Historian havinaa ja viikonloppureissuja: korkeakouluharjoittelijana Ateenassa

Saavuin helteiseen Ateenaan korkeakouluharjoitteluani varten huhtikuun alussa. Korona-arjesta huolimatta harjoittelu on tarjonnut juuri sitä, mitä lähdin etsimäänkin: monipuolisia työtehtäviä, uuden oppimista ja kahden kotoiluvuoden jälkeen kaivatun maisemanvaihdoksen.

Ensimmäinen päivä Ateenassa: Akropolis Monastiráki-aukiolta nähtynä

Vaikka saavuin Ateenaan into piukeana huhtikuun alussa, oli harjoitteluni alku kivinen. Kolmantena työpäivänä alkanut kurkkukipu osoittautui koronaksi, joka piti minua sitkeästi otteessaan koko huhtikuun. Yli viikon sairastamisen jälkeen pääsin palaamaan töihin suurlähetystön tiloihin, mutta sitkeä yskä, uupumus ja ruokahaluttomuus latistivat tunnelmaa koko kuukauden ajan. Onneksi Ateenassa suurlähetystöjen harjoittelijoiden verkostot ovat tiiviit, ja koronakärsimyksestä huolimatta sain nopeasti hyviä ystäviä. Kun kunto ei antanut myöten edes metroasemalle kävelyn vertaa, liikuin paikasta toiseen takseilla ja aiheutin hilpeyttä muissa harjoittelijoissa juomalla teetä after workeilla. Toukokuun alussa korona alkoi helpottaa sekä henkilökohtaisella että kansallisella tasolla. Koronarajoituksia höllennettiin asteittain ja kreikkalainen yhteiskunta alkoi palata kohti normaalia. Touko-kesäkuun aikana pääsinkin elämään suurlähetystöharjoittelijan elämää parhaimmillaan, kun verkostoitumistapahtumat käynnistyivät toden teolla. Italian residenssin kokki osoittautui varsin innokkaaksi dj:ksi ja Norjan lähettiläs ystävällisesti lainasi virka-asuntoaan uima-altaineen erään perjantai-iltapäivän ajaksi.

Verkostoitumistilaisuuksissa ei nälkä jäänyt

Arkisempina askareina suurlähetystössä työtehtäviini harjoittelijana on kuulunut esimerkiksi tiedonhakua, asiakirjojen valmistelua sekä juoksevissa asioissa auttamista. Albanian presidentinvaalit sekä Kreikan, Turkin ja Yhdysvaltojen kolmiodraamana kiristyvät suhteet ovat olleet paikallisesti keskeisimpiä tapahtumia kevään aikana ja siten myös meitä suurlähetystössä työllistäviä tapahtumia. Myös Suomi on ollut esillä kreikkalaismedioissa poikkeuksellisen paljon Nato-prosessin johdosta. Harjoittelujaksolleni osuikin sekä pääministeri Marinin että varapuhemies Rinteen ja kansanedustaja Saramon vierailut. Oli erittäin mielenkiintoista päästä auttamaan näiden tapaamisten järjestelyissä ja näkemään diplomatiaa kulissien takaa. Etenkin protokollasäännöstön näkeminen käytännössä oli jännittävää.

Ihana, kamala Ateena

Ateena jakaa mielipiteitä. Kaupungin kaoottisuus, äänekkyys ja likaisuus herättivät aluksi inhoa, mutta vaivihkaa kaupunki kietoi minutkin pikkusormensa ympäri. Ateena on niin paljon muutakin, kuin antiikin aikaisia nähtävyyksiä ja Plákan turistimassojen kansoittamia katuja. Pagrátin kaupunginosan Proskopon square useine ravintoloineen ja kahviloineen (suositus etenkin Petite Fleurille ja Frater & Sororille!) on täysin piilossa vieressä kulkevalta kahdeksankaistaiselta tieltä ja muutaman sadan metrin päästä aukiolta sijaitseva Tre Sorelle -pizzeria vie suoraan Italiaan. Koukákin ravintolakadut Drakou ja Georgaki Olimpiou heräävät eloon päivän kääntyessä iltaan, ja iloinen elämänmeno täyttää kadut tavallisina arki-iltoinakin. Georgaki Olimpioulla sijaitseva, paikallisten suosima Ο Λόλος -taverna onkin viikonpäivästä riippumatta tupaten täynnä, eikä kreikkalaiseen illallisaikaan paikalle ole asiaa ilman pöytävarausta.

Lycabettus

Ateena antaa parastaan ylhäältä päin katsottuna. Aivan Ateenan sydämessä sijaitseva Lycabettus (joskus myös Lykavittós) on kaupungin korkein kukkula ja tarjoaa huikeat näkymät Ateenan yli. Reippailijat voivat kävellä ylös kukkulaa ympäröiviä ulkoilureittejä pitkin, mutta kesähelteellä valitsimme kävelyn sijaan funikulaarin. Funikulaarin ala-asema sijaitsee Kolonakin kaupunginosassa, Aristippou-kadulla. Meno-paluulipun hinta on 10 euroa. Funikulaarin ala-aseman lähistöltä Kolonakista löytyy myös Dexameni-niminen ravintola, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen välipysäkki. Kesähelteillä ulkoilmaravintola on tunnelmallinen keidas puiden varjossa ja tarjoaa juomia sekä pieniä annoksia. Lähimmät metroasemat Lycabettus-kukkulalle ovat Syntagma ja Evangelismos. Mikäli karsastaa ruuhkaa auringonlaskun aikaan, kannattaa suunnata Akropoliksen takaa löytyvälle Filopappou-kukkulalle. Filopappou on huomattavasti matalampi, mutta tarjoaa yhtä lailla upeat näkymät Ateenan yli.

