Suomalainen talkoohenki kukoistaa Singaporen Suomi 100 -juhlavuodessa

Suomen satavuotissyntymäpäivä lähestyy, mutta Singaporessa Suomi-neitoa on juhlittu koko vuosi. Laajamittaisen ohjelmiston on mahdollistanut suomalainen talkoohenki, jota on löytynyt upeasti Singaporessa asuvien suomalaisten keskuudesta. Singaporen suomalaiset, SISU, onkin suurin Aasiassa oleva suomalaisyhteisö.

Monet puolisonsa työkomennuksella olevat koulutetut ja kansainväliset suomalaiset sekä jotkut muut, jo pidemmän aikaa Singaporessa asuneet, ovat koonneet voimansa yhteiseen savottaan; tuloksena on ainutkertainen, yli 60 eri tapahtuman sikermä, joka on toteutettu Suomi Finland 100 -teemalla. Tällainen ei olisi mitenkään ollut mahdollista pienen suurlähetystön voimin, mutta paikallinen yhteistyö on ollut sujuvaa ja tiivistä. Valmistelujen lomassa on rakennettu lukuisia siltoja maidemme välille.

Juhlavuoden ohjelma osaavissa käsissä. Kuva: Suomen suurlähetystö Singapore

Yhteiset haasteet yhdistävät

Rungon vuoden ohjelmistolle ovat muodostaneet neljä pääteemaa, joista Suomi on tunnettu Singaporessa. Näitä ovat koulutus, innovaatiot ja start upit, design sekä uutena alueena suomalainen terveysteknologia ja vanhusten hoidon osaaminen, joita halutaan nyt tuoda vahvemmin tunnetuiksi. Näiltä sektoreilta on järjestetty seminaareja, vastaanottoja ja dialogeja.

Dialogeissa yhdistävänä teemana on ollut ”Facing Common Challenges”. Singapore ja Suomi ovat molemmat 5,6 miljoonan asukkaan maita, toinen trooppinen ja toinen arktinen, mutta haasteet ovat molemmille samat. Tuomalla yhteen osaamista sekä Suomesta että Singaporesta olemme kuulleet hyviä keskusteluja, joissa oppimista on tapahtunut molempiin suuntiin. Dialogeja on järjestetty jo kymmenkunta ja marraskuulle ideoidaan vielä eri teemat yhteen nivovia ”Finland Fridays” -tapahtumia Singaporen Metsä-huoneeseen.

Helsinki mukana Suomi 100 -superviikolla syyskuussa. Kuva: Marica Salokangas

Suomalaiselle ruoalle avataan markkinoita

Ruoka on tie singaporelaiseen sydämeen. Singaporessa ei ole Suomi-ravintolaa, mutta onneksi residenssin freelancer-kokkina on toiminut Pihlaja Ahlava Perhossa saadulla koulutuksellaan ja Ravintola Nokassa kerrytetyllä kokemuksellaan. Juhlavuosi on ollut maustettu monin suomalaisin mauin: muun muassa karjalanpiirakat ja munavoi, lämminsavulohi, kaalikääryleet sekä mustikkapiirakka ovat tulleet tunnetuiksi tapahtumien tarjoiluina. Marraskuussa saamme vielä Savoyn legendaarisen Kari Aihisen toteuttamaan kulinarismidialogin paikallisen julkkiskokki Eric Neon kanssa Singaporen InterContinental-hotelliin.

Suomalainen kouluruoka maistuu vapaaehtoisille. Kuva: Marica Salokangas

Vapaaehtoiset venyvät melkein kaikkeen

SuomiFinland100 Singapore toimii Suomeen rekisteröitynä yhdistyksenä ja paikallisena yrityksenä nimellä SF100 Events. Koko vuoden projektipäällikkönä on toiminut Katariina Benedetti ja tapahtumavastaavana Timo Sysiö. Hallinto pysyy hienosti Terhi Laihon ammattimaisessa otteessa ja viestintätiimiä vetää Katri Palosaari. Kun kaikki toiminta perustuu partnereiden avulla rahoitettavaan toimintaan, on keskeisellä sijalla ollut partneritiimin vetäjä Niina Tippin.

Lisäksi eri tapahtumien valmisteluun on muodostunut kuin itsestään omat alaryhmät, kunkin kiinnostuksen, koulutuksen ja ajankäytön mahdollisuuksien mukaan. Koulutustiimin pääkoitos oli 600 hengen ”Designing Future Education” -seminaari, joka tehtiin yhteistyössä Helsingin kaupungin ja GEMS World Academyn kanssa. Sen toteutuksesta Singaporessa vastasivat Heli Buss ja Marko Kärkkäinen. Muumi-tiimi on tehnyt Muumeja tunnetuksi Singaporen lasten keskuudessa lukuisissa kirjastotapahtumissa Laura Karttusen luotsaamana. Anna Nanning, Nina Piirainen ja Suvi Pitkola tiimeineen ideoivat pakohuoneperiaatteella toimineen suomalaisen Finscape-koulupäivän sadalle lapselle ja Päivi Aalto on vastannut konserttien ja musiikkiohjelman, muun muassa Janne Mertasen pianoresitaalin, järjestämisestä. Leffatiimin vuosi huipentuu ensimmäiseen Singaporessa pidettävään suomalaiseen elokuvafestivaaliin lukuisine oheistapahtumineen, tästä kiitos Leena Hasselmanin vetämälle leffatiimille.

Suomalainen koulupäivä GEMS World Academyssä. Kuva: Marica Salokangas

Paikalliset kumppanit takaavat jatkuvuutta

Oleellista kaikessa toiminnassa on ollut yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa. Myös paikalliset ovat innostuneet Suomi 100 -teemasta ja antaneet osaamistaan, tilojaan ja verkostojaan käyttöön Suomen hyväksi. Singapore täytti 50 vuotta 2015 ja siksikin tämä sadan vuoden itsenäisyys resonoi täällä hyvin.

Suurlähetystön Team Finland -työ on noussut uusiin ulottuvuuksiin vapaaehtoisten toimiessa lukuisissa yhteistapahtumissa keskeisenä apuna. Suurlähetystön ”asiakaspintaan” on saatu yli neljätuhatta kontaktia. Lämmin kiitos kuuluu koko vuoden koossa pitämisestä edustuston kakkoselle Tarja Parkkiselle ja Team Finland -asiantuntija Riku Mäkelälle, sekä Katrille, Maylle ja Suhaimille. Ylitöistä on tullut normi, ja sopeutuminen normaaliin työtahtiin ensi vuonna voi olla vaikeaa.

Pöytä katettu Finnish your Dinnerille. Kuva: Marica Salokangas

Paluu arkeen itsenäisyyspäivien jälkeen?

Juhlavuosi on myös innostanut monia vapaaehtoisia miettimään tulevaisuudensuunnitelmiaan: joku on hakeutunut jatko-opintoihin ja joku saanut uuden työpaikan vuoden aikana hankkimiensa kontaktien avulla. Osa palaa tietysti kotimaahan, tai muille komennuksille.  Vaikka ryhmän jäsenet jatkavatkin eri suuntiin juhlavuoden jälkeen, jokaiselle jäänee muisto siitä, että on ollut osa arvokasta, jopa hauskaa kokemusta, sillä naurua ja huumoria on onneksi riittänyt.

Suomi 100 -projektin puitteissa ollaan rakennettu monia siltoja Singaporen ja Suomen välillä edistämällä kotimaamme kuvaa matkailukohteena ja opiskelupaikkana, uusien innovaatioiden kehtona, luovuuden ja kriittisen ajattelun rohkeana edustajana sekä peruskoulutuksen edelläkävijänä. Nyt juhlavuoden lopussa Singaporen kaduilla näkyy Suomi 100 -lahjakasseja ja paikalliset osaavat yhdistää Suomen muuhunkin kuin kauniisiin revontuliin.

SF100SG: mission accomplished! Suurkiitokset! You are awesome!

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä SF100-yhdistyksen projektijohtaja Katariina Benedettin kanssa.