Saknad en del av ambassadens vardag

”Att få träffa nya människor” brukar stå högt på listan då man frågar folk vad de tycker är roligt med deras jobb. Det får man sannerligen göra här på ambassaden – träffa nya människor. Både besökare, arbetskamrater, passkunder, språklärare, trädgårdsmästare, föreläsare, ministrar och ibland även kungligheter. Men det är inte alltid så roligt att behöva säja adjö till dem.

Pia Lundström. Foto: Riitta KytösahoPå en ambassad är täta personalbyten vardag. Under mina snart åtta år har jag hälsat välkommen 3 ambassadörer, 15 tjänstemän, 5 vaktmästare, 3 militärattachéer, 3 växeltelefonister, 11 sekreterare, 2 kockar, 3 husor och säkert över 60 praktikanter. Det har alltid varit roligt att träffa dessa nya människor och lära känna dem, men det är också med stort vemod jag tagit farväl av deras företrädare. Varje nytt möte innebär också ett adjö.

Många av dem som dragit vidare finns nu på andra ambassader världen över: min första bästa kollega Eili i Shanghai, Tarja som jag brukade plocka svamp med bor nu i Reykjavik och Ulrika som förstod exakt vad jag menade bara jag tittade på henne jobbar idag på ambassaden i Washington. Några är tillbaka i Finland: Marjo som lärde mig laga världens godaste mjöd, Marika som jag beundrar för hennes sätt att möta alla människor med värdighet och lugn, Yrjö som kramade mig då jag behövde uppmuntran, Peter som Ulrika och jag bildade en hemlig fanklubb för, Dan och Minna som förstod betydelsen av fredagsfika och många andra fantastiska människor.

Våren och sommaren är högsäsong för personalbyten på ambassaden. Beskickningspersonalen som gjort sina 3-5 år brukar fara vidare mot nya utmaningar just på sommaren. Kvar blir vi trotjänare, vi som är lokalt anställda. Om några ynka veckor kommer min närmaste och allra bästa chef genom tiderna att lämna ambassaden. Förra veckan styrde Toni, vår bästa handyman någonsin, kosan mot Finland och förra veckan hade vi också vår sista engelska lektion med läraren som vi kursare kallar Mr Hot. Ni förstår att det gör ont att säga hejdå! Hoppas vi ses igen!

Men efter sommaren kommer vi att få stifta bekantskap med flera nya arbetskamrater igen och då blir det många nya minnen med nya vänner. Välkomna till Stockholm!

Leave a Reply