Suomalainen liike-elämän valtuuskunta istuu suurlähetystön tiloissa Abujassa kuuntelemassa esitelmää Nigerian taloudesta. Maan investointitoimiston edustaja maalaa ruusuista kuvaa kaupan ja investointien mahdollisuuksista.
Moni Nigeriaan sijoittanut yritys on kuulemma joutunut hämmästymään siitä, kuinka paljon täällä voi tienata rahaa. Puhutaan 70 tai jopa 100 prosentin tuotosta sijoitukselle. Suomalaiseen makuun esitelmä on yliampuva, mutta tunnelma tilaisuudessa on hyvä.
Vierailu jatkuu tapaamisilla ministeriöissä ja senaatissa. Niin tarpeet kuin mahdollisuudetkin ovat suuret lähes 180 miljoonan asukkaan valtiossa. Nyt kun öljyn ja muidenkin raaka-aineiden hinnat ovat romahtaneet, niin jotain uutta pitäisi keksiä. Siksi suomalaisetkin yritykset herättävät laajalti kiinnostusta. Harvoin saadaan yhtä monta korkean tason ministeri- ja senaattoritapaamista aikaiseksi näin tiiviillä aikataululla.
Nigerian hallinnon edustajat kuuntelevat tarkkana valtuuskuntaa vetävän alivaltiosihteeri Matti Anttosen arvioita Suomen liike-elämän vahvuuksista sekä yritysten esittelyjä ratkaisuistaan Nigerian kehityshaasteisiin. Käyntikortteja vaihdetaan ahkerasti ja jatkoneuvotteluista sovitaan.
Edessä uudistuksia
Eniten nigerialaiset toivoisivat Suomesta investointeja tuotannolliseen toimintaan. Taloutta pitäisi saada monipuolistettua ja työpaikkoja pitäisi luoda. Afrikan kehityspankin edustajan mukaan korkeiden öljyhintojen aikakaudella maassa ei ollut todellista yritystä kehittää maan taloutta, mutta tilanne on nyt muuttumassa.
Maan uusi presidentti Muhammadu Buhari on tuonut uutta ryhtiä hallinnon uudistuksiin. Turvallisuustilanteen parantaminen ja korruption vähentäminen ovat keskeisiä tavoitteita. Pidemmällä aikavälillä talouden näkymät ovat hyvät.
Ymmärrettäviä huolenaiheita
Löytyykö suomalaisilta yrityksiltä silti uskallusta investoida Nigeriaan?
Korruptio, turvallisuustilanne ja heikko maine erilaisten huijausten kotimaana huolestuttavat ja varmasti ihan syystäkin. Myös lyhyen aikavälin näkymät ovat vaikeat.
Valtion rahat ovat lopussa ja maan valuutta, naira, sukeltaa. Valtio pyrkii väliaikaisilla toimenpiteillä rajoittamaan pääomapakoa. Se on viime aikoina joutunut myös turvautumaan kansainvälisten rahalaitosten apuun budjettinsa paikkaamiseksi.
Afrikan johtava talous
Toisaalta on muistettava, että Nigeria on afrikkalainen supervalta.
Se on viime vuosina noussut Etelä-Afrikan ohi mantereen suurimmaksi taloudeksi. BKT:n arvo vuonna 2014 oli noin 570 miljardia USA:n dollaria ja kasvuodotukset ovat voimakkaat pidemmällä aikavälillä.
Onko Suomella varaa jättäytyä sivuun sen kehityksestä?
Myös positiivisia puolia
Hyviäkin viestejä kuulee. Eräs suomalainen yritys kertoo, että heidän asiakkaansa Nigeriassa ovat samanlaisia kuin muutkin: laskut on tähän mennessä maksettu aina ajallaan.
Finpron edustaja Lagosista myöntää, että Nigeria on vaikea markkina, mutta toiminnassa on tietty logiikka: ”there is method to the madness!”. Tarvitaan paikallista tuntemusta ja kumppaneita, jotta täällä voi menestyä.
Tiiviin kahden päivän vierailun jälkeen on aika suunnata lentokentälle.
Keinotekoisesti maan keskivaiheille rakennettua pääkaupunkia Abujaa haukutaan monesti tylsäksi, mutta konkareiden mukaan se on nyt selvästi viihtyisämpi kuin viisi vuotta sitten.
Lentokentällä passiviranomaiset hymyilevät leveästi ja toivottavat tervetulleeksi takaisin mahdollisimman pian. Ehkä iso paha Nigeria ei lopulta olekaan niin paha.
Lue myös:
Joko Nigeriaan pääsee ilman erillistä kutsua?
Hei, kannattaa olla yhteydessä joko Team Finland koordinaattoriin Abujassa tai Finpron edustajaan Lagosissa. Tarkemmat yhtestiedot ohessa: http://www.finlandnigeria.org/public/default.aspx?nodeid=46646&contentlan=2&culture=en-US