Suomalainen kahvi valloittaa maailmaa

Brew Shop -kahvila Tel Avivissa tarjoaa helsinkiläisen Good Life Coffee  -paahtimon kahvia. Kahvila edustaa kahvikulttuuria, jossa kahvin juomiseen suhtaudutaan intohimolla makuelämyksiin keskittyen.

tel-aviv-kahvila

Tel Aviv on kaupunki, jossa kahviloiden terassit ovat aamusta iltaan täynnä ihmisiä kahvikuppeineen, kannettavine tietokoneineen ja ystävineen. Kun kuppi tarjoillaan varjoisaan tai ilmastoituun pöytään, ei kaupunkilaisilla ole kiire mihinkään. Pöydässä saatetaan viettää tunteja ihmisiä katsellen tai startupeja kasvattaen.

Italialaisen espresson ja vaahtoisen turkkilaisen kahvin lisäksi kaupungissa pääsee nauttimaan myös taidolla ja intohimolla valmistettua suodatinkahvia. Astun sisään Brew Shopiin, pieneen ja kodikkaaseen kahvilaan Tel Avivin Gordon-kadulla, ja huomaan että kahvilassa ei ole espressokonetta. Brew Shopissa kahvin tarjoilemiseen ja nauttimiseen suhtaudutaan kiireettömänä käsityönä.

Brew Shop on helsinkiläisen paahtimon Good Life Coffeen asiakas. Papuja on kuitenkin valikoimassa paahtimoilta ympäri maailmaa kiertävällä periaatteella. Suodatinkahvin nauttiminen voikin olla yllätyksellinen ja eksoottinen makuelämys.

Paketin kyljessä lukee ”vaniljapapu, luumu, kukkainen, pekaanipähkinä, sitruunankuori” ja maistaessani kahvia huomaan vahvan luumun maun kitalaessani. Barista kertoo, että maku ja lopputulos riippuvat pavuista ja haudutustavasta.

Suomalais-israelilainen kahviyhteistyö toimii. Brew Shop hankkii kahvinsa paahtimoilta, jotka ovat avoimia kahvin alkuperän suhteen. Kahvilalle on tärkeää tietää yksityiskohtaisesti koko tuotantoprosessi viljelystä kahvin tarjoilemiseen. Yhteistyö viljelijöiden, paahtimoiden ja kauppiaiden välillä on olennainen osa tätä ”kolmannen aallon” kahvikulttuuria. Papujen tuonti Suomesta Israeliin on vaivatonta ja suomalaisten kanssa on helppoa ja mutkatonta käydä kauppaa.

Kuppini tyhjennyttyä tunnen luumuisen maun yhä marinoituvan suussani. Hyvä suodatinkahvi maistuu suussa pitkään. Monet palaavat ennen pitkää toiselle kupilliselle, jotkut jopa samana päivänä. Ensi kerralla täytyy kokeilla jotain uutta makua, vaikkapa mustikan tai suklaan vivahdetta.

Teemu Antikainen

Olen poliittista historiaa Helsingin yliopistossa opiskellut valtiotieteiden maisteri. Työskentelen CIMO-harjoittelijana Suomen suurlähetystössä Tel Avivissa elokuusta 2016 tammikuuhun 2017.