Kansainvälisen diplomatian kiemuroita Kambodžassa

Kambodžalla ja sen pääkaupungilla Phnom Penhillä on aivan erityinen paikka sydämessäni, sillä vietin siellä muutaman kuukauden vaihto-opiskelijana kaksi vuotta sitten. Enpä olisi silloin arvannut vierailevani  Kambodžan ulkoministeriössä tai EU-delegaatiossa.

Kambodžassa ei ole suurlähetystöä tai kunniakonsulaatteja, vaan sitä seurataan Suomen Bangkokin-suurlähetystöstä käsin. Yksi harjoitteluni mielenkiintoisimpia tehtäviä oli osallistua suurlähettiläs Kirsti Westphalenin jäähyväismatkalle Kambodžaan ennen hänen pestinsä päättymistä.

Entiseen ”kotikaupunkiin” palaamiseen liittyy aina nostalgiaa, ja tällä kertaa pääsin näkemään myös aivan uudenlaisen puolen kaupungista.

Diplomatia on herkkää tasapainoilua

Poliittinen ilmapiiri on viime kuukausien aikana kiristynyt paikallisvaaleihin valmistautuvassa Kambodžassa. Opposition ja kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuuksia on heikennetty, ja merkittävä poliittinen kommentaattori murhattiin huoltoasemalla juuri ennen vierailuamme.

Suurlähettiläs Westphalen tapasi vierailumme aikana oppositiojohtaja Kem Sokhan, joka on ollut linnoittautuneena puoluetoimistoonsa jo lähes kaksi kuukautta pidätyksen pelossa. Tapasimme myös paikallisia kansalaisjärjestöjä, jotka kertoivat huolestuttavista kehityssuunnista. Järjestöjä häiritään oikeussyytteillä ja paikallisten tapahtumien järjestämisiä estetään.

Suurlähettiläs Kirsti Westphalen ja Kristiina Laitinen (vas.) tapasivat oppositiojohtaja Kem Sokhan Kambodžassa. Kuva: Suomen Bangkokin-suurlähetystö.
Suurlähettiläs Kirsti Westphalen ja Kristiina Laitinen (vas.) tapasivat oppositiojohtaja Kem Sokhan Kambodžassa. Kuva: Suomen Bangkokin-suurlähetystö.

YK, Euroopan unioni ja useat valtiot ovat esittäneet useita kertoja huolensa Kambodžan heikkenevästä poliittisesta tilanteesta. Myös suurlähettiläs Westphalen välitti saman viestin tapaamisessaan ulkoministeriön edustajien kanssa. Oppositiolle ja kansalaisyhteiskunnalle on annettava vapaa tila toimia yhteiskunnassa, ilman pelkoa häirinnästä.

Minulle vierailu opetti, miten vaikeaa diplomaatin työ on.  Vaikka tavoitteenamme on edistää hyviä kahdenvälisiä suhteita, pitää meidän samalla osata muistuttaa niistä arvoista, joihin myös Kambodža on YK:n ihmisoikeussopimukset allekirjoittaessaan sitoutunut.

Phnom Penhin pohjoismaalaiset

Phnom Penhistä löytyy pieni, mutta monimuotoinen ryhmä suomalaisia. Heistä moni työskentelee kehitysyhteistyöprojekteissa, mutta löytyipä joukosta niin muusikkoa kuin suomalaisen leipomon ylläpitäjääkin!

Monelle heistä iltatilaisuutemme oli ensimmäinen, jossa tuli törmättyä muihin suomalaisiin. Suomalaisten määrä kasvaa varmasti kehittyvän turismin myötä.

Phnom Penhin suomalaisyhteisöä vapaamuotoisessa iltatilaisuudessa yhdessä suurlähettiläs Kirsti Westphalenin (9. vasemmalta) kanssa. Kuva: Kristiina Laitinen.
Phnom Penhin suomalaisyhteisöä vapaamuotoisessa iltatilaisuudessa yhdessä suurlähettiläs Kirsti Westphalenin (9. vasemmalta) kanssa. Kuva: Kristiina Laitinen.

Vaikka pohjoismainen yhteistyö ei välttämättä näy vahvasti kotimaassa, korostuu sen merkitys täällä kaukomailla. Ruotsalaiset auttavat Kambodžassa esimerkiksi suomalaisia turisteja hätätilanteissa. Samanhenkisessä seurassa on myös helppo olla – vaikka ruotsinkieli ei täysin sujuvasti pulppuaisikaan.

Tapaamiset ruotsalaiskollegojen kanssa olivat erityisen lämpimiä vierailun aikana. Olisiko niin, että suomalaisen diplomaatin paras ystävä on ruotsalainen diplomaatti?

 

Kristiina Laitinen

Suomen Bangkokin-suurlähetystön harjoittelija

Jätän Bangkokin haikein mielin ja kiitollisena kaikista uusista kokemuksista. Odotan innolla Suomen intiaanikesää.