Suomi pysäytti Jakartan ruuhkaisen liikenteen

Hotellin eteen on parkkeerattu musta limusiini, jonka rekisterikilvessä ei ole numeroita vaan siinä lukee pelkästään ”Finland”. Sen takana on toinen pienempi musta auto, jossa on sama Finland-rekkari. Tuntuu juhlavalta. Päällikkömme, tasavallan presidentti on tullut kylään.

Tasavallan presidentti saapumassa Indonesian presidentin palatsille. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä
Tasavallan presidentti saapumassa Indonesian presidentin palatsille.

Hotellin sisällä indonesialaiset työntekijät hymyilevät, suomalaiset säntäilevät suuntaan ja toiseen. He tarkistavat kännyköitään, lähettävät sähköposteja, soittavat protokollalle, tuijottavat kellojaan. Valtiovierailulla on minuuttiaikataulu ja kaikki haluavat antaa parhaan työpanoksensa.

Minuuttia ennen kuin tasavallan presidentti (diplomaattislangilla TP) astuu hotellin aulaan, lattialle levitetään punainen matto. Kun hän istuu Finland-kilpisen limusiinin takapenkille, poliisit pysäyttävät ruuhkaisen kaupungin liikenteen, poliiseja kulkee limusiinin edessä, sivulla ja takana. Mukana on puoliso, muissa mustissa autoissa ulkoministeri, diplomaatteja, liikemiehiä.

Jakartassa autot eivät yleensä yllä samaan vauhtinopeuteen, johon Finland-auto marraskuun alussa yltää. Valtion päämiestä ei voi odotuttaa liikenteessä, vaan muut antavat tilaa arvovieraalle. Jakartassa on totuttu istumaan liikenteessä, eikä sen pysäyttäminen tunnu paikallisia harmittavan.

Presidentti Joko Widodo toivotti presidentti Sauli Niinistön tervetulleeksi palatsiin.
Presidentti Joko Widodo toivotti presidentti Sauli Niinistön tervetulleeksi palatsiin.

Valtiovierailusta näkyvät ulospäin nämä mustat autoletkat, liehuvat liput, punaiset matot ja kädenpuristukset isäntämaan presidentin kanssa. Tiedotusvälineet kuvaavat juhlavan saapumisen presidentin palatsille, sotilaiden kunniavartioston tarkastuksen ja muut viralliset seremoniat. Mutta nämä ovat pelkkiä protokollan määrittelemiä puitteita, joilla vierailua juhlistetaan.

Valtiovierailu on ylin diplomaattisen kanssakäymisen muoto, jossa valtion päämies vierailee toisen valtion päämiehen luona ja jonka tavoitteena on edistää maiden kahdenvälisiä suhteita niin, että molempien maiden kansalaiset viime kädessä hyötyisivät siitä, mistä presidentit keskustelevat ja mistä he sopivat.

Selamat datang President Republik Finlandia! Tervetuloa Suomen tasavallan presidentti! Sotilassoittokunta valmiina esittämään maiden kansallislaulut.
Selamat datang President Republik Finlandia! Tervetuloa Suomen tasavallan presidentti! Sotilassoittokunta valmiina esittämään maiden kansallislaulut.

Suomalaisfirmat tarjoavat ratkaisuja Indonesian energiamarkkinoille

Presidentit keskustelivat kahden kesken palatsin terassilla ennen maiden valtuuskuntien välisiä keskusteluja. Kuvat: Pirjo-Liisa Heikkilä

Suomen tasavallan presidentti teki valtiovierailun Indonesiaan marraskuun alussa. Indonesia etsii uusia energiaratkaisuja kasvavalle ja vaurastuvalle väestölle. Suomalaisfirmoilla on tarjota hyviä ratkaisuja tähän tarpeeseen.

Vierailun aikana allekirjoitettiin maiden välinen yhteistyösopimus energiasektorilla ja alan suomalaisfirmat olivat valtiovierailun aikana Jakartassa tapaamassa mahdollisia yhteistyökumppaneita. Presidentti voi omassa asemassaan ja siihen kuuluvalla arvovallalla edistää suomalaisfirmojen kaupankäyntiä ja vientiponnisteluja.

Tämän valtiovierailun painopiste oli taloussuhteiden edistämisessä, joten oli luontevaa, että mukana oli suomalaisyrityksistä koostuva valtuuskunta.

Suomen talouden kasvattamiseksi ja hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi tarvitaan jokaisen työpanos.

Indonesiassa on valtavat markkinat. 250 miljoonan ihmisen kansa keskiluokkaistuu, talouskasvu on vuosia ollut yli viisi prosenttia. Väestö on nuorta ja sen odotetaan yhä kasvavan.

Pääkaupungissa Jakartassa pilvenpiirtäjiä rakennetaan 24 tuntia vuorokaudessa. Maassa on tekemisen meininki ja näillä markkinoilla on tilaa ja kysyntää myös suomalaisyrityksille.

Suomen ja Indonesian diplomaattisuhteet solmittiin 61 vuotta sitten. Valtiovierailun aikana näitä jo entisestään erinomaisia suhteita lujitettiin. Presidenttien kesken keskusteltuja ja sovittuja asioita viedään tulevien vuosien aikana eteenpäin.

Presidentti Sauli Niinistö kutsui Indonesian presidentti Joko Widodon vastavierailulle Suomeen, joka tietäisi taas säpinää Kauppatorin kulmille.