Tällainen vuosi on kerran sadassa vuodessa

Tämä vuosi on ollut ikimuistoinen. Suomen satavuotisjuhlavuosi on ollut tilaisuus esitellä isänmaamme eri puolia joka puolella maailmaa, myös Israelissa.  Israelin suomalaiset ja Suomen ystävät lähtivät avoimin mielin ja sydämin mukaan tapahtumiin, ja Suomi 100 tehtiin teeman mukaisesti yhdessä.

Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta on juhlittu perusteellisesti Israelissa. Vuoden päättyessä voimme tyytyväisinä huokaista ja muistella tapahtumarikasta vuotta. Suomi 100 -ohjelmassa Israelissa on ollut konsertteja, näytelmiä, näyttelyitä, elokuvia lapsille ja aikuisille, esitelmiä, seminaareja ja tapahtumia yhdessä Israelin suomalaisten, israelilaisten kumppanien, liike-elämän sekä akateemisen ja tiedeyhteisön kanssa. Suomen eri puolet ja vahvuudet ovat päässeet esille.

Suomen satavuotisjuhlavuosi huipentui itsenäisyyspäivänä vastaanottoon, jonka tunnelmaa nostattivat Ylioppilaskunnan Laulajien tuplakvartetin tulkinnat rakkaista suomalaisista sävelistä. Maamme-laulu raikui komeasti koko juhlaväen yhteislauluna.

Maamme-laulu sai korkean kaiun YL:n siivittämänä. Kuva: Maxim Reider
Maamme-laulu sai korkean kaiun YL:n siivittämänä. Kuva: Maxim Reider

Myös Israelin puolelta Suomen juhlapäivä huomioitiin. Oli hienoa nähdä Suomen siniristilipun värit Tel Avivin kaupungintalon fasadissa itsenäisyyspäivänä. Se oli kunnianosoitus Suomelle. Pääministeri Benjamin Netanjahun onnentoivotus Suomelle esitettiin muiden maailman johtajien tervehdysten tavoin YLE:n Suomi 100 -juhlalähetyksessä Suomessa.

Tel Avivin kaupungintalo Suomen sinivalkoisissa väreissä. Kuva: Tel Avivin kaupunki.
Tel Avivin kaupungintalo Suomen sinivalkoisissa väreissä. Kuva: Tel Avivin kaupunki.

Israelin suomalaiset ovat säilyttäneet vahvat siteet entiseen kotimaahan, ja ovat olleet tiiviisti mukana Suomi 100 -tapahtumien toteuttamisessa. Erityinen voimanponnistus oli pitkään suunniteltu ja innovatiivisesti toteutettu suomalaisen designin näyttely, johon näyttelyesineet saatiin yksityisten ihmisten kodeista. Ilahduttavaa oli, että myös Israelin First Lady, presidentin puoliso Nechama Rivlin kävi tutustumassa näyttelyyn. Hän kuuluu siihen suureen joukkoon israelilaisia, jotka arvostavat suomalaista muotoilua ja arkkitehtuuria.

First Lady Nechama Rivlin design-näyttelyssä. Kuraattorit Susanne Millner vasemmalla ja Gaby Nussbaum oikealla. Kuva: Suomen suurlähetystö Tel Avivissa
First Lady Nechama Rivlin design-näyttelyssä. Kuraattorit Susanne Millner vasemmalla ja Gaby Nussbaum oikealla. Kuva: Suomen suurlähetystö Tel Avivissa

Suomea on ilo esitellä Israelissa, missä maatamme kohtaan tunnetaan aitoa kiinnostusta ja ihailuakin. Suomea pidetään puhtoisena ja rauhallisena, edistyksellisenä ja tasa-arvoisena maana. Suomen ehdoton valtti on erinomaisessa maineessa oleva koulutusjärjestelmämme, mutta myös kulttuurimme eri puolet sekä innovatiivisuutemme saavat israelilaiset liikkeelle. Esimerkkinä perustulokokeilu, joka on saanut maailmalla valtavasti huomiota, ja jota myös israelilainen media ja päättäjät seuraavat tiiviisti. Israelilaiset ovat löytäneet Suomen myös matkailumaana. Lapin eksotiikka kutsuu kymmenet tuhannet israelilaiset tuntureille täältä Välimeren rannoilta.

Suomi 100 -juhlavuosi on osoittanut, mikä vahvuus on yhteistyössä. Yhdessä tekeminen on ollut palkitsevaa sekä israelilaisten yhteistyökumppaneiden että Israelin suomalaisten kanssa. Verkostomme ovat vahvistuneet ja uusia ystäviä on saatu. Lämmin kiitos kaikille hienon vuoden tekemisestä yhdessä. Tästä on hyvä jatkaa. Vuonna 2018 toivotamme onnea 70 vuotta täyttävälle Israelin valtiolle.

Tapiolan kuoro Suomi 100 -pääjuhlassa kesäkuussa Kuva: Maxim Reider
Tapiolan kuoro Suomi 100 -pääjuhlassa kesäkuussa Kuva: Maxim Reider

Leave a Reply