Kokonaisuus hyvin, kaikki hyvin

Hongkongissa kadulle ei riennetä suoraan vaatekomerosta, vaan harkitun yhdistelyn jälkeen. Miten olisi lupaus kestävästä tyylikkyydestä?

Muotiin ja shoppailuun käytetään paljon aikaa ja rahaa. Kuva: Caroline Gasmi-Sinkari
Muotiin ja shoppailuun käytetään paljon aikaa ja rahaa. Kuva: Caroline Gasmi-Sinkari

”Kerro havainto, joka sinut on Hongkongissa yllättänyt?” Esitin kysymyksen 21-vuotiaalle tyttärelle, joka käy kaupungissa puolivuosittain. Ajattelin, että hänen rekisterinsä on herkempi kuin itselläni, koska olen asunut paikan päällä jo pari vuotta.

”Muodikkaat hongkongilaiset miettivät asukokonaisuudet hiuksista varpaisiin”, kuului vastaus. Itse näen työn puolesta pukumiehiä ja jakkunaisia, enkä ole kiinnittänyt asiaan huomiota. Mutta totta on, että kadulle ei riennetä suoraan vaatekomerosta, vaan harkitun yhdistelyn jälkeen.

#LifeStyleFinland

Viikko sitten perjantaina tänne rantautui Finnish Lifestyle Asia –kasvuohjelma kymmenen design-merkin voimin. Ohjelman yhteisiksi arvoiksi on määritelty aitous, ajattomuus ja edistyksellisyys, jotka ankkuroituvat Suomen vahvaan muotoiluperinteeseen, harkittuihin materiaaleihin ja mutkattomaan luontosuhteeseen.

Finpron kasvuohjelma toi 10 muotoiluyritystä PMQ-nimiseen luovien alojen keskukseen. Kuva: Match Showroom
Finpron kasvuohjelma toi kymmenen muotoiluyritystä PMQ-nimiseen luovien alojen keskukseen. Kuva: Match Showroom

Ei hullumpia hokemia hongkongilaisille, joiden stressitaso on kyselymittauksissa Aasian korkein. Esimerkiksi suomalaisen koulujärjestelmän täkäläinen mediaimu perustuu pitkälti siihen, että hyvät oppimistulokset saadaan tavalla, joka ei kuormita koko perhettä, kuin jatkuva valmennusleiri. Ehkä suomalaisen designin viesti hongkongiksi käännettynä olisi lupaus kestävästä tyylikkyydestä vähemmällä hötkyilyllä.

Toisaalta täällä otetaan kierrätyksessä vasta ensiaskelia, ja energiankulutuskin on huoletonta.

Siksi tuleekin kestämään vielä aikansa, ennen kuin valtavirta siirtyy  kestävämpään kulutukseen. Suomalaissuunnittelijat ovat kuitenkin tehneet ainoan oikean valinnan viestittämällä vahvasti omia arvojaan. Muuten ei voi olla aito. Ja vasta kun kokonaisuus on hyvin, kaikki on hyvin.