Singapore, you had me at hello

Suhteellisuudentajuiset singaporelaiset kutsuvat kotikaupunkiaan nimellä ”Little Red Dot”, pieni punainen piste. Sellaiselta se näyttääkin maailmankartalla. Pisteeltä, joka on vaarassa hautautua kärpäsen jätöksen alle hetkenä minä hyvänsä.

Se on kuitenkin piste, jossa maailmat kohtaavat. Piste, jonka monikulttuurisuus ja kansainvälisyys hurmaavat kertaheitolla. Piste, joka on paras liiketoimintaympäristö ulkomaisille yrityksille. Piste, joka on poliittisesti erittäin vakaa ja turvallinen.

Piste, jota voi helposti kutsua kodiksi.

Singaporen, eli eijonakaupungin, maamerkki on Merlion, leijonan ja kalan risteytys. Marina Bay Sandsin kolmen pilvenpiirtäjän päällä lepäävä laiva imaisee sisäänsä bussilasteittain turisteja joka päivä. Kuva: Elisa Rimaila.
Singaporen, eli Leijonakaupungin, maamerkki on Merlion, leijonan ja kalan risteytys. Marina Bay Sandsin kolmen pilvenpiirtäjän päällä lepäävä laiva imaisee sisäänsä bussilasteittain turisteja joka päivä. Kuva: Elisa Kalliola.

Hamutessani Singaporen maankamaraa ensimmäistä kertaa elämässäni viime tammikuussa, ajatus valtavasta hammaslääkärin vastaanottohuoneesta täytti mieleni: niin steriiliä, puhdasta ja organisoitua Singaporessa on. Miljoonakaupungiksi Singapore onkin erittäin ainutlaatuinen ja olemukseltaan kaupunkivaltio poikkeaa valtavasti muista Kaakkois-Aasian maista. Kaikki toimii erittäin hallitusti, organisoidusti ja ilman minkäänlaista kaoottisuutta.

Kulttuurinen aromipesä

Museoiden sijaan singaporelaisen kulttuurin kokee parhaiten ravintoloissa: kiinalainen, malesialainen, intialainen, indonesialainen ja moni muu keittiö sulautuvat yhteen ja muodostavat parhaan kokemani kulinaristisen ilotulituksen. Singaporella tuleekin aina olemaan erityinen paikka sydämessäni ja vyötärölläni. Kuusi kuukautta ja kaksi kiloa myöhemmin voin ehdottomasti aistia singaporelaisten rakkauden ruokaan, joka onkin usein päivän polttavin puheenaihe.

Singaporen monikulttuurisuus ja kansainvälisyys veivät oitis jalat altani. Kulttuurien sulatusuuni kuvaa kaupunkivaltiota varsin osuvasti. Chinatownissa durianin tuoksu syöpyy tahtomatta sieraimiin, mausteiset tuulahdukset kutkuttelevat kaikkia aisteja Little Indiassa, ja Arab Streetin hipster-tunnelmaiset kadut houkuttelevat luokseen varsinkin viikonloppuisin.

Tehokkuus ennen kaikkea

50 itsenäisen vuotensa aikana Singapore on noussut erääksi maailman tärkeimmäksi finanssi- ja liiketoimintakeskukseksi. Bruttokansantuote asukasta kohden on maailman korkeimpia, työttömyysaste on alle 2 prosenttia ja verotus on erittäin houkutteleva.

Kaupallisessa mielessä Singapore on täydellinen portti yrityksille Kaakkois-Aasian markkinoiden valloitukseen.

Central Business Districtin (CBD) pilvenpiirtäjät luovat suojaa auringolta alueella käyskenteleville liikemiehille ja -naisille. Boat Quay (alaoikealla) oli vuosikymmeniä sitten Singaporen kiireisin satamapaikka. Nykyisessä katukuvassa alue voi jäädä huomaamatta. Kuva: Elisa Kalliola.
Central Business Districtin (CBD) pilvenpiirtäjät luovat suojaa auringolta alueella käyskenteleville liikemiehille ja -naisille. Boat Quay (alaoikealla) oli vuosikymmeniä sitten Singaporen kiireisin satamapaikka. Nykyisessä katukuvassa alue voi jäädä huomaamatta. Kuva: Elisa Kalliola.

Kolme kirjainta kertovat sen parhaiten

Singaporessa säästellään sanoja. Täällä käytetään asioista mielellään kolmikirjaimisia lyhenteitä.

Elämästäni kului viikkoja sumussa, kun yritin pysytellä mukana keskusteluissa, joissa kolmikirjaimiset lyhenteet vilisivät ohitseni ilman armoa. Löysin itseni usein tilanteesta, jossa ilman Googlea olisin ollut tuhoon tuomittu. MRT, CBD, SAM, AEC, MFA, ITA, MBS, DCP, MDA, MTI, SMU, TBC…

Onnekseni, yllätyksekseni ja ylpeyden aiheekseni voin kuitenkin kertoa, että viikkojen jälkeen käytän näitä lyhenteitä arjen puhekielessäni kuin Picasso käytti siveltimiään.

Lisäksi paikallinen kieli Singlish on varsin tehokas. Sanalla ”can” voit tarvittaessa kertoa jo kaiken oleellisen.

50-metriset elektroniset "superpuut" valaisevat öistä Gardens By the Bay -puistoa. Tiivisti rakennetussa utopistisessa tulevaisuuden kaupungissa voi aika ajoin luulla olevansa Avatar-elokuvan kulisseissa. Kuva: Elisa Kalliola.
50-metriset elektroniset ”superpuut” valaisevat öistä Gardens By the Bay -puistoa. Tiivisti rakennetussa utopistisessa tulevaisuuden kaupungissa voi aika ajoin luulla olevansa Avatar-elokuvan kulisseissa. Kuva: Elisa Kalliola.

Singapore, you had me at hello. Ihaillessani näköaloja pilvenpiirtäjän kattoterassilta, vahva tunne täyttää mieleni: rakastan tätä kaupunkivaltiota. Se on kaikkine mielenkiintoisine puolineen hurmannut minut täysin. Pienestä punaisesta pisteestä löytyy kaikki, mitä henkilökohtaisesti tarvitsen.

Elisa Kalliola

Olen Kaakkois-Aasiaan sieluni myynyt viittä vaille valmis kauppatieteiden maisteri, jota inspiroi diplomatiaan perehtyminen, mielenkiintoiset ihmiset ja lautailulajit.