Jätteistä bisnestä?  

Suomalaisyritykset ovat vähitellen heräämässä cleantechin mahdollisuuksiin Vietnamissa. Jätehuolto-, vesiteknologia- ja biopolttoaineosaamiselle on tarvetta erityisesti ilmansaasteista ja puutteellisesta jätehuollosta kärsivässä Hanoissa.

hanoi
Kuva: Liisa Folkersma

Ensimmäiset neljä kuukauttani Hanoissa ovat olleet täynnä vauhtia ja uusia asioita. Me, kuten yleisesti Hanoissa asuvat ulkomaalaiset, olemme viihtyneet hyvin. Kaupunki on turvallinen ja sympaattinen, ruoka maittavaa ja ihmiset mukavia.

Huonoista puolista puhuttaessa saasteet ja liikenne nousevat yleensä ylitse muiden. Hanoissa on Kaakkois-Aasian kaupungeista huonoin ilmanlaatu. Monet tarkistavat ensimmäiseksi aamulla päivän saastelukemat – päästääkö lapset ulos leikkimään tai lähteäkö itse lenkille.

 

hanoi-polttokuva
Jätteitä poltetaan nuotioilla. Kuva: Tia Lämsä

Erityisesti talvikuukausina ilmanlaadun mittarit näyttävät usein punaista tai violettia. Yhä useamman kotona hurisevat ilmanpuhdistimet ja hengityssuojainten käyttö ulkosalla on yleistä. Viime maaliskuussa tehtiin ennätys: ilmanlaatuindeksi (Air Quality Index AQI) oli mustalla ja näytti lukemaa 388 eli vaarallinen.

Liikenne on Hanoin saastuttajista ykkönen. Liikenteen lisäksi vanhat hiilivoimalat, jätteiden poltto pienillä nuotioilla sekä kaupunkia ympäröivien riisipeltojen kaskeaminen heikentävät Hanoin ilman laatua.  Polkupyörät on lähes kokonaan korvattu moottoripyörillä, autojen määrä ja sen myötä liikenneruuhkat kasvavat. Julkinen liikenne on vähäistä ja moottoripyörää käytetään myös lyhyillä matkoilla.

Pieniä tai hieman suurempiakin savuavia jätenuotioita roihuaa iltasella eri puolilla kaupunkia. Vanhojen hiilivoimaloiden suodattimissa on toivomisen varaa.

Suomen korkotuella rahoittama Binh Duongin jätteenkäsittelylaitos, joka sijaitsee Ho Chi Minh Cityn suurkaupungin ympäristössä. Hankkeessa toimitetaan suomalaista cleantech-osaamista South Binh Duongin kiinteän jätteen käsittelylaitokseen. Kuva: Hanna Öunap.
Binh Duongin jätteenkäsittelylaitos Ho Chi Minh Cityn suurkaupungin ympäristössä. Hankkeessa toimitetaan suomalaista cleantech-osaamista South Binh Duongin kiinteän jätteen käsittelylaitokseen. Kuva: Hanna Öunap.

Saasteiden ja jätteiden vähentämisessä voi nähdä myös mahdollisuuksia. Hanoissa asuminen tuo cleantechille eli ympäristöliiketoiminnalle aivan uuden ulottuvuuden. Suomen karu ilmasto ja omien fossiilisten polttoaineiden varantojen puute ovat tehneet suomalaisyrityksistä ympäristöteknologian osaajia monilla sektoreilla.

Vietnamissa mahdollisuuksia on erityisesti jätehuolto-, vesiteknologia- ja biopolttoaineosaamisessa. Hanoissa jätteet kerätään suoraan kadulta käsipelillä työnnettäviin kärryihin, jäteautoja olen nähnyt vain kerran tai kaksi. Kerätystä jätteestä suurin osa haudataan maahan vanhanaikaisin menetelmin, mikä usein saastuttaa erityisesti rankkasateiden jälkeen ympäröivää maaperää.

roskien-keraajat-hanoissa
Hanoissa roskat kerätään käsipelillä. Kuva: Hanna Öunap.

Myös puolet teollisuusjätteestä dumpataan ilman mitään käsittelyä maakuoppiin.  Samalla maan energiantarve kasvaa edelleen, joten asianmukaisissa laitoksissa jätteiden polttamisesta saatava energia olisi win-win ratkaisu. Yhtään tällaista laitosta ei Vietnamissa vielä ole.

Jätteenpolttolaitoksia ja puhtaampia polttoaineita odotellessa pidämme ikkunat erityisesti talviaikaan suljettuna ja ilmanpuhdistimet päällä.