Kaakkois-Aasian suurimman talouden kehityssuunnitelmat vastaavat hyvin suomalaisosaamista.
Onko viisi vuotta lyhyt vai pitkä aika? Jakartassa se on lyhyt.
Tulin vuosi sitten syyskuussa, ja silloin valmistauduttiin täyttä päätä vaaleihin. Ne käytiin Suomen tapaan huhtikuussa, mutta uusi hallitus aloitti vasta äsken, lokakuun lopussa. Nyt odotellaan sen suunnitelmien selkiytymistä. Eli viiden vuoden vaalikaudesta vähintään puolitoista palaa ontuvaan ankankäyntiin ja uusien askelmerkkien asetteluun.
Tämä ei kuitenkaan ole koko kuva. Presidentti pysyi samana, ja monet entiset ministerit jatkavat, kuten valtiovarainministeri ja ulkoministeri. Suurin yllätys oli puolustusministerin nimitys. Hän on presidentinvaaleissa jo kaksi kertaa sovittelevalle presidentti Widodolle hävinnyt tomera ex-kenraali Prabowo. Kuluvasta kaudesta ei tule tylsä.
Trump talouskätilönä
Presidentti on jo linjannut hallituksensa päätavoitteet. Työvoiman osaamista nostetaan, infraa eli teitä, satamia, raide- ja lentoyhteyksiä rakennetaan, liiketoimintaympäristöä parannetaan ja viranomaistyötä tehostetaan.
Aasinsiltoja pitkin kolistellen voi katsoa, että yhtenä taloustavoitteiden kätilönä on toiminut Donald Trump.
Kauppasota USA:n ja Kiinan välillä on jo muokannut Kaakkois-Aasian arvoketjuja. Tuotantoa on siirtynyt Kiinasta varsinkin Vietnamiin, mutta myös Thaimaahan, Filippiineille, Myanmariin ja Laosiin. Indonesia on jäänyt rannalle soittelemaan, mikä on täällä koettu isona kolauksena. Miksei maahan uskalleta investoida enemmän? Näitä syitä hallitus on päättänyt lähteä purkamaan.
Yritysten perustamiseen ja pyörittämiseen vaikuttavia säädöksiä halutaan yksinkertaistaa. Tutkimus- ja kehitystoimintaa haetaan tukea verohelpotuksin. Mikäli nämä tavoitteet edistyvät aidosti, talouskasvu voi kasvaa nykyisestä viidestä prosentista korkeammaksi. Kaikki yritykset hyötyvät, myös ulkomaiset.
Miltä hallituksen tavoitteet näyttävät suomalaisyritysten näkökulmasta?
Lyhyesti sanottuna hyviltä.
Koulutusosaamista Suomella riittää. Meidän pitäisi vain päästä arvoketjussa ylöspäin, laajempien suunnitelmien kumppaneiksi. Kiinnostus hallintoa kohtaan on näkynyt muun muassa verotusasiantuntemuksen hakemisena Suomesta. Infrahankkeissa suomalaisyritykset ovat vahvoilla voimantuotannossa sekä ihmisten ja konttien siirtelyssä. Kestävän energian saralla sekä tietoliikenneturvallisuudessa avautunee mahdollisuuksia.
Kannattaa panostaa alkuun. Viisi vuotta on lyhyt aika.