Ramadan on kiireistä aikaa ulkomaiselle diplomaatille Jakartassa. Silloin yhteistyökumppanit, viranomaiset, kollegat ja ystävät kutsuvat rikkomaan paaston iftar-aterialle, joka syödään auringon laskettua.
Muslimit Indonesiassa kuten muissakin muslimiväestöisissä maissa viettävät parhaillaan islamin pyhää kuukautta, ramadania. Sen aikana he paastoavat auringonnousun ja -laskun välisen ajan.Ramadaniin liittyy paaston lisäksi toki paljon muutakin, mutta näin ei-muslimille ympäröivien ihmisten paastoaminen on se, joka konkreettisimmin muistuttaa ramadanin kulusta.
Olen saanut olla mukana monilla iftar-aterioilla sekä vieraana että emäntänä. Tunnelma on hieman samanlainen kuin joululounailla: arkiateriaa juhlavampi, mutta varsinaista pyhää vielä odotellen.
Ensin syödään jotain makeaa kuten taateleita ja juodaan vettä, jonka jälkeen varsinainen ateria voi alkaa.
Yhteinen ateria yhdistää
Indonesia on monikulttuurinen, monikielinen ja moniuskontoinen maa, jossa on kuusi virallista uskontoa. Isossa maassa väkijoukkoon mahtuu monenlaista, mutta enemmistö uskontokunnasta riippumatta elää sulassa sovussa toisiaan kunnioittaen.
Sen näkee ruokapöydässä.
Pöydän ympärillä ei erotella muslimeja ja ei-muslimeja tai shiioja ja sunneja, vaan iftar-ateria nautitaan yhdessä. Sillä osoitetaan kunnioitusta ja suvaitsevaisuutta kaikkia ihmisiä kohtaan.
Jakartassa katolinen katedraali ja kaupungin päämoskeija – jonka on suunnitellut kristitty arkkitehti – on tietoisesti rakennettu toisiaan vastapäätä muistuttamaan pääkaupunkilaisia ympäröivästä moniarvoisesta yhteiskunnasta. Ramadanin päätyttyä päämoskeija täyttyy ihmisistä ja parkkipaikkojen loppuessa vastapäinen kirkko tarjoaa parkkipaikkansa muslimien käyttöön. Joulun aikaan moskeijan parkkipaikat ovat puolestaan kristittyjen käytössä.
Muiden perinteitä kunnioitetaan
Ensimmäisiä joulujuhlia järjestäessäni hieman epäröin: miten kutsuun mahdettaisiin vastata ja onko sopivaa ylipäänsä kutsua muslimeja joulun merkeissä järjestettäviin juhliin?
Jokainen kutsuttu tuli paikalle ja vieläpä joululahjoja tuoden. Jouluna viisi ensimmäistä joulutoivotusta kilahti puhelimeeni muslimituttaviltani.
Indonesian Ambonissa, jossa vielä 1990-luvun lopulla muslimit ja kristityt ottivat yhteen, muslimit toimivat nykyisin joulumessuissa kirkkojen vartioina ja kristityt auttavat laittamaan moskeijoita juhlakuntoon idul fitriä eli ramadanin päätösjuhlaa varten. Tällaiset käytännöt lisäävät suvaitsevaisuutta, ymmärtämystä ja kunnioitusta sekä osoittavat todellista ihmisyyttä ja aitoa lähimmäisenrakkautta.
Voisimmeko Euroopassakin olla enemmän vuorovaikutuksessa vieraiden, toisenlaisten ihmisten kanssa? Montako vierasta ihmistä sinä olet kutsunut kesälounaalle mökkijärven rantaan tutustumaan sinun perinteisiin?