Kööpenhaminasta käsin aukeavat YK:n hankintojen maailmanmarkkinat!

1

Kööpenhamina on YK-hankintojen tärkeä keskittymä. Kaupunkikohtaisia lukuja on vaikea täsmentää, mutta Kööpenhaminassa olevien YK:n järjestöjen sanotaan maailmalaajuisesti tekevän noin 40 prosenttia YK:n hankinnoista. Kaiken kaikkiaan YK:n järjestöt hankkivat vuosittain lähes 18 miljardin (USD) edestä tuotteita ja palveluja. Suomen osuus näistä hankinnoista on vielä pieni, vain noin 0.05 prosenttia. Team Finland on viime vuodet tehnyt tehostetusti töitä yritysten tukemiseksi, jotta tuotteidemme ja osaamisemme hyödyntäminen YK hankinnoissa kasvaisi.

Kööpenhaminan moderni ja ympäristöystävällinen YK-rakennus. Kuva: Adam Mørk
Kööpenhaminan moderni ja ympäristöystävällinen YK-rakennus. Kuva: Adam Mørk

Kööpenhaminan YK-kylä on hankinta- ja hallintokeskus

Kööpenhaminan modernissa YK-kylässä on jo 11 järjestöä.  Kööpenhamina erottuu hankinta- ja hallintokeskuksena, täällä YK:lla tehdään vain vähän valtioiden välistä poliittista työtä. Hankintojen kannalta tärkeimmät järjestöt Kööpenhaminassa ovat YK lastenrahasto (UNICEF), YK kehitysjärjestö (UNDP), YK projektipalvelutoimisto (UNOPS) ja YK väestörahasto (UNFPA). Siten meille kiinnostavia aloja ovat esimerkiksi terveysteknologia, mukaan lukien synnytys- ja äitiysterveys, koulutus, sekä kriisien jälkeiseen jälleenrakentamiseen liittyvät infrastruktuurityöt.

Muita tärkeitä YK-hankintapisteitä ovat muun muassa New York, Geneve, Rooma, Nairobi ja maatason projektit eri kehitysmaissa.

Pohjoismainen yhteistyö voi olla avain markkinoille

Suomi osallistui vuonna 2016 ensimmäistä kertaa yhteispohjoismaiseen hankintaseminaariin Kööpenhaminassa. Yrityksemme pääsivät keskustelemaan sekä YK:n edustajien kanssa, että vaihtamaan kokemuksiaan muiden pohjoismaisten yritysten kanssa. Yritysten keskinäinen yhteistyö luo paljon uusia mahdollisuuksia. YK hankkii monesti pakettiratkaisuja, kuten esimerkiksi haasteellisissa olosuhteissa tapahtuvan synnytykseen tai koulutukseen liittyvät kokonaisratkaisut. Siten suomalaisen yrityksen markkinarako voikin olla tanskalaisen YK:lle jo myyvän yrityksen yhteistyökumppanina.

Mitä tavaroita ja palveluja suomalaiset yritykset myivät YK:lle 2016. Grafiikka: Jessica Lind/Kööpenhaminan SL, lähde: YK
Mitä tavaroita ja palveluja suomalaiset yritykset myivät YK:lle 2016. Grafiikka: Jessica Lind/Kööpenhaminan SL, lähde: YK

Seuraavan pohjoismaisen hankintaseminaarin järjestämisestä neuvotellaan YK:n kanssa ja se toteutuu aikaisintaan marraskuussa 2018.

Miten yritys pääsee mukaan YK:n hankintoihin?

YK hankinnat eivät käytännössä ole sen kummenpia, kuin muutkaan julkiset hankinnat.  YK ei ole yksi suuri ostaja, vaan järjestöistä pitää valita ne joita halutaan työstää systemaattisesti. Yhteen järjestöön kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin uuden maan markkinoiden avaamiseen: Se vaatii aikaa ja panostusta, toki työn hedelmät voivat jokusen vuoden säteellä olla hyvinkin tuottoisat. Jos yritys pääsee myymään yhteen järjestöön, se voi avata tien toisiinkin, sillä YK-järjestöt hyödyntävät usein toistensa hankintasopimuksia. Samoin YK on vakaa maksaja erittäin haurailla markkinoilla.

Prosessit eri järjestöillä vaihtelevat, mutta nämä ajatukset auttavat yritystäsi alkuun:

  • Tutustu YK järjestöihin ja tunnista toimijat, joiden tavoitteisiin oman yrityksen tuotteet tai palvelut sopivat parhaiten.
  • Valitse 1-2 parhaiten sopivaa ja tutustu kohteeksi valitun järjestön toimintaan.
  • Rekisteröi yrityksesi YK:n hankintaportaaliin – kuvaile tuotteesi silloin tarkasti. Vain siten voit saada osumia kiinnostuksen ilmaisu -pyynnöissä.
  • Seuraa hankeilmoituksia – hankehälytyspalvelu voi olla tässä avuksi.
  • Jätä tarjous tarkasti pyyntöä noudattaen.
  • Ellet sillä kerralla saa myytyä, ota yhteyttä YK:n järjestöön ja pyydä palautetta. Älä anna periksi.
  • Team Finland verkostosta saa lisätietoa ja apua hankintoihin
  • Lisätietoa:

Ulkoministeriön yrityksille julkaisema kansainvälisten hankintojen opas

Miten yrityksesi pääsee YK-hankintoihin” – ohje

YK:n hankintaprosessi vaiheittain” – ohje

Kööpenhaminan YK hankintojen edistäminen tehdään tiiviissä yhteistyössä Kööpenhaminan Business Finlandin Terhi Rasmussenin kanssa, samoin kuin tämä blogikirjoitus.

Kommentit

Geneve – parempaa maailmaa ja markkinamahdollisuuksia rakentamassa | Vapaasti kaupasta 6 vuotta sitten

[…] voi seurata täältä. Lisäksi tietoa YK-hankinnoista yleisemmin löytyy tämän blogin edellisestä julkaisusta Kööpenhaminassa vaikuttavilta kollegoiltamme. Luonnollisesti myös allekirjoittanut sekä […]