Lumoava jätti naapureidensa varjossa

Ensikosketus Malesiaan voi olla kuin lämmin kädenpuristus: mukava, Kaakkois-Aasian mittakaavassa melko länsimaalainen paikka, jossa on hyvää ruokaa ja helppo lomailla. Malesia, tämä lumoava kulttuurien vyyhti, jää matkakohteena usein Indonesian ja Thaimaan varjoon – aivan syyttä.

Sam Poh Tong- luolatemppeli kalkkikivivuorien keskellä lähellä Ipohia. Kuva: Thea Arvidsson
Sam Poh Tong -luolatemppeli kalkkikivivuorien keskellä lähellä Ipohia. Kuva: Thea Arvidsson

Malesia on kuin sipuli, se avautuu kerros kerrokselta. Monien kokema pintaraapaisu jää usein pelkäksi kuoreksi, mukavaksi muistoksi. Turismi kattaa 15 prosenttia Malesian BKT:sta, kyse ei siis ole pienistä turistiryhmistä. Silti lukuisat rannikon ja sisämaan kohteet hämmästyttävät koskemattomuudellaan.

Pyrin seuraavaksi kuorimaan Malesiaa kuin sipulia, josta ruoka ja matkustus muodostavat kaksi ensimmäistä kerrosta.

Ensimmäinen kerros: ruoka

Monet kehuvat Malesian ruokakulttuuria herkulliseksi sekoitukseksi kaikkea maan ja taivaan väliltä, eikä suotta. Historiallisista syistä erityisesti kiinalainen ja intialainen ruokakulttuuri ovat Malesiassa vahvasti edustettuina. Etnisesti rikkaan Malesian kolmella pääryhmällä, kiinalaisilla, intialaisilla ja malaijeilla on kullakin eri käsitys perinteisestä, mikä heijastuu myös ruokakulttuuriin.

Kuala Lumpurissa voi syödä fiinisti ja kalliisti hienoissa ravintoloissa tai nauttia suupaloja vähemmän fiinisti pienistä kojuista esimerkiksi Jalan Alor -katuruokakadun varrella.

Malakan värikkäitä välipaloja. Kuva: Meri Hätönen
Malakan värikkäitä välipaloja. Kuva: Meri Hätönen

Toinen kerros: matkustus

Kotka liitää kallioiden ja palmupuiden yllä rapuja etsien. Vesi on kirkasta ja lämmintä. Tuulenvire tuoksuu suolalta ja tropiikilta. Rannalla ei ole ristin sielua. Vedämme kajakkimme hiekalle ja tutkimme ruotsalaisen lähetystöharjoittelijan kanssa löytämämme poukaman kirjavakivistä luolastoa, istumme alas vaalealle hiekalle ja katsomme toisiimme kysyvästi: miten tämä ranta voi olla näin tyhjä?

Malesialla on lomalaisille ja reppureissaajille valtavasti tarjottavaa. Tutuimmat turistikohteet Kuala Lumpur ja Langkawi ovat ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja, mutta tosireissaaja suuntaa katseensa myös muihin kohteisiin kuten Malesian niemimaan itärannikolle ja Borneolle, Sabahiin ja Sarawakiin.

Malesian kauniit rannat yllättävät koskemattomuudellaan. Kuva: Meri Hätönen
Malesian kauniit rannat yllättävät koskemattomuudellaan. Kuva: Meri Hätönen

Malesia luetaan yhdeksi maailman rikkaimmaksi maaksi luonnon monimuotoisuudessa, ja se on koti tuhansille uhanalaisille lajeille. Esimerkiksi Malesian niemimaan itärannikolla voit törmätä silmälasilanguriapinoihin ja niiden kirkkaan oransseihin poikasiin. Itärannikon Cheratingissa opetellaan lainelautailua tai annetaan riippumaton keinuttaa. Aktiviteetinnälkäiset kipuavat ihastelemaan jotakin yhtä Malesian monista vesiputouksista, osallistuvat tulikärpässafarille tai viettävät yönsä puumajassa viidakossa.

Kolmas kerros: sinä päätät

Mitä kauemmin Malesiassa viettää aikaa, sitä syvemmin tajuaa, ettei ole nähnyt vielä mitään. Kuinka paradoksaalista. Monta kerrosta on vielä avaamatta, kokematta ja kertomatta. Myös tämä kirjoitus on pelkkä pintaraapaisu. Toisaalta on ehkä hyvä jättää sipulin kerrokset itse reissaajan koettavaksi. Malesialle kannattaa antaa mahdollisuus: siinä on potentiaalia muuhunkin kuin pysähdyspaikaksi seuraavaan kohteeseen.

Selamat datang ke Malaysia! Tervetuloa Malesiaan!

Jos olet onnekas, voit bongata palmupuiden seasta apinoiden kirkkaan oransseja poikasia. Kuva: Meri Hätönen
Jos olet onnekas, voit bongata palmupuiden seasta apinoiden kirkkaan oransseja poikasia. Kuva: Meri Hätönen

 

Meri Hätönen

Kirjoittaja on korkeakouluharjoittelija Suomen Malesian-suurlähetystössä Kuala Lumpurissa.