Ulkoilmateatterit ovat kesäaikaan suosittu aktiviteetti, ja tarjontaa löytyy jokaiseen makuun. Elokuvateatterien liput ovat edullisia, 6-8 euroa, ja ohjelmistossa on sekä vanhoja klassikoita että uutuuksia. Esimerkiksi Cine Thision ja Cine Aegli sijaitsevat keskeisillä paikoilla, ja esittävät usein englanninkielisiä elokuvia kreikankielisillä tekstityksillä. Akropoliksen juurella sijaitseva, antiikin aikainen Odeon of Herodes Atticus on kunnostettu teatteri- ja konserttikäyttöön. Myös liput odeionin tapahtumiin ovat verrattain edullisia: liput Rigoletto-oopperaan maksoivat vain 15 euroa!

Auringonlasku Edem-rannalla

Toki antiikin perintö on iso osa Ateenaa, ja käynti Akropoliksella on ikoninen osa Ateenan-matkaa. Suosittelisin silti jättämään osan ”pakollisista” antiikin nähtävyyksistä väliin ja etsimään ateenalaisten salaisia suosikkeja turistinähtävyyksien sijaan. Erästä harjoittelijakollegaani lainaten ”at the end, they’re just old rocks”. Tarkkasilmäinen voi huomata Kallimármaron stadionin yläkerroksissa liikehdintää auringonlaskun aikaan, kun ihmiset kapuavat suljetulle stadionille pizzan ja oluiden kera. Jokaisen kaupunginosan viikottaiselta Laiki-torilta saa  kauden parhaat vihannekset sekä pähkinät ja Edem-ranta täyttyy arki-iltoinakin perheistä. Keskeinen ero paikallisten ja turistien suosimissa paikoissa on myös hintataso. Uber-taksi maksaa järjestäen muutaman euron enemmän kuin sama matka paikallisten suosimalla Beat-sovelluksella.

Viikonloppureissujen top 3

Suurin osa harjoitteluajan viikonlopuista kului reissatessa pitkin Kreikkaa. Alla esittelyssä kolme suosikkiani.

Luostarin sisäpihaa ja pylväsvuoria Metéorassa

Metéora
UNESCO:n maailmanperintökohteisiin kuuluva Metéora on luonto- ja luostarialue Kalampákan kaupungissa, keskisessä Kreikassa. Suosittelen ehdottomasti sisällyttämään Méteoran matkasuunnitelmiin, vaikkeivat keskiaikaiset luostarit ajatuksena houkuttelisi. Jo paikka itsessään on upea! Metéoran kalliomuodostelmat ovat muovautuneet maan liikkeiden ja eroosion seurauksena noin 60 miljoonaa vuotta sitten. Upeat pylväskalliot muodostuivat maanpinnan kohotessa ja kallion murtuessa. Nykyisin toiminnassa on kuusi luostaria, jotka ovat avoinna vierailijoille. Reissun voi toteuttaa joko omalla autolla tai julkisilla: Kalampákaan pääsee junalla ja kaupungista kulkee busseja luostarialueelle. Matkan kesto sekä omalla autolla että junalla on sama, noin neljä tuntia.

 

Näkymät Folégandroksen kuuluisalta Panagia-kirkolta

Folégandros
Ihana, ihana Folégandros! TikTok-videon perusteella kohteeksi valikoitunut, pieni ja tuntematon saari valloitti reissuseurueemme rauhallisuudellaan ja kauneudellaan. Kykladien saariryhmään kuuluvalle Folégandrokselle kulkee päivittäin vain yksi lautta Ateenasta, mutta matka taittuu noin neljässä tunnissa. Saari on tunnettu jyrkänteellä sijaitsevasta kirkostaan, jonne vie epätodellisen upea, mutkitteleva polku. Jyrkänteen alapuolelle jäävä Folégandroksen pääkylä Chora tarjoili postikorttikuvista tunnettua Kreikkaa valko-sinisine taloineen ja tavernoineen. Aivan Choran ulkopuolelta löytyy pieni, sympaattinen viinitarha, jossa toimii myös viinibaari. Saaren parhaat rannat löytyvät pienen patikointimatkan päästä pääteiltä, mutta ainakin Katergos ja Agios Nikolaos olivat kävelymatkan arvoisia. Etenkin Agios Nikolaos vei sydämemme pienellä tavernallaan ja rannan tuntumassa hengailevilla telttailijoillaan.

 

Neda

Peloponnesos
Peloponnesoksen niemimaa on seikkailunjanoiselle täydellinen roadtrip-kohde! Ihastuimme niemimaahan vierailullamme niin kovasti, että toteutimme Peloponnesokselle myös toisen roadtripin. Niemimaa on niin iso ja monipuolinen, ettei sitä ole mahdollista koluta yhden viikonlopun aikana. Oliiveistaan tunnettu Kalamáta ja Kreikan ensimmäinen pääkaupunki Náfplio ovat kuvankauniita, merellisiä pikkukaupunkeja. Vuoristoilmaa kaipaavalle suosittelen Mystrasia, joka on tunnettