Brasilian talouskriisi ja sen kääntöpuoli

1
Brasilia
Kansainvälisille toimijoille on Brasiliassa ostajan markkinat, kirjoittaa Juha Savolainen. Kuva: Juha Savolainen

Brasilia on läpikäymässä syvää talouskriisiä. Maassa on tästä huolimatta etenemässä päätöksentekoon merkittäviä investointeja suomalaisten vahvuusaloilla. Lisäksi yritysostoja harkitseville taantuma tarjoaa otollisen tilaisuuden.

Syvää talouskriisiä läpikäyvän Brasilian bruttokansantuotteen arvioidaan laskevan 2-3 prosenttia tänä vuonna. Kriisiä ei voi laskea heikon globaalin kysynnän piikkiin. Taustalla on kestämätöntä julkista taloudenpitoa sekä mittava korruptio-ongelma.

Talouskriisin vakavuutta ei ole syytä vähätellä. Poliittinen tilanne lisää epävarmuutta ilmaan. Tarve seurata tilanteen kehittymistä herkeämättä on ilmeinen. Samalla on hyvä pitää pää kylmänä ja nähdä liike pinnan alla.

Uusi hallitus on ottanut ryhtiliikkeen julkisessa taloudenpidossa. Kestämätön kulutuskysynnän elvyttäminen on tehnyt tilaa pyrkimyksille tasapainottaa talous menoleikkauksin ja veronkorotuksin. Päätöksenteon lamaannus on hidastanut toimien voimaantuloa ja alijäämä on jatkanut kasvuaan. Mutta, politiikassa suunnanmuutos on otettu.

Oikeuslaitos on osoittanut institutionaalista kypsyyttä valtion öljy-yhtiö Petrobrasin ympärillä vellovan korruption purkamisessa. Yritysjohtajiin ja poliitikkoihin kohdistuvat tutkimukset ovat johtaneet syytteisiin ja edelleen vankeustuomioihin. On vielä aikaista arvioida muuttuuko maan tapa toimia, mutta edellytykset tälle on olemassa.

Samalla, heikoista yleisnäkymistä huolimatta suuressa maassa etenee jatkuvasti kohti päätöksentekoa merkittäviä investointeja suomalaisten vahvuusaloilla: satamissa, lentokentillä, älykkäissä sähköverkoissa, bioenergia- ja jätteistä energiaa-ratkaisuissa.

Parhaiten etenevät vientiin linkittyvät investoinnit, sillä kotimaan markkinoiden ollessa pysähdyksissä vienti vetää edelleen heikentyneen realin ansioista. Näinpä muun muassa ulkomaankaupan kannalta keskeisiin satamiin suunnitelluista investoinneista valtaosa seisoo hyvällä pohjalla.

Kriisi myös pakottaa Brasilian taloutta avautumaan. Yksityistäminen näyttäytyy yhä houkuttelevampana keinona investointien vauhdittamiseksi. Ulkomaiset tarjoajat päässevät kiinni julkisiin hankintoihin liian monen kotimaisen ollessa mustalla listalla Petrobras-tapauksen johdosta. Teollisuuden kotimaisuus-astevaatimukset näyttäytyvät nyt erityisen kalliina, inflaatiota ruokkivana instrumenttina.

Mittavat luonnonvarat säilyttävät asemansa Brasilian talouden kivijalkana. Biotalouden kasvupotentiaali pitkällä tähtäimellä on merkittävä. Tämän päivän suomalais-brasilialainen yhteistyö biomassa-alan tutkimus- ja kehitystoiminnassa omaa potentiaalia realisoitua kaupaksi keski-pitkällä aikavälillä.

Brasilian talouskriisi jatkaa toistaiseksi kärjistymistään. Tämän hetkisten arvioiden mukaan pohjakosketus otetaan ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Talouden rattaiden hiljentyminen yhdistettynä heikkoon realiin laskee jatkuvasti brasilialaisyritysten osakkeita. Kansainvälisille toimijoille maassa on ostajan markkinat.

 

Kommentit

Asumaan Ulkomaille 8 vuotta sitten

Suomen ja suomalaisten maine luotettavina ja osaavina yhteistyökumppaneina poikii varmasti kauppaa ja bisnesmahdollisuuksia epäluottamuksen vaivaamassa Brasiliassa. Kyllä teot ovat arvokkaampia, kuin sanat. Mutta toki sanakin pitää olla hallussa, jotta saa mahdollisuuden päästä tekoihin.