Kom och rösta!

4

Häromdagen fick jag via Facebook en viktig fråga. Får vi som är dubbelmedborgare också rösta? Svaret är ja, och jag skulle byta ut verbet får mot bör.

Cita HögnabbaPressrådet Cita Högnabba

I Sverige bor 104 000 röstberättigade finska medborgare varav en del har även svenskt medborgarskap.  Alla kan förhandsrösta på de 35 röstställen som finns runtom i landet. I det senaste riksdagsvalet utnyttjade ungefär 7000 den möjligheten, vilket jag personligen tycker är en alltför liten siffra. För oss som jobbar på ambassaden är målet att öka valdeltagandet och vi tror att det kan lyckas i år.

Riksdagsvalet den 17 april är nämligen högintressant och ni får vara med och besluta hur framtidens Finland ska se ut och styras. Sannfinländarnas frammarsch i opinionsmätningarna är den fråga som kanske har väckt mest intresse i bland annat svenska medier. Vi kan vara med och avgöra hur stora Sannfinländarna blir.

En annan fråga som intresserar är vilket parti som blir statsministerparti och vilka partier som ska sitta i regeringen. Ska Centerpartiets ordförande Mari Kiviniemi fortsätta som statsminister eller heter statsministern efter valet Jyrki Katainen (Samlingspartiet), Jutta Urpilainen (Socialdemokraterna) eller Timo Soini (Sannfinländarna). Traditionellt går uppdraget att bilda regering till partledaren för det parti som fått mest röster. Också svenskans ställning i Finland är en omdebatterad fråga. Det har höjts röster för att avskaffa “tvångssvenskan” i de finska skolorna, vad tycker du?

När vallokalerna på ambassaden och på de andra röstningsställena runtom i landet öppnar kommer vi att försöka besvara alla frågor ni har. Om ni till exempel inte vet i vilket valdistrikt ni ska rösta så tar vi reda på det.

Meddelandekortet med anmälan om rösträtt behöver inte vara med men glöm inte pass,  ID-kort eller körkort.

Vi ses mellan 6 och 9 april.

Kommentit

Fredrika Johansson 12 vuotta sitten

Hej!

Jag håller med dig om att betydligt flera utlandsfinländare borde rösta. Jag är själv en sådan och vill absolut rösta. Däremot finns det en STOR brist på information för den som vill rösta utomlands.

Själv gick jag och räknade med att jag skulle få någonsorts meddelande hem angående var och när jag kan rösta, men det har inte kommit någonting alls, trots att jag är skriven där jag bor. Nu i helgen insåg jag att valet är ganska snart och började leta upp info om var man kan rösta, så nu vet jag vad som gäller. Men poängen är att hade inte jag av en slump tagit reda på det själv i tid så skulle jag helt ha missat datumen och min möjlighet att rösta. Och då är jag ändå intresserad av politik. Tänk då hur många tusen av alla (mindre intresserade) finländare i Sverige som inte har en aning om när och var det är mening att de ska rösta, men som kanske skulle rösta om de fick lite info?
mvh
Fredrika

Helena Ahlgren 12 vuotta sitten

Hej,
Här skriver pressrådet: Kom och rösta!
Varför är det så svårt att också skriva NÄR vi finska medborgare får rösta, VAR finns vallokalerna inkl adress, NÄR är de öppna?
Man börjar nästan misstänka att de finska myndigheterna inte vill att vi röstar eftersom informationen är obefintlig!

Mvh
Helena

Kaarina Wallin 12 vuotta sitten

Jag undrar, om det går att rösta hemma även i Sverige. Mvh Kaarina Wallin

Finlands ambassad 12 vuotta sitten

Hej,
Tack för ert engagemang. All information om röstningsställen och -tider i Sverige hittar ni på vår hemsida http://www.finland.se översta nyheten ”Riksdagsvalet 2011 – förhandsröstning i Sverige”.
Kaarina, tyvärr är det inte möjligt att rösta hemma i Sverige.
Med vänlig hälsning,
ambassaden

Leave a Reply