Akçakale – Syyrian rajan pinnassa

Tammikuu on ollut meille kiireistä aikaa, mutta on ollut mukava aloittaa uusi vuosi tarmokkaissa merkeissä.  Viikon aikana kaupungissa vieraili kaksi suomalaisministeriä valtuuskuntineen.

Olimme järjestäneet molemmille ministereille kattavan ohjelman. Pienen suurlähetystön kaikki voimavarat olivat käytössä aamusta iltamyöhään. Viikon kuluessa keskusteltiin ensin Turkin sosiaali- ja terveyspolitiikasta ja edistettiin suomalaisyritysten vientiä. Sitten siirryimme toisen ministerin myötä pariksi päiväksi Turkin kehityspolitiikan ja humanitääristen ja pakolaiskysymysten pariin. 

Syyrian pakolaiset Turkissa

Turkki on vastaanottanut sitten Syyrian konfliktin puhkeamisen noin 800 000 pakolaista. Tarkkaa lukua ei kukaan tunnu tietävän, vaikka sekä UNHCR että Turkin viranomaiset tekevät jatkuvaa työtä rekisteröinnissä.  Maiden välillä on yhteistä rajaa yli 900 kilometriä. 

Turkki on perustanut parisenkymmentä pakolaisleiriä, joilla osa maahan saapuneista syyrialaisista asuu. Loput ovat sijoittuneet eri puolille maata. Esimerkiksi Gaziantepin 1,7 miljoonan asukkaan kaupungissa asuu jo noin 200 000 syyrialaista – yhtä paljon kuin ”suuressa suomalaisessa kaupungissa”. 

Syyrian konfliktin myötä Suomen suurlähetystö Damaskoksessa suljettiin ja lähettiläs siirtyi Beirutiin. Ankaran suurlähetystöön sijoitettiin Damaskoksen kansalaispalvelutoiminnot, jotka ovat olleet täällä talvesta 2012 lähtien. Kysymys on tilapäisestä järjestelystä, mutta sen kestoa on tällä hetkellä vaikea arvioida.  Takaisin Damaskokseen voidaan palata vasta tilanteen rauhoituttua. Vielä ei todellakaan hyvältä näytä.

Akcakalen maisemaa. Kuva Nina Vaskunlahti
Akcakalen maisemaa. Kuva Nina Vaskunlahti

Akçakale

Kävin itse jokin aika sitten Syyrian ja Turkin rajalla pienessä Akçakalen kaupungissa. Päällisin puolin kaikki näytti hyvin rauhalliselta. Aurinko paistoi, perheet söivät sunnuntaipiknikejään, koirat juoksentelivat makupalojen perässä, raja-asemalla oli vaatimattomasti liikennettä. Hämärän tullen liikehdintä kuitenkin lisääntyy. 

Akçakalen kaupunkiin kuuluu myös hajanaista ammuskelua ja horisontissa kohoaa savupilviä.  Konflikti on aivan Turkin rajapinnassa.  Ankarasta Akçakaleen on matkaa parisen tuntia lentoteitse.