Joulu tuli ja meni. Lähtölaskenta siihen alkoi Hanoissa hyvissä ajoin ennen itse isoa juhlaa – Suomen Merimieskirkon pastorin pitämä jouluhartaus, Hanoin Suomikoulun joulujuhla, Ruotsin lähetystön Lucia-juhla, lasten koulun talvijuhla, tanskalaiset joulujuhlat ja Pähkinänsärkijä-baletti Hanoin Oopperassa.
Joulukuusikin saatiin hankittua – trooppista laatua oleva havupuu ruukussa. Sitä ei haettu metsästä kuten lapsuuteni jouluina, vaan paikallisesta taimitarhasta Hanoin keskustan liepeiltä.
Taimitarhoille, joilla ei kasvateta pelkästään joulukuusia, on ollut Vietnamissa kysyntää viime vuosina. Maassa herättiin 80-luvun lopulla siihen, että maan metsäkate oli romahtanut. On arvioitu, että vuosien 1965 ja 1990 välillä maan metsäkate laski 47 prosentista 28 prosenttiin.
Syitä tähän oli monia: Vietnamin sodan aikana käytetyt ympäristömyrkyt, lisääntynyt polttopuun kysyntä, maanviljelyn laajeneminen metsäalueille ja laittomat hakkuut. Monien vuosien työn jälkeen, joka on sisältänyt mm. politiikka- ja lainsäädännöllistä työtä, koulutusta ja istutustyötä, metsäkate on kasvanut vuosi vuodelta niin, että tällä hetkellä se on taas yli 40 prosenttia.
Näistä hyvistä luvuista huolimatta Vietnamin metsäsektorilla riittää yhä työtä. Jäljellä olevaa luonnonmetsää hakataan edelleen – usein laittomasti. Suurimpina syinä tähän on väestönpaine ja kasvava tarve uudelle maatalousmaalle. Metsien monimuotoisuus on uhattuna luonnonmetsien vähentyessä.
Vietnamin kasvava talous tarvitsee puuta raaka-aineeksi. Vientituotteille, esimerkiksi puusta tehdyille puutarhakalusteille, on kysyntää Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Tilastojen mukaan puuteollisuuden vienti kasvoi vuosien 2006-2013 välillä 1.92 miljardista dollarista 5,7 miljardiin dollariin. Vuonna 2016 kasvun on ennustettu jatkuvan. Näihin tarpeisiin vastaaminen kestävällä tavalla on yksi tärkeimmistä prioriteeteista Vietnamin metsähallinnolle.
Suomi tukee Vietnamia metsäsektorilla. Kehitysyhteistyövaroin on kehitetty metsätietojärjestelmää ja siihen sisällytettäviä sovelluksia. Näiden avulla saadaan metsien kestävää käyttöä ja suojelua tukevaa systemaattista ja läpinäkyvää tietoa metsähallinnon päätöksenteon tueksi.
Tavoitteena on, että tästä tiedosta tulevat hyötymään myös yksittäiset metsänomistajat, tutkimuslaitokset ja metsäsektorilla toimivat isommat ja pienemmät yritykset – myös suomalaiset toimijat.
Toisaalta pitäisi kai ymmärtää, että puuta käytetään vientituotteiden raaka-aineeksi.
Sen sekä työllistävä että vientituloista saatava hyöty jää vaan niin kovin lyhytaikaiseksi verrattuna metsän uudelleen kasvun vievään aikaan…