Pallon laidalla – kasvun keskellä

Australia on Suomesta katsottuna kaukana, pallon toisella laidalla. Samalla Australia on kuitenkin maailman talouskasvun keskellä, Intian ja Tyynenmeren alueen ytimessä. Tämän huomaa kun kääntää karttapallon australialaisittain – siis ylösalaisin.

Suurlähettiläs ja bisnesdelegaatit tutustuivat Gold Coastin yliopistosairaalaan. Helsingin kokoinen Gold Coast on kehittyneen maailman nopeimmin kasvavia kaupunkeja. Kuva: SL Canberra

Australia rikkoi juuri kehittyneen maailman yhtäjaksoisen talouskasvun maailmanennätyksen. Maan talous on kasvanut nyt 26 vuotta putkeen ilman lamaa. Viime vuonna kasvu oli 2,5 prosenttia. Maan kuluttajat lukeutuvat ostovoimaisimpiin maailmassa.

Suomalaiset yritykset ovat menestyneet Australiassa loistavasti. Tänäkin vuonna tytäryritysten yhteenlaskettu liikevaihto on ainakin 2,5 miljardia euroa. Tilaa on kuitenkin vielä monille uusille tulijoille.

Etäisyys on este vain mielikuvissa

Australia on englanninkielisenä ja helpohkona liiketoimintaympäristönä otollinen alkumarkkina monille ”born global” -palvelu- ja teknologiayrityksille.

Tästä huolimatta kolme vuotta Canberrassa ovat opettaneet, että Australian mahdollisuudet pitää myydä suomalaisille yrityksille, vaikka etäisyys on este vain mielikuvissa. Australia on Suomessa, kuten Suomi on Australiassa: mukavien matkailumielikuvien kohde, mutta syvällistä tuntemusta on kovin vähän.

Team Finland Australia onkin markkinoiden mahdollisuudet -palvelun kautta pyrkinyt laajentamaan tietotasoa Australian mahdollisuuksista suomalaisille yrityksille. Tänä vuonna mahdollisuusanalyysejä ja myyntiliidejä on julkaistu vanhuspalveluista ja avustavista teknologioista, sairaalainfrastruktuurista, jätepalveluista ja jätteistä energiaksi -tarpeista.  Seuraavaksi kohteena ovat älykkäät kaupunkiratkaisut ja -teknologiat.

Yli 80 vaikuttajaa osallistui suurlähetystön ja Melbourne Design Factoryn järjestämään Australia–Suomi-innovaatiofoorumiin. Kuva: SL Canberra

Suomalaiset yritykset ovat myös näihin mahdollisuuksiin kiitettävällä tavalla tarttuneet. Esimerkiksi neljä suomalaista jätealan yritystä sai viime vuonna ensimmäisen kauppansa Australiaan.

Yritysvaltuuskuntien vierailut menestyksekkäitä

Syyskuun alussa 11 suomalaista terveysalan yritystä tarttui Australian mahdollisuuksiin osana sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan Team Finland -delegaatiota. Ensimmäiset uudet suomalaisen teknologian pilottikokeilut on jo sovittu delegaation seurauksena.

Seuraavana Australiaan suuntaa jäte- ja älyratkaisuiden yritysvaltuuskunta alkuvuonna 2018.

Terveysdelegaation viesti suomalaisille yrityksille oli selkeä ja houkutteleva: Australia on rikas maa ja rahaa käytetään paljon, mutta kilpailua on vähemmän, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Terveysdelegaation yritykset jakautuivat ryhmiin tutustumiskäynnillä Royal Prince Alfred -sairaalaan. Suurlähettiläs johti pientä iskujoukkoa leikkaussaleihin. Kuva: SL Canberra

Joskus Aasian markkinoiden väkiluvut sumentavatkin markkinoiden kokovertailun. Australian toiseksi suurimman osavaltion Victorian (6,15 miljoonaa asukasta) talous on suurempi, kuin Malesian (reilut 31 miljoonaa asukasta) ja ei kovin paljon pienempi Thaimaata (69 miljoonaa asukasta).

Todellisuudessa Australiassa onkin monta merkittävää mahdollisuutta saman liittovaltion alla.