Täyttä vauhtia Länsi-Afrikkaan vientiä edistämään!

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen ja peräti 25 yrityksen saapuminen marraskuussa Länsi-Afrikkaan oli kerta kaikkiaan mahtava juttu!

Delegaatio Ventures Park –yrityshautomossa. Kuva: Abujan-suurlähetystö

Edellinen ministerivetoinen yritysvaltuuskunta oli täällä seitsemän vuotta sitten.  Ei ollut ollenkaan itsestään selvää, että Suomi 100-vuonna saisimme ministeri Mykkäsen Nigeriaan ja Ghanaan.

Viime vuoden alivaltiosihteerivetoinen matka oli kuitenkin jo osoittanut yritysten kiinnostuksen ja alueen mahdollisuudet. Uskon sen osaltaan isosti raivanneen tietä nyt tehdyn vierailun onnistumiselle.

Edustuston toimestakin markkinoimme aktiivisesti harvinaista tilaisuutta. Keskustelin ennalta yritysten kanssa Lagosissa, Accrassa ja Abujassa, ja jaoimme kontakteillemme tietoa tulevasta matkasta.

Kovaa veivaamista matkavalmisteluissa

Alusta lähtien tiedossa oli, että hankkeesta tulisi vaativa. Kolme kaupunkia käsittävän vierailun valmistelut ja kokonaisuudessaan liki 50-henkisen valtuuskunnan pyörittäminen Länsi-Afrikassa tietäisivät väistämättä aikamoista veivaamista.

Suurlähetystö valmisteli ohjelman tapaamisineen, kenttävierailuineen, kuljetuksineen, majoituksineen, vastaanottoineen ynnä muine toimenpiteineen – joskus olosuhteiden pakosta lähes mahdottoman tiukalta tuntuvalla aikataulullakin.

Odotetusti moni asia vahvistui myöhään, muutoksista ja yllätyksistä ei ollut puutetta ja voimavarat venytettiin äärimmilleen. Taitava ja sitoutunut henkilökunta piti homman raiteilla tilanteessa, jossa suurlähetystö toimi koko syksyn vajaamiehityksellä.

Suomalaisyritysten vahvuudet esillä

Kun sitten joukko saapui Accraan, ja sen jälkeen Abujaan ja Lagosiin, oli edustustosta ja Finprosta koostuva paikallistiimimme valmiudessa ja Suomesta tullut valtuuskunta parhaassa iskukunnossa.

Ministeri porhalsi viisi päivää täysillä. Aamusta iltaan esiteltiin suomalaisten yritysten vahvuuksia, oltiin sitten korkean tason tapaamisissa, yrityshautomossa tai median haastateltavana. Yritykset pitivät hiottuja hissipuheitaan ja kuulivat mahtavista mahdollisuuksista alueella. Oli hienoa edustaa Suomea!

Ministeritapaamisia oli yli tusina ja keskustelut niissä konkreettisuudessaan vaikuttavalla tasolla. Finpro järjesti business to business -tapaamisia, samoin kuin koulutukseen, sekä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät minitapahtumansa. Ghanassa tutustuttiin Finnfundin rahoittamaan rahtiterminaaliin ja Nigeriassa Vaisalan lentokenttäteknologiaan.

Ministeri Mykkänen Abujan lentokentällä Vaisalan ja edustajansa Avsatelin kanssa tutustumassa Vaisalan teknologiaan. Kuva: Abujan-suurlähetystö

Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston maajohtajat auttoivat avaamaan isoa kuvaa. Kehityspankkien kanssa myös keskusteltiin rahoitusmahdollisuuksista. Hyvä tuttumme, Suomen vahvasti tukeman YK:n väestörahasto UNFPA:n maajohtaja, järjesti vierailun äitiysklinikalle ja käynti ihmiskauppaa torjuvan viranomaisen turvakodissa valotti konkreettisesti ilmiön seurauksia. Paikallinen media haastatteli ministeriä moneen otteeseen matkan aikana.

Mitä jäi vierailusta käteen

Vaikutelmani viiden päivän päätteeksi oli, että koko hommasta jäi käteen paljon konkreettista. Aidosti näytti siltä, että matka oli yrityksille hyödyllinen.

Meille edustustossa se antoi selkänojaa ja entistä paremmat edellytykset jatkaa sitä kaikkein keskeisintä työtämme, jota koko ajan teemme, eli suomalaisen elinkeinoelämän palvelemista ja Suomen etujen edistämistä.

Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavastaanotolla 6.joulukuuta vierailu mainittiinkin, niin Nigerian varaulkoministerin, kuin omassa puheessani. Vierailu tullaan mainitsemaan myös keskusteluissa vielä lukemattomia kertoja uudelleen.

Oli tärkeää, että osoitimme kiinnostuksemme ministeritasolla. Suomalaisyritysten suuri määrä lähetti vahvan signaalin myös siitä, että kiinnostusta Länsi-Afrikkaa kohtaan on.

Matkan seuranta onkin seuraava askel. Se on jo alkanut, ja työmaata varmasti tulee riittämään.