Arkikuvahaaste

Minulta usein kysytään, millaista työni täällä Maailmanpankissa ihan käytännössä on. Facebookin arkikuvahaastekin osoitti, että arki voi olla oikeastaan aika kiinnostavaa. Tässä siis tuokiokuvia eräästä työpäivästäni. 

Klo 6.15 

Herätys. Perheemme päivät alkavat aikaisin, sillä yläastetta ja lukiota käyvät lapseni lähtevät kouluun klo 7. Aamukahvia juodessa luen Wasington Postia – täällä asumisen bonuksiin kuuluu paikallislehti, joka kattaa laajasti maailman tapahtumia.

Aamiaispöytä kotona
Aamupalapöydässä kotona.

Vilkaisen myös sähköpostit pikaisesti kännykästäni, sillä Euroopassa työpäivä on jo pitkällä. Vastaan pariin Suomesta tulleeseen viestiin.

Klo 7.50

Bussi- ja metromatkan jälkeen saavun työpaikalleni. Työhuoneessani Maailmanpankin päärakennuksen 13. kerroksessa rauhallinen aamuhetki, sillä kollegani saapuvat yleensä minua myöhemmin. Katselen ikkunastani kesäistä aamua Washingtonissa ja juon maitokahvia.

Näkymä Maailmanpankin rakennuksen 13. kerroksesta
Näkymä työhuoneesta, Maailmanpankin rakennuksen 13. kerroksesta

Hoidan liudan sähköposteja ja vilkaisen läpi Maailmanpankin lehdistökatsauksen ja Financial Timesin sähköisen version. Sen jälkeen luen läpi kollegani kirjoittaman raportin edellisen päivän kokouksesta ja kirjaan siihen pari kommenttia.

Ehdin vielä hetken valmistella aamupäivän kokousten puheenvuoroja samalla kun muutama kollega huikkaa aamutervehdyksensä ovellani.

Klo 9

Epävirallinen EU-koordinaatiokokous. Keskustelemme EU-ryhmässä viikottain ajankohtaisista asioista ja valmistaudumme eri kokouksiin. Koska Maailmanpankissa johtokuntaeudustautuminen ei noudata EU:n rajoja, emme neuvottele sitovia EU:n kantoja.

Klo 10

Johtokunnan  kokous. Ensimmäisenä käsittelyssä tänään on tukipaketti Ukrainalle, yhteensä 1,5 miljardia dollaria. Pakettiin kuuluu hallinnon ja talouden uudistuksia rahoittava budjettituki, kaukolämmön järjestämistä uudistava hanke sekä kaupunkien infrastruktuurihanke.

Oma paikka ja työvälineet
Oma paikka ja työvälineet

Monet johtokunnan jäsenet käyttävät myönteisiä puheenvuoroja ja niin teen minäkin.

Ukrainan tilanteeseen liittyy paljon riskejä, mutta Euroopan ja Keski-Aasian osasto saa kiitosta nopeasta valmistelutyöstä ja kannustusta toimia riittävän joustavasti vaikeassa tilanteessa.

Klo 12.45

Lounastauko. Tällä kertaa minulla ei ole lounaskokousta, joten suuntaan alakerran henkilöstöruokalaan yhdessä norjalaisen, virolaisen, latvialaisen ja suomalaisen kollegan kanssa.

Meillä on uskoakseni maailman paras ruokala: siellä voi valita monelta luukulta ruokaa eri puolilta maailmaa. Sushitiskille on aina jono, enkä tällä kertaa ehdi jäädä odottamaan. Valitsen aasialaista nuudelikeittoa.

Nuudelikeittoa
Nuudelikeittoa lounaaksi Maailmanpankin ruokalassa.

Ruokapöydässä juttelemme matkasuunnitelmista, lapsista, koirista ja myös työasioista. Kuten meidän porukassamme aina, juttu luistaa ja aika monta vitsiä ehditään murjaista ruokahetken aikana.

Klo 13.20

Satu työhuoneella
Oman työpöydän ääressä.

Nappaan kahvin mukaani ja palaan työhuoneeseeni. Ehdin lukea pari sähköpostia ja kasata iltapäivän kokousten aineistot esille.

Assistentillani on liuta kysymyksiä tulevista aikatauluista ja matkavarauksista.

Saksalainen kollegani soittaa ja kysyy näkemystäni parista ajankohtaisesta kysymyksestä.

Klo 13.45

Ruotsin ulkoministeriön kehityspankkiyksiköstä kaksi kollegaa on käymässä Washingtonissa. He valmistelevat uutta vaikuttamisstrategiaa. Keskustelemme Maailmanpankissa käynnissä olevasta muutosprosessista, vaalipiirimme yhteistyöstä ja monesta ajankohtaisesta asiasta. Tunti vierähtää nopeasti.

Ruotsalaiset jatkavat seuraavaan kokoukseensa ja minä omaani, matkalla vielä vaihdan kollegani kanssa muutaman sanan seuraavan kokouksemme tavoitteista.

Klo 14.45

Tapaamme muutaman johtokunnan jäsenen kanssa maastrategioiden uudistamisesta vastaavan varapääjohtajan sekä valmistelutiimin.

Painotamme muun muassa kestävän kehityksen periaatteita ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistä sekä sidosryhmien ja muiden avuantajien kanssa tehtävää yhteistyötä. Pohdimme yhdessä, miten nämä parhaiten saadaan uusiin ohjeisiin mukaan.

Klo 16

Päivän viimeinen tapaaminen omassa toimistossani. Pankin oikeudellisen osaston päällikkö haluaa jutella ajankohtaisista asioista ja käymme läpi ripeässä tahdissa paljon asioita.

Hän on keskeinen vaikuttaja, joten palaverissa saan tärkeää tietoa valmisteilla olevista asioista ja pystyn välittämään oman vaalipiirimme näkemyksiä.

Klo 16.40 

Pääni on ihan pyörällä päivän kokousten jäljiltä, en oikein osaa tartuttua sähköposteihin tai muihin töihin. Virolainen kollegani käy kertomassa veroparatiisien vastaiseen työhön liittyvät uusimmat käänteet ja juttelen vielä parin muunkin kollegan kanssa.

Klo 17

Pankin suuressa kokoussalissa järjestetään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kuvaavan taidenäyttelyn avajaiset. Toteutustavaksi on valittu italialaisen teatteriohjaajan laatima sarja väkivaltaa kuvaavia tekstejä, joita lukemassa on pankin henkilöstöä, johtokuntatoimistojen edustajia ja taiteilijoita.

Jim Kim
Maailmanpankin pääjohtaja Jim Kim puhuu taidenäyttelyn avajaisissa.

Liettualainen varaedustajani Giedre on mukana lukemassa ja hän selviää tehtävästä tyylikkäästi.

Tilaisuus on vaikuttava, mutta myös aika painostava. Päätän jättää tilaisuuden päätteeksi tarjolla olevat drinkit väliin.

Klo 19 

Kotona. Muu perhe on jo syönyt ja minulle on ystävällisesti jätetty ruoka odottamaan lautaselle. Päivän kuulumisia ja arkista jutustelua.

Klo 21.30 

Luen seuraavan päivän aineistoja, joita en ole aiemmin ehtinyt käydä läpi. Henkilöstöasioiden komitean asioihin toimistoni neuvonantaja on tavalliseen tapaan tehnyt hyvät valmistelut. Luen vielä loppuviikon kokousten aineistoja ja katson samalla tv-uutisia.

Yritän terästää aivojani vielä miettimään huomiset vaatevalinnat, mutta se tuntuu jo ylivoimaiselta. Jääköön aamuun.