Geneve – parempaa maailmaa ja markkinamahdollisuuksia rakentamassa

1

Team Finland pyrkii entistä tehokkaammin tukemaan yrityksiä kansainvälistymisessä, ja myös Suomen multilateraaliset edustustot maailmalla on nyt valjastettu haistelemaan mahdollisuuksia yksityisen sektorin näkökulmasta. Hyvä niin, sillä liiketoimintamahdollisuuksia on tarjolla runsaasti, samoin kuin myös suomalaisyrityksillä annettavaa. Suomen Geneven edustusto on perehtynyt asemapaikkansa kansainvälisten organisaatioiden tarjoamiin markkinamahdollisuuksiin, ja on korkea aika antaa sen panos yhä vilkastuvaan aihetta käsittelevään keskusteluun.

Kuva: SL Geneve

Miksi katse Geneveen?

Genevessä sijaitsee laaja kansainvälisten organisaatioiden keskittymä, jonka kansainvälisesti avoimet hankintaprosessit tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia eri alan yrityksille. Tällä hetkellä valitettavan harva suomalaisyritys hyödyntää Geneven organisaatioiden tarjoamia markkinoita. Suomen pysyvä edustusto Genevessä on kartoittanut eri organisaatioiden hankintamenettelyjä ja julkaissut aiheesta yhteenvedon verkkosivuillaan.

Yhteenvedossa pyritään antamaan tiivis yleiskuva hankintaprosesseihin osallistumisen edellytyksistä eri organisaatioissa. Menetelmiin perehtyminen toivon mukaan madaltaa yritysten kynnystä osallistua näihin prosesseihin.

YK ja moni muu – Geneven toimijat tutuksi

Yhdistyneiden kansakuntien Geneven toimisto, UNOG, on osa YK:n sihteeristön päämajaa. UNOGin hankinnat toteuttaa keskitetysti  Purchase and Transportation Section (PTS), joka tekee hankintoja lukuisille Genevessä vaikuttaville päämajan alaisille toimijoille.

YK-organisaatioiden lyhenneviidakkoa ei kannata säikähtää, vaikeaselkoisten nimien takaa löytyy selkeällä mandaatilla toimivia ja avoimesti toiminnastaan kommunikoivia organisaatioita.

Maailmanlaajuisesti tehtyjen YK:n hankintojen yhteisarvo oli vuonna 2016 lähes USD 18 miljardia. Geneven osuus YK-hankinnoista oli noin USD 124 miljoonaa. Suomalaisyrityksiltä hankintoja tehtiin vuoden aikana 18. Niiden yhteisarvo käsitti 0,23 prosenttia UNOGin kokonaishankinnoista.

Suomalaisyritysten osallistumisprosentti YK:n Geneven toimiston hankintaprosesseihin on siten korkeampi kuin maailmanlaajuisten YK-hankintojen kokonaisuuteen (0,05 prosenttia), mutta suomalaiselle osaamiselle olisi varmasti merkittävämminkin kysyntää Genevessä.

UNOGin hankinnat toteutetaan YK:n Global Market Placen (UNGM) kautta. Hankintoihin osallistuminen edellyttää yritykseltä rekisteröitymistä tähän palveluntarjoajien rekisteriin, ja rekisteröityneillä yrityksillä on myös mahdollisuus tilata uusista avautuvista kilpailutuksista suorailmoitus.

UNOGin lisäksi Genevestä löytyy koti myös lukuisille muille kansainvälisille organisaatioille, kuten Punainen Risti (ICRC, IFRC), Maailman terveysjärjestö (WHO), Maailman kauppajärjestö (WTO), Kansainvälinen kauppakeskus (ITC), Kansainvälinen telekommunikaatioliitto (ITU), Kansainvälinen työjärjestö (ILO), Maailman ilmatieteenjärjestö (WMO), Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus (CERN) sekä moni muu.

Kaikkien näiden organisaatioiden Genevessä toteutettaviin hankintoihin suunnattujen budjettien yhteisarvo kohoaa satoihin miljooniin dollareihin. Myös valtaosa näistä organisaatioista toteuttaa hankinnat YK:n Global Market Placen kautta, joten hankintoihin osallistuminen ei välttämättä edellytä yritykseltä lukuisten rekistereiden haltuunottoa.

Miten aktivoitua?

Mikäli Geneven kansainvälisten organisaatioiden tarjoamat mahdollisuudet herättivät kiinnostuksen, niin seuraavaksi kannattaa vierailla Suomen Geneven edustuston verkkosivuilla ja tutustua yllä jo mainittuun yhteenvetoon kansainvälisten organisaatioiden hankintamenetelmistä. Yhteenveto opastaa eteenpäin lisätietojen hankinnassa.

UNOG järjestää myös säännöllisesti seminaareja Genevessä hankintamenettelyistä. Sen tapahtumakalenteria voi seurata täältä. Lisäksi tietoa YK-hankinnoista yleisemmin löytyy tämän blogin edellisestä julkaisusta Kööpenhaminassa vaikuttavilta kollegoiltamme. Luonnollisesti myös allekirjoittanut sekä Business Finlandin yhteyshenkilö Terhi Rasmussen ovat aina vapaasti lähestyttävissä.

Bienvenue à Genève!

 

 

Kommentit

Löydetään yhdessä ratkaisuja humanitaaristen kriisien hoitoon | Vapaasti kaupasta 6 vuotta sitten

[…] Ulkoministeriö antaa järjestöistä tietoa ja kontakteja niitä tarvitseville yrityksille. Lue lisää aiheesta myös Geneven edustuston aiemmasta blogipostauksesta. […]