Dynaaminen Kenia houkuttelee

Afrikka tupataan nähdä yhä mantereena, jossa köyhyys ja nälkä vievät ihmisiltä voiman. Köyhyys on kieltämättä merkittävä ongelma Afrikassa. Mutta on myös toinen todellisuus: huima talouskasvuvauhti ja kuluttavan keskiluokan nousu, molemmista Kenia on malliesimerkki. Kenian talousnäkymät ovat kadehdittavalla tasolla suomalaisesta näkökulmasta.

iHub
Kenian nuoret IT-yrittäjät hautovat raikkaita ideoitaan iHubissa, Nairobissa. Kuva: Alex Kamweru

Maailmanpankki ennustaa Kenian talouden kasvavan 6,2 prosentin vuosittaisella(!) keskiarvolla vuoteen 2030 asti, mikä on suurin kasvuennuste kaikista Afrikan maista! Mikä tekee Keniasta kasvavien markkinoiden johtotähden? On joitakin selittäviä taustatekijöitä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille.

Nuorisossa on valtava mahdollisuus

Aloitetaan väestöjakaumasta. Alle 25-vuotiaiden osuus on yli 60 prosenttia. Reilusti alle 10 prosenttia väestöstä on yli 55-vuotiaita. Toisin sanoen, Kenialla on tuleville vuosikymmenille valtava ”luonnonvara”, maan työikäinen väestö.

Kenian opetussektori (80 prosenttia luku- ja kirjoitustaitoisia, maassa on lähes 50 yliopistoa) antaa peruspohjan osaavalle, ja jatkokoulutettavalle väestölle. Kenian virallinen kieli on englanti, joten kielimuuria kansainväliselle yhteistyölle ei ole.

On myönnettävä, että nuori väestö, ja sen työllistymispaineet, ovat sekä uhka että mahdollisuus. Blogin kirjoittaja näkee tässä asiassa lasin olevan puoliksi täynnä.

Oikeansuuntaiset uudistukset kannustavat kehitykseen

Kenialla on edistyksellinen perustuslaki vuodelta 2010, mikä ”jalkautetaan” uusien 47 piirikunnan tasolle. Vallan hajauttaminen tuo myös mahdollisuuksia aloittaa kaupallinen yhteistyö piirikuntatasolla.

Onnistuessaan mallia voi hyvin laajentaa Keniaa, ja koko itäistä Afrikkaa koskevaksi. Myös korruptiota, kenties merkittävintä ongelmaa Kenian taloudessa, pyritään tosissaan kitkemään.

Töitä yhä toki piisaa. Haasteista huolimatta ”puhdasta kauppaa” voi myös Keniassa tehdä. Oikean kumppanin valinta on tärkeää.

Yrittäjyys ja startup-innokkuus kenialaisten DNA:ssa

Kenia on Itä-Afrikan yhteisön suurin talous 40 prosentin osuudella. Kenian talousrakenne on monipuolisempi kuin muilla alueen mailla.

Yksi kenialaisten kiehtovimmista luonteenpiirteistä on dynaamisuus ja yrittäjähenkisyys. Kenian suhteellisen vapaa talouspolitiikka luo innovaatioihin ja yrittäjyyteen kannustavan ilmapiirin. Kenian startup-skene on dynaamisuuden ilmentymä.

Nairobin kahviloissa törmää yleensä nuoriin kannettavien tietokoneiden kanssa hyödyntämässä ilmaista wifi-verkkoa ja työskentelytilaa.

Myös pysyvämpiä tiloja startup-yrittäjille löytyy, kuten Nairobi Garage, Space111, Paw254, Nailab ja iHub, jotka kaikki tarjoavat edullista tai jopa ilmaista työskentelytilaa startup-yrittäjille.

Näissä hautomoissa on kypsytetty useita mielenkiintoisia innovaatioita, joista Suomessakin voitaisiin olla kiinnostuneita.

Infrastruktuuri kehittyy harppausaskelin

Kenia on Itä-Afrikan taloudellinen ja logistinen keskus. Mombasan satama, ja tulevaisuudessa myös Lamun satama-alue, ovat keskeisiä tavaroiden kauttakulkupisteitä naapurimaihin, erityisesti sisämaavaltioille kuten Uganda.

Tullikäytäntöjä on kehitetty, myös Suomen tuella. Suomen rahoittamassa kehitysyhteistyöhankkeessa tulliviranomaisten kapasiteettia, muun muassa Keniassa, kehitetään.

Esimerkkinä kehittyneestä kapasiteetista ja käytännöistä tullaustoimet Mombasasta Kampalaan vievät kolme päivää entisen 18 päivän sijasta.

Nairobissa on käynnissä valtava rakennusbuumi. Omasta työhuoneen ikkunastani bongaa toistakymmentä rakennustyömaata. Nairobin kaupunkimaisema muuttuu pikavauhtia urbaaniksi suurkaupungiksi. Nyt on oikea aika tulla tutustumaan houkutteleviin markkinoihin.