin on pakko kuitenkin todeta, että viime vuoteen on mahtunut kaikenlaista eikä edustuston monipuolinen toiminta ole missään tapauksessa lakannut. On myönnetty passeja, autettu suomalaisyrityksiä vientipyrkimyksissä ja ratkottu mitä mielenkiintoisempia kysymyksiä, mitä eteemme on sattunut.

Koska ihan kaikkea ei voi lyhyessä kirjoituksessa avata, tässä kolme kohokohtaa viime vuodelta:

Ruoriin uusi lähettiläs

Viime syksynä arkemme mullistui, kun uusi suurlähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanist aloitti edustuston komennossa. Valtuuskirjeen jättö hoitui sujuvasti maski kasvoilla ja normaalien tutustumiskäyntien sijasta lähettiläs on joutunut turvautumaan moniin etätapaamisiin. Vienninedistämiseen olemme pyrkineet saamaan uutta vauhtia hyödyntämällä Soilin kauppapoliittista taustaa mm. hänen Moskovan ja Washingtonin ajoiltaan.

Lähettiläs ojentaa valtuuskirjeen presidentille.
Lähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanist jättämässä valtuuskirjettään presidentti Kassym-Jomart Tokajeville. Kuva: Akorda

Suut makeaksi!

Lähetystöt joutuivat tekemään viime vuonna valtavan digiloikan ja tämä ulottui myös itsenäisyyspäivän viettoon. Ulkoministeriön johdolla Suomen edustustot ympäri maailmaa järjestivät ensimmäistä kertaa virtuaalisen itsenäisyyspäivänvastaanoton, jossa juhlavieraat pääsivät tutustumaan suomalaiseen arkeen ja arvoihin erilaisten videoiden ja musiikkiesitysten kautta. Jotta juhlahumusta ei tarvinnut nauttia tyhjin vatsoin, saivat omat vieraamme pienen ”Suomi-kakun” kotiinkuljetuksena. Digitaalinen show ja makea yllätys otettiin ilahtuneena vastaan.

kakkupala tietokoneruudun edessä
Odottamassa virtuaalivastaanoton alkua. Kuva: Kaisa Standish

#HÄN-tunnustus jaettiin rohkealle dokumentaristille

Maalikuussa vietettävä naistenpäivä on tärkeä juhlapyhä Kazakstanissa. Suomalaiselle tapa, jolla päivää täällä vietetään saattaa joskus tuntua hieman hassulta. Tasa-arvon tai naisten saavutusten juhlistamisen sijaan puheissa painottuvat usein heidän roolinsa äiteinä ja puolisoina.

Edustusto järjesti yhdessä YK-järjestöjen ja paikallisten toimijoiden kanssa naistenpäivän alla pidettävän tapahtuman, jolla pyrittiin rikkomaan yksipuolisia stereotypioita ja tuomaan esille yhdenvertaisuuden merkitystä. Tapahtuma toimi samalla Suomen YK:n ihmisoikeusneuvostokampanjan lanseeraustilaisuutena Kazakstanissa. Tilaisuuden lopuksi edustusto palkitsi ohjaaja Katerina Suvorovan #Hän-tunnustuksella. Suvorova pyrkii töillään voimaannuttamaan naisia ja tyttöjä tuomalla esille heidän tarinoitaan ja kokemuksiaan. Lisää Suvorovasta  #Hän-kampanjan sivuilta.

Katerina Suvorova ja hänen lainaus ”In my projects I try to make so that women’s voices are heard. I am convinced that our stories, our pain, our worries and our joys contain the power to transform our world for the better”
#Hän-tunnustuksen saanut ohjaaja Katerina Suvorova. Kuva Suomen suurlähetystö, Nur-Sultan

Muutama lisämaininta

Diplomaattina pääsee tekemään kaikenlaista, myös tarttumaan lapion varteen. Viime vuoden aikana lähettiläs on päässyt istuttamaan puita niin Nur-Sultanissa kuin Bishkekissä. Jälkimmäisessä puiden istutus tapahtui tutustumiskäynnillä ulkoministeriön rahoittamaan ja Itä-Suomen yliopiston ja Kirgisian maatalousyliopiston toteuttamaan kalatalouden kehittämishankkeeseen.

Lähettiläs istuttamassa puuta kahdessa eri paikassa
Ensimmäisessä kuvassa lähettiläs Mäkeläinen-Buhanist istuttamassa puita EU4Green-tapahtumassa Nur-Sultanissa. Toisessa kuvassa istutetaan suurlähetystön lahjoittamia puita Kirgisian maatalousyliopistolla. Kuva 1: EU Delegation in Nur-Sultan. Kuva 2: Kyrgyz National Agrarian University

Kazakstan pyrkii monipuolistamaan talouttaan panostamalla mm. digitalisaatioon, vihreään kasvuun ja maatalouteen. Suomessa on paljon osaamista näillä aloilla. Alla olevassa kuvassa olemme keskusteluissa ympäristö-, geologia- ja luonnonvaraministeriössä yhteistyön lisäämisestä energia-alan, jätehuollon ja digitalisaation osalta.

Kolme naista neuvottelupöydän ääressä
Virkamiehet työssään. Kuva: Ministry of Environment, Geology and Natural Resources

Ihmisoikeuksien toteutumisessa Kazakstanissa on valitettavasti puutteita. Esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on heikko. Joka kevät järjestettävän kansainvälisen IDAHOT-päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota LGBTI-yhteisöön kohdistuvaan syrjintään sekä heille kuuluviin oikeuksiin. Edustustot, mukaan lukien Suomi, antoivat tukensa yhteisölle julkilausuman muodossa sekä erilaisten tapahtumien avulla.

Kollaasi lähettiläistä pitämässä julisteita, joissa tuetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia
Vuoden 2021 IDAHOT-päivän tukikampanjaan liittyvä lähettiläiden kuvakollaasi. Kuva: Embassy of United States