Yli 100 etäharjoittelupäivää Singaporessa

Saavuin Singaporen korkeakouluharjoitteluun maaliskuussa täysin tietämättömänä siitä, mitä tulevat kuukaudet tuovat tullessaan. Harjoitteluni muuttuikin pian etätyöksi.

Singaporen koronavirustilanne on jatkunut jo tammikuusta alkaen ja aluksi maa oli useiden koronatilastojen kärkipäässä. Singapore oli nostanut kriisiä kuvastavan tilannetaulukon tasoa, mikä oli aiheuttanut hetkellistä ostopaniikkia kansalaisissa.

Saavuttuani Singaporeen tilanne oli rauhoittunut. Aloitin harjoittelun hyvillä mielin, tutustuin kollegoihin ja vietin aikaa eri maiden harjoittelijoiden kanssa kaupunkiin tutustuen. Tätä ei kuitenkaan kauaa jatkunut, koska Singaporen ja koko maailman koronatilanne muuttui.

Marina Bay Sandsin valot sytytettiin pandemian vastaisen taistelun tueksi. Kuva: Jenny Toivio.
Marina Bay Sandsin valot sytytettiin pandemian vastaisen taistelun tueksi. Kuva: Jenny Toivio

Kolmannella harjoitteluviikolla siirryimme etätyöhön ja pian jouduin hyvästelemään yksi kerrallaan kotimaihinsa lähetetyt harjoittelijakollegat. Taisin ymmärtää muuttuneen tilanteen täysin vasta, kun Singaporen pääministeri ilmoitti koronarajoitukset ja kertoi maan sulkeutuvan 7. huhtikuuta alkaen.

Seuraavien kuukausien aikana kovien sanktioiden uhalla kiellettyä oli lähes kaikki, kaupassa käyntiä ja yksin lenkkeilyä lukuun ottamatta. Nyt rajoitukset ovat onneksi keventyneet, mutta maskipakon lisäksi kuume mitataan edelleen kaikkialla ja julkisissa tiloissa on tehtävä sisään- ja uloskirjautuminen QR-koodin avulla.

Rajoitusten kevennyttyä olen tutustunut kaupunkiin. Kuva: Martha Carvalho.
Rajoitusten kevennyttyä olen tutustunut kaupunkiin. Kuva: Martha Carvalho

Kiireiset etätyöpäivät ja mieleiset työtehtävät saivat ajatukset pois yksinolosta karanteenin aikana. Kaikki ylimääräiset työtehtävät siirrettiin syrjään ja on ollut hienoa nähdä, miten edustusto toimii kriisitilanteessa.

Harjoittelun aikana olen työskennellyt viestinnän parissa ja saanut kokemusta myös kriisiviestinnästä. Monipuolisen työnkuvan ansiosta ei kuitenkaan koskaan tiedä, mitä seuraava päivä tuo tullessaan ja mistä aiheesta kirjoittaa raportteja.

Kävin päiväretkellä Singaporen saarilla. Kuva: Jenny Toivio.
Kävin päiväretkellä Singaporen saarilla. Kuva: Jenny Toivio

On harjoitteluun muutakin kuin koronaa mahtunut: Singaporen vaalit, somekampanjoita, webinaareja, Singaporen markkinoille tuloa koskevan käsikirjan tekoa, verkkotapahtumien järjestämistä ja paljon muuta, lukuisia Skype-kohtaamisia unohtamatta.

Haluan kiittää Suomen Singaporen-suurlähetystöä ainutlaatuisesta harjoittelusta ja kuluneesta keväästä, jota en koskaan unohda!

Jenny Toivio

Olen kansainvälisyydestä ja viestinnästä kiinnostunut liiketalouden opiskelija Tampereelta. Olen työskennellyt Suomen Singaporen-suurlähetystön harjoittelijana kuluneen kevään, maaliskuusta elokuun loppuun.