Kehitystä, rajoituksia ja tulevan varovaista suunnittelua Vietnamissa

Suomen suurlähetystö Hanoissa on ollut jonkinlaisessa poikkeustilassa koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi 23.1.2020 alkaen. Silloin julkaisimme ensimmäistä kertaa Facebookissa tietoa koronaviruksen aiheuttamista haitoista suomalaismatkailijoille alueella. Se oli vapaapäivä keskellä Kaakkois-Aasian kiireisintä lomakautta, Tet-juhlaa.

Suurlähetystön työntekijät palailivat lomiltaan tietämättöminä minkälainen myllerrys maassa alkaisi. Olin itsekin onnellisesti lomailemassa Vietnamin ulkopuolella, enkä osannut arvata kuinka paljon työnteko muuttuisi seuraavina viikkoina.

Muutos on tullut pikkuhiljaa  —  rajoituksia on koko ajan lisätty

Ihmiset tuntuvat olevan  joustavia ja kuuliaisia valtion asettamien rajoitusten suhteen, kuten ILOn maajohtajan artikkelissa hyvin kuvataan.

Monet palvelualan yritykset ovat hätää kärsimässä ja raportoivat negatiivisista odotuksista loppuvuodelle. Valtio on luvannut auttaa erilaisilla sosiaaliturva- ja yritysapupaketeilla, kuten monissa muissakin maissa. Tilanne on odottava.

Kännykkäoperaattorit muistuttavat asiakkaitaan pysymään kotona. Kuva: Matti Tervo
Kännykkäoperaattorit muistuttavat asiakkaitaan pysymään kotona. Kuva: Matti Tervo

#Hãy Ở Nhà! – Pysy kotona!

Tämä iskulause näkyy monessa paikassa, muun muassa kännykkäoperaattorin tunnistetekstinä puhelimessa. Tekstiviesteinä jaetaan päivittäin ohjeita, joista monet ovat vietnamiksi ja osa myös englanniksi. Kaduilla, kotona ja työpaikoilla kaikuvat kuulutukset, joissa ohjeistetaan mitä saa tehdä ja mitä ei.

Vietnam seuraa tarkasti mitä muissa Aasian maissa tehdään ja adaptoi parhaat käytännöt omiin toimiinsa.

Kun aloitin työssäni noin 9 kuukautta sitten, sain tehtäväksi käydä läpi Suomen rahoittamien kehityshankkeiden arkiston 20:n vuoden ajalta. Ensimmäisenä käteeni sattui mappi, jossa oli vuoden 2003 SARS-epidemiaan liittyviä asiakirjoja. Tuolloin Suomi tuki kehitysyhteistyövaroin Vietnamin varautumista kriisiin ja rahoitti WHO:n vetämää hanketta epidemian rajoittamiseksi. Mukana rahoittamisessa olivat kaikki avunantajat tuolta ajalta.

Nyt Vietnamin kapasiteetti ja kyky vastata kriisiin on erittäin hyvä – eräs parhaista Aasiassa. Vuonna 2003 tilanne oli toinen, silloin kapasiteettia rakennettiin samalla kun kriisi rakentui.

Last Week Tonight Show kertoi maailman villinneestä koronatanssista. Kuva: Youtube.com; Last Week Tonight with John Oliver
Last Week Tonight Show kertoi maailman villinneestä koronatanssista. Kuva: YouTube.com; Last Week Tonight with John Oliver

Vietnamin varautuminen epidemiaan ei ole noussut suuresti kansainvälisiin uutisiin, lukuunottamatta TikTokin koronatansseja, mutta Vietnamin yleisemmän kehitystarinan tuntevat monet. Maa on kehittynyt valtavin harppauksin viimeisten vuosikymmenten aikana.

Mitä koronakriisi tarkoittaa Vietnamille seuraavien vuosien aikana?

Onko maa niin vakaa ja maailmankauppaan kytkeytynyt, että korona on vain yskähdys sen vaikuttavalla kehityskäyrällä?

IMF:n julkaiseman ennusteen mukaan ASEANin parhaasta kasvusta vastaa tänä vuonna Vietnam 2,7 prosentin BKT:n kasvullaan. Vietnamin hallituksen ennuste on noin 4 %. Seuraavana vuonna palautuminen ja kasvu ovat nopeita koko ASEANin alueella.

Arvioni mukaan Vietnam on yksi Aasian dynaamisimmista kauppamaista tällä hetkellä. Nuori työväestö, voimakas hallitus, vahva markkinatalous ja läheisyys suuriin markkinoihin pitävät kasvun vakaana tulevina vuosina. On kuitenkin aikaista tehdä ennustuksia, ne vanhenevat nopeasti tässä tilanteessa.

Hanoin Ba Dinhin kadut ovat hiljentyneet. Kuva viimeiseltä illalta, ennen kuin ulkonaliikkumisrajoitteet tulivat voimaan ja taksit lakkasivat liikkumasta. Kuva: Matti Tervo
Hanoin Ba Dinhin kadut ovat hiljentyneet. Kuva viimeiseltä illalta, ennen kuin ulkonaliikkumisrajoitteet tulivat voimaan ja taksit lakkasivat liikkumasta. Kuva: Matti Tervo

Olen asunut Vietnamissa melko lyhyen aikaa ja oppimiskäyräni on ollut jyrkkä. Maan kulttuuri, tavat, kieli, alueet, politiikka, talous ja kulttuuri ovat tulleet osin tutuiksi. On ollut hienoa huomata, että vaikeassa tilanteessa on saatu monia prosesseja ja projekteja vietyä eteenpäin. Useat tapahtumat, matkat, projektit, tutkimukset ja viestintäkampanjat on jouduttu miettimään uusiksi.

Kukaan ei tiedä mihin maailma on menossa

Kotitoimistossa on ollut aikaa miettiä ja tutkia asioita tarkemmin sekä heijastella tavoitteita tälle vuodelle. Kauppa- ja kehitystiimissä  olemme asettaneet realistiset tavoitteet syksylle viennin ja investointien sekä Suomen ja Vietnamin taloudellisten suhteiden edistämisen suhteen.

Työ suomalaisen kaupan ja suomalaisten asioiden edistämiseksi Vietnamissa jatkuu ja muokkautuu mahdollisesti uudestaan, kun akuutin kriisin hoitamisesta on selvitty.

Edustusto neuvoo ja avustaa Suomen kansalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia konsulipalvelulain mukaisesti. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen. Mikäli oleskelet alueella, seuraathan edustuston tiedotusta kotisivuilla ja Facebookissa. Teethän myös matkustusilmoituksen.