Suomalaista litografiaa ostosparatiisin sydämessä

1

Tuttavuuteni litografian kanssa alkoi noin kolme vuotta sitten. Heti ensi tapaamisella Helsinki Lithon tiloissa perinteinen mielikuvani taiteilijan työtilasta sai uusia ulottuvuuksia. Suurimman osan tilasta täytti jykevät kiviset ja metalliset rakenteet, joilla painetaan kuvia, tehdään taidetta. Herkkiä puisia taulutelineitä ei näkynyt. Sen sijaan valoa, väriä ja ääntä riitti.

Neljän taiteilijan tapaaminen oli mieleenpainuva kokemus, jotain muuta kuin tyypilliset virkamieskokoukset. Kuutti Lavosen persoona ja hänen tietämyksen määrä oli kenties vaikuttavampaa kuin teoksensa mikäli mahdollista. Sain hetken ajan tuntumaa muunlaisesta maailmasta.

Kalle Berg ja taidekaulin.
Kalle Berg ja taidekaulin.

Kolmen vuoden takaisen ensitapaamisen tuloksena Bangkokissa aukesi 15.1.2013 suomalaisen nykylitografian näyttely. Näyttelyn kaikki kahdeksan taiteilijaa linkittyy toisiinsa Helsinki Lithon, Vallilassa sijaitsevan kivipainopajan kautta.

Litografia tarkoittaa taidegrafiikkaa, joka on painettu kirjaimellisesti kivellä. Litografia edelsi nykyistä kaupallista laakapainotekniikkaa, litografia jäi taiteilijoiden työvälineeksi sävyjensä ja painojälkensä ansiosta. Pajalla oli kenties tonneittain kiveä, suuria marmorisia noin 20 senttiä paksuja kivilevyjä. Niitä taiteilijat hioivat tasaisiksi, putsasivat edellisten painovärien jäljiltä ja työstivät uusia vedoksia. Uusia vedoksia tehtiin valtavalla kaulimella. Se näytti fyysisesti raskaimmalta työltä mitä tiedän.

Ensitapaamisen huuma on ehtinyt haihtua ja matkaan mahtui jokunen mutka ja muutos, mutta nyt kahdeksan taiteilijan 33 teosta on esillä komeassa Bangkok Art and Culture Centressä. Paikka on Bangkokin modernin taiteen keskus, sitä vastapäätä sijaitsee kaikkien ostoskeskusten äiti MBK eli sijaintikin on hyvä. National Stadium -asemalta pääsee suoraan BACC:n kolmanteen kerrokseen, jossa suomalaisen litografian näyttely on esillä 3 helmikuuta saakka.

Suosittelen lämpimästi näyttelykierrosta taiteilijoiden kanssa sunnuntaina 20.1. klo 15.00. Valpuri Kylmänen ja Kalle Berg esittelevät näyttelyn työt, kertovat taulujen synnystä sekä litografia tekniikasta. Esittely on englanninkielinen. Kokoontuminen on BACC:n 3. kerroksessa BTS -sisäänkäynnin luona.

Näyttely on esillä BACC:n 3. ja 4. kerroksessa.
Näyttely on esillä BACC:n 3. ja 4. kerroksessa.

Näyttelyssä on esillä Maija Albrechtin, Kalle Bergin, Matti Hintikan, Valpuri Kylmäsen, Kuutti Lavosen, Tapani Mikkosen, Kaisu Sirviön ja Miikka Vaskolan töitä.

Kommentit

Lymfaterapeutti 9 vuotta sitten

Tämä oli todella hieno näyttely! Itsekin ehdin käymään tuolla viime reissulla. 🙂