Alumnit ja diaspora – voimavara Suomen ja Vietnamin suhteille

1

Suomen vietnamilaisyhteisö järjesti elokuussa 40-vuotisjuhlan Vantaalla. Osallistuin kutsuvieraana tilaisuuteen ja olin hyvässä seurassa. Ulkoministeri Pekka Haavisto tervehti tilaisuutta videon välityksellä, presidentti Tarja Halonen puolestaan paikan päällä ja kukkasin. Tilaisuus oli mieleenpainuva ja herkkä, suurella todennäköisyydellä se oli lajissaan viimeinen.

Olemme järjestäneet alumni-iltoja Suomessa opiskelleille vietnamilaisille Hanoissa ja Ho Chi Minhissä. Nämä tapahtumat antoivat aihetta miettiä diasporan ja alumnien merkitystä Suomen ja Vietnamin suhteille.

Aivan yksinkertaista ja helppoa pohdinta ei ole, mutta lopputulema on kristallinkirkas. Sekä diaspora että alumnit ovat voimavara ja resurssi Vietnamin suhteillemme, ja molempia koskettaa menossa oleva muutos.

Suomi kiinnostaa Vietnamissa. Matkailulehtiä HCMC:n lentokentällä. Kuva: Kari Kahiluoto.
Suomi kiinnostaa Vietnamissa. Matkailulehtiä HCMC:n lentokentällä. Kuva: Kari Kahiluoto.

Paljon katsottavaa taaksepäin – vielä enemmän tulevaisuuteen

Yli 40 vuotta sitten Malesian ja Hong Kongin leireiltä Suomeen saapuneet pakolaiset kokoontuivat muistelemaan ja myös voimaannuttamaan itseään. Samalla osoitettiin jälleen kerran, että Suomen vietnamilaisyhteisö on erittäin hyvin kotoutunut ja monet ovat onnistuneet elämässään.

Suomessa asuu vajaat 10 000 syntyperäistä vietnamilaista, ja heistä noin puolella on pakolaistausta. Etelä-Vietnamista 1975 päättyneen sodan jälkeen Suomeen saapuneet vietnamilaiset ovat rikastuttaneet monin tavoin uutta kotimaataan.

Reilusti yli 2 000 vietnamilaista opiskelee pääosin ammattikorkeakouluissa eri puolilla Suomea. Vietnamilaisten opiskelijoiden määrä Suomessa on eurooppalaisittain vertailtuna suuri. Iso osa heistä palaa Vietnamiin, ja suomalaisen opiskelutaustan omaavien alumnien määrä maassa kasvaa.

Nuoret verkottuvat hyvin myös keskenään. Tutkintojen lisäksi he jakavat yhteisen kokemuksen ja kasvun. Useimmille opiskelu Suomessa oli myös aikuistumiskokemus ja ensimmäinen pidempi oleskelu ulkomailla tai poissa kotoa.  Se on monille ensikosketus Europan unionin tarjoamiin opiskelun ja muun liikkuvuuden mahdollisuuksiin.

Matkalla SLUSHiin 2019. Hanoissa järjestetyn UNDP:n ja Youth CoLABin tapahtuman pakistanilaiset voittajat, kuurojen on-line DEAFTAWK-käännöspalvelun edustajat palkintojenjaossa. Kirjoittaja oli tuomaristossa ja tässä mukana palkintojenjaossa. Kuva: Iida Uusikylä, UNDP.
Matkalla SLUSHiin 2019. Hanoissa järjestetyn UNDP:n ja Youth CoLABin tapahtuman pakistanilaiset voittajat, kuurojen on-line DEAFTAWK-käännöspalvelun edustajat palkintojenjaossa. Kirjoittaja oli tuomaristossa ja tässä mukana palkintojenjaossa. Kuva: Iida Uusikylä, UNDP.

Innovaatioilla ei ole rajoja

Diasporan ja alumnien rinnalle on syntymässä uusi ryhmä. Se koostuu ICT-yrittäjistä ja -osaajista sekä muista korkeasti koulutetuista nuorista. Heitä yhdistää opiskelujen lisäksi työperäinen oleskelu Suomessa, startup-yrittäjyys ja työskentely virtuaalisessa sekä elektronisessa työympäristössä. Tämä ympäristö on globaali, reaaliaikainen, tiimi- ja verkkomainen sekä englanninkielinen.

Kannettava tietokone Starbucksissa tai työpöytä Workspacessa ovat uuden alumnin ja virtuaalisen diasporan realiteetteja. Tämä on se porukka, johon on katseet kiinnitettävä, kun etsitään Suomeen uusien ammattien moniosaajia.

Teknologia sallii edullisen ja nopean yhteydenpidon

Diaspora on Vietnamille iso ja tärkeä asia. Vaalipiiri ulkomailla, joka äänestää myös lompakollaan. Ulkovietnamilaisia on paljon myös USA:ssa, Australiassa, Ranskassa, Japanissa, Saksassa, Ukrainassa ja entisissä Itä-Euroopan maissa sekä ASEAN-maissa.

Yhteisöjen taustalla on monia tarinoita. Erityisen mielenkiintoista on miten reaaliaikaisen verkottuneita ulkovietnamilaiset, etenkin nuoret, ovat Vietnamiin. Yhteys on usein vahva perhesiteiden kautta. Hanoin liikenteessä joka toisen mopon tarakalla näplätään kännykkää. Päältä ei näe, meneekö viesti nurkan taakse vai serkulle Canberraan. Osa TV-ohjelmista on myös selkeästi suunnattu diasporalle.

Matkalla alumniin. Ho Chi Minh City ja Week of Innovation, Startups and Entrepreneurship WHISE. Suomi-päivä 18.10.2019. Suomi näkyi siellä missä pitääkin, matkalla tulevaisuuteen. Kuva: Kari Kahiluoto.
Matkalla alumniin. Ho Chi Minh City ja Week of Innovation, Startups and Entrepreneurship WHISE. Suomi-päivä 18.10.2019. Suomi näkyi siellä missä pitääkin, matkalla tulevaisuuteen. Kuva: Kari Kahiluoto.

Diasporan merkitystä kuvaa hyvin 26.10. julkaistu maailmanpankin arvio, jonka mukaan Vietnamin suorat tulot ulkomaisista varainsiirroista tulevat olemaan noin 16,5 miljardia dollaria vuonna 2019. Tämä on noin puolet samana vuonna odotettavissa olevista suorista kansainvälisistä investoinneista ja noin 2/3 suorista kehitysyhteistyön maksatuksista.

Merkittävää on, että ulkovietnamilaisten rahansiirrot avustavat usein entisiä kotikyliä ja sukulaisia. Varat ovat suoraa mikrotukea vietnamilaisen arjen parantamiseen.

Diaspora on luonnollisesti myös tärkeä poliittisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja toiminnan kohde. Sen myötämielisyyden eteen näkevät vaivaa niin valtiovalta, kommunistinen puolue, kansanrintaman organisaatiot kuin tiedotusvälineetkin.

Suomen ja Vietnamin samankaltaiset suuret tarinat

Siirtolaisuus Suomesta Yhdysvaltoihin, Australiaan ja etenkin Ruotsiin oli merkittävä henkireikä ja taloudellinen tuki Suomelle. Amerikan paketit ja -serkut sekä taloudellinen tuki sukulaisilta Ruotsista oli monille merkittävä apu. Myös Suomi on nojannut alumneihin ja nähnyt vaivaa verkottuakseen oman diasporansa, ulkosuomalaisten, kanssa. Ehkä osaamme siksi arvostaa ja ymmärtää myös herkkyyksiä.

Diaspora ja alumnit ovat voimavara, johon kannattaa panostaa. Molemmat on myös hyvä tuntea ja pohtia niiden taustoja ja muutosta, sekä nähdä globaalin verkostoituneen maailman haasteet ja mahdollisuudet.

 

 

Kommentit

Veli-Matti Hynninen 4 vuotta sitten

Upea teksti Kahis. Täyttä asiaa, hyvä muotoilu, kirjoita elävästi. Käytän ajatuksiasi journalin työssäni lehdissä ja radiossa.