Nauriz – keskiaasialainen kevätkarnevaali

AstanaKun Astanaan viriteltiin helmikuun lopussa kukka-aiheisia koristevaloja, ajattelin tämän olevan valmistautumista naistenpäivään. Sehän on Venäjällä – ja saadun kokemuksen perusteella myös Kazakstanissa – suuri juhla. Ehkä naistenpäivällä olikin osuutta asiaan, mutta pitkin maaliskuuta valot ja koristeet vain lisääntyivät niin, että lopulta sillat on kääritty värivaloihin, kadunkulmissa pilkottaa jättimäisiä muovikukkia ja jokunen kameleilla ratsastava seurue perinneasuissa. Jokirannan bulevardin valopylväissä hehkuvat punaiset ja keltaiset tulppaanit.

Syynä on tietenkin Nauriz – lausutaan kotoisasti ”nauris”, mutta sillä ei ole mitään tekemistä juurikasvien kanssa. Itse asiassa sana juontaa juurensa muinaisesta persiasta ja tarkoittaa uutta päivää. Juhla ajoittuu kevätpäiväntasauksen aikaan ja se onkin perinteisesti nähty uuden vuoden alkuna. Iranissa ja Afganistanissa uusi vuosi lasketaan edelleen tästä ajankohdasta alkavaksi. Naurizta juhlitaan Keski-Aasian lisäksi Iranissa, Azerbaijanissa ja Turkissa.

Perinteisesti Nauriz-aikaan tehtiin kotona kevätsiivous ja istutettiin kukkia ja puita pihamaalle. Juhlan viettäminen puhtaassa kodissa toi hyvää onnea tulevalle vuodelle.

Nykyisin Nauriz on suurta juhlahumua – esimerkiksi kouluissa se on uuden vuoden ohella suurin juhla. Kouluissa valmistaudutaan huolellisesti Nauriz-juhlaan: oppilaat esittävät värikkäistä asuissaan laulua ja tanssia sekä pieniä näytelmiä, jotka kertovat kazakstanilaisista legendoista. Esimerkiksi kuinka Nauriz-aikaan myyttinen jäälintu Samruk sulaa ja samaan tapaan sulavat vanhat kiistat ja riidat ja ollaan jälleen ystäviä. Myös koululaisten vanhempia ja isovanhempia on juhlassa paikalla, ja mukana ohjelmassakin – isoäidit tekevät uuden kevään puhdistusrituaalin pahoja henkiä karkottavalla savullaan.

Nauriz-pöydässä tarjotaan perinteisiä kazakstanilaisia herkkuja: hevosenlihasta keitettyä makkaraa sekä tärkeimpänä lampaanpää. Pöytäseurueen vanhin miespuolinen jäsen jakaa pään vieraiden kesken. Juomaksi tarjotaan käynyttä kamelinmaitoa sekä hevosenmaitoa. Erityisesti Nauriz-juhlaan kuuluu alkupalana tarjoiltava kozhe-keitto, joka koostuu seitsemästä sortista aineksia. Jälkiruokana tarjotaan sitten monenlaista makeaa.

Pääkaupungissa Astanassa järjestettiin kymmeniä Nauriz-tapahtumia, muun muassa ulkoilmakonsertti, ja ilta huipentui valtavaan ilotulitukseen. Sitä katsellessa saattoi todeta ”kyllä – olemme valmiita pitkän ja kylmän talven jälkeen uuteen kesään!”