På en resa till England år 1878 blev Sveriges kronprins Gustaf, den blivande kung Gustaf V, förälskad. Han tog med sig racketar, bollar och regelböcker och verkade som pionjär för sin kära tennis i Sverige. Han grundade kungliga tennisklubben, lät bygga den kungliga tennishallen och tävlade under namnet Mr G.
Kung Gustafs passion för sporten bestod hela hans liv. Han vägrade dra ner på sitt spelande trots livläkarens övertalningsförsök. Kungen som uppnådde en aktningsvärd ålder av 92 år, lade ner tennisracketen bara några år före sin död. ”Krafterna räcker inte till och mina ögon har blivit så svaga att jag inte längre kan fixera bollen” beklagade Gustav V.
Tennishallen som kungen lät bygga blev färdig under andra världskriget. Stockholm Open har spelats i hallen i 38 år och turneringen har dragit stjärnor som Björn Borg, Andre Agassi och Roger Federer. Finland har representerats av Jarkko Nieminen som tagit sig till final fyra gånger. Även musikaliska stjärnor som Louis Armstrong, Beatles och Rolling Stones har uppträtt i den kungliga tennishallen.
Stockholm Open beräknas inbringa ungefär en miljon euro i form av turism. Spelare och sponsorer tjänar betydande summor, 600 000 euro i prispengar delas ut varje år. På turneringen arbetar cirka 300 frivilliga funktionärer. Många kommer tillbaka år efter år, vissa tar ledigt från jobbet eller reser utomlands ifrån till Sverige för att dra sitt strå till stacken. Här träffas Gustaf V:s gelikar, de riktigt passionerade tennisfansen.
Jag hade själv drömt om att bli funktionär, att resa till Sverige och bo på hotell under turneringen. Förutsättningarna förbättrades avsevärt då jag fick jobb på Finlands ambassad i Stockholm. På vardagarna arbetade jag för brödfödan, på kvällarna satt jag på läktaren och på helgerna jobbade jag med vip- och sponsoruppdrag på turneringen. Jag fick på nära håll följa turneringsarrangemangen, spelarna och prisutdelningarna.
Varför är tennis så förtrollande? Spelet går ju ut på att placera en gul sak i så oangenäma positioner som möjligt för motståndaren. Men spelet kan också vara en gladiatorkamp mellan järnviljor som intensifieras till en thriller av världsklass. Genom mitt intresse har jag lär mig respektera bemästrandet en svår och mångsidig gren. Men jag kan trots allt inte riktigt svara på min egen fråga.
Stockholm Open spelas igen i oktober och funktionärer rekryteras som bäst. Förhoppningsvis får jag vara med i år igen. Det hade säkert gjort även kung Gustaf nöjd.