Thaimaan yksityinen terveydenhuolto houkuttelee ulkomaalaisia potilaita

Yksityinen terveydenhuolto Thaimaassa on tasoltaan maailman huippuluokkaa. Moderneissa sairaaloissa viimeisintä teknologiaa hyödyntävät länsimaiden parhaista yliopistoista valmistuneet lääkärit ja koulutetut kielitaitoiset hoitajat.

Maassa on lähes 400 yksityistä sairaalaa, jotka toimivat kaikilla lääketieteen osa-alueilla. Suurimmat ryhmittymät ovat Bangkok Dusit Medical Services, Thonburi Healthcare Group, TCC Group ja CP Group.

Bangkok hospital on yksi Thaimaan suurimmista sairaalaketjuista. Kuva: BDMS Hospitals
Bangkok hospital on yksi Thaimaan suurimmista sairaalaketjuista. Kuva: BDMS Hospitals

Thaimaan maksukykyinen keskiluokka ikääntyy nopeasti ja kaipaa lisääntyvässä määrin terveydenhuollon palveluita. Länsimaista tutut elintasosairaudet, kuten diabetes, sydänsairaudet ja syöpäsairaudet lisääntyvät huimaa vauhtia.

Thaimaan julkiset terveydenhuoltopalvelut ovat nekin kansainvälisesti mitattuna hyvällä tasolla, mutta yksityinen sektori tarjoaa huomattavasti korkeampaa laatua kohtuullisin kustannuksin. Sairaalat muistuttavat paikoitellen viiden tähden hotelleja, joissa asiakas saa valita mieleisensä huoneen ja tilata ruokaa kattavasta huonepalvelumenusta.

Thaimaan yksityisissä sairaaloissa työskentelee kielitaitoisia, korkeasti koulutettuja lääkäreitä. Kuva: BDMS hospitals
Thaimaan yksityisissä sairaaloissa työskentelee kielitaitoisia, korkeasti koulutettuja lääkäreitä. Kuva: BDMS hospitals

Yksityisen terveydenhuollon palveluiden käyttö perustuu vapaaehtoisiin vakuutuksiin, joita maassa myyvät useat paikalliset ja kansainväliset vakuutusyhtiöt. Noin 1 000 euron vuosimaksulla saa jo kohtalaisen kattavat palvelut.

Terveyssektorin kasvun taustalla on julkisen sektorin tuki sekä kansainvälisille että thaimaalaisille yksityisen sektorin terveydenhuoltoinvestoinneille. Investointeja tuetaan verohelpotuksin ja kansainvälisille toimijoille luvataan kevennettyä byrokratiaa muun muassa viisumiasioissa.

Koronan jälkeisessä maailmassa perinteisten investointikohteiden rinnalle on noussut varautuminen tuleviin pandemioihin.

Koronan myötä turismi on käytännössä pysähtynyt kokonaan

Pre-korona-aikana turismi näytteli noin viidennestä Thaimaan bruttokansantuotteesta, ja terveysturismin osuus tästä oli noin 5 %. Tämänhetkisen ennusteen mukaan vuonna 2020 maahan tulevien ulkomaisten turistien määrä on ainoastaan murto-osa edellisen vuoden tasoon verrattuna.

Matkustusrajoitusten purkamista saadaan vielä odottaa. Tällä hetkellä Thaimaa ei vastaanota turisteja lainkaan. Massaturismin hiipumisen myötä terveysturismi nähdään Thaimaassa merkittävänä osana matkailun tulevaisuutta.

Terveysmatkailijoita houkuttelee korkea palvelutaso ja kohtuullinen hinta

Yleisimmät palvelut joiden pariin ulkomaalaiset potilaat hakeutuvat keskittyvät yleisterveydenhuoltoon, kosmeettisen kirurgiaan ja hammashoitoon. Yleisterveydenhuollon tärkeimmät osa alueet liittyvät selkä-, polvi- ja lonkkaleikkauksiin sekä erilaisiin silmäleikkauksiin. Yleisimmät kosmeettiset kirurgian toimenpiteet keskittyvät kasvojen ja yläkehon alueen toimenpiteisiin.

Samitivej Hospital on palkittu korkeasta laadustaan. Kuva: BDMS hospitals
Samitivej Hospital on palkittu korkeasta laadustaan. Kuva: BDMS hospitals

Thaimaalaisissa sairaaloissa ei ole potilaita vaan asiakkaita, joista henkilökunta huolehtii thaimaalaisen palvelukulttuurin parhaiden perinteiden mukaisesti. Terveysmatkailija yhdistää usein matkaan myös muita aktiviteetteja ja käyttää hotellien sekä ravintoloiden palveluita, mikä tekee terveysturisteista Thaimaan näkökulmasta houkuttelevan asiakasryhmän.