Makeaa mahan täydeltä vai eikö sittenkään?

2

Enpä taida olla missään maailmassa nähnyt sellaisia makeistavarataloja kuin Dubain jättikauppakeskuksissa. Tuntuu, että kaikki maailman hyvä ja makea on kerätty niihin. Tämä pätee myös paikallisiin leivonnaisiin, mitä makeampi sen parempi.

Dubai, kuva: Esa Wrang

Yksi Arabiemiraattien suurista ongelmista on liikalihavuus

Tämä koskee myös lapsia ja nuoria.

Ensi silmäyksellä miesten valkoiset kandorat ja naisten mustat abayat kätkevät liikakilot taitavasti, mutta kun silmä tottuu, alkaa hahmottaa niiden alaista maailmaa. Eräs Arabiemiirikuntien tulevaisuuden uhkista onkin väestön kasvava liikalihavuus ja siitä johtuvat sairaudet. Suuri kansanterveyden uhka on diabetes.

Diabetesta ja liikalihavuutta vastaan yritetään taistella erilaisilla liikuntakampanjoilla. Pääministeri ja Dubain hallitsija lanseerasi viime vuoden lokakuun liikuntakuukaudeksi, jonka aikana tavoitteena olisi liikkua joka päivä 30 minuuttia. Hyvä näin ja toivottavasti monet liittyivät mukaan.

Keskeistä olisi kuitenkin oikeanlainen ruoka ja oikeankokoiset annokset. Arabiemiraattien perinneruoka ei ole mitään terveysruokaa.

Maassa, jossa ei taateleiden lisäksi ole koskaan kasvanut hedelmiä ja vihanneksia, ruoka on koostunut pitkälti lihasta ja viljatuotteista. Elintaso on tuonut mukanaan makean nälän.

Tästä maasta toki saa vihanneksia. Supermarketin vihannesvalikoimasta tunnen noin kolmanneksen. Maahan muuttaneet aasialaiset ovat tuoneet mukanaan omat ruokatottumuksensa ja -tarvikkeensa.

Mikään vihannes tai hedelmä ei ole tuotettu omassa maassa. Ainoat Emiraateissa tuotetut vihannekset, joita olen täällä tähän mennessä nähnyt, ovat olleet tomaatit, jotka eivät totuuden nimessä houkutelleet ostamaan.

Mutta kiwejä puolestaan löytyy Iranista, Uudesta-Seelannista ja Etelä-Amerikasta, vain muutamia maita mainitakseni. Tuoreita mansikoita, vadelmia ja mustikoita on saatavana läpi vuoden.

Ongelmana vain on, että ei oikein tiedä, mitä marjaa syö, kun mikään niistä ei maistu juuri miltään. Ikävä Suomen raikkaita marjoja pakottaa pakkaamaan sanomalehteen ja kylmäpusseihin kotimaan ihanan maukkaita marjoja matkatuliaisiksi aina tänne palatessa.

Terveysvaikutteiselle ruoalle markkinoita Arabiemiirikunnissa

Ensin vain tulisi saada kansalaiset herätetyksi terveellisen ruoan ilosanomaan.

Alku on jo olemassa ja nyt olisi oikea aika tehdä markkinakokeiluita. Myös erilaisille erityisruoille, muun muassa laktoosittomille ja luomutuotteille, olisi kysyntää. Jotkut pohjoismaiset meijerit ovat jo olleet asialla ja Arla avasi juuri luomumaidon tuonnin maahan.

Dubai, kuva: Esa Wrang

Suomalaiset elintarvikeyritykset olivat edustavasti esillä tammikuussa kenties maailman suurimmilla ruokamessuilla Gulf Foodissa Dubaissa. Suomalaisyritysten valikoimista löytyisi juuri näitä puhtaita ja terveysvaikutteisia tuotteita, joita täällä tarvittaisiin kipeästi.

Oman ongelmansa muodostaa halal-ruoka, joka tarvitsee tietyn sertifioinnin. Suomen ongelmana on, että maassamme ei ole yhtään täällä hyväksyttyä sertifioijaa. Lähin taitaa olla tällä hetkellä Alankomaissa, mikä tekee sertifioinnista aika kimuranttia.

Ja lopuksi se suomalaiselle tärkein vihannes, peruna. Olen melkeinpä lopettanut täällä perunan syönnin, sillä niin surkeita esityksiä täältä ruoka-aineesta löytyy. Miten tänne saataisiin hyvää suomalaista perunaa? Ja niitä ihania uusia perunoita!

 

Kommentit

Minna Ruokonen 6 vuotta sitten

Kylla taalla tuotetaan vihanneksia, ihan Spinneys’in normaalista vihannesosastosta loytyy vaikka mita. Lisaksi Dubaissa on monta maatilaa, joilta voi tilata suoraan orgaanisia vihanneksia kotiovelle, ne ovat kasvatettu Dubaissa, lisaksi niiden maku ja muodotkin ovat loistavia, missa on parempi maku muunmuuassa verrattuna muihin vihanneksiin.

Ehkä lahettilaan olisi hyva tutustua muuhunkin kuin Abu Dhabin ruokakauppoijen tarjontaan.

Ystavallisin terveisin
Minna Ruokonen
Dubai

Päivi Viherkoski 6 vuotta sitten

Olen samoilla linjoilla suurlähettilään kanssa. Suomen elintarviketeollisuudella olisi hyvät mahdollisuudet tuoda mm. Laktoosittomia tuotteita markkinoille. Uskon että Valion tuotteilla olisi kysyntää, jos tuotteita markkinoitaisiin paikallisille. Samoin maustettuja kivennäisvesiä, jotka olisivat kevyempiä vaihtoehtoja makeille juotaville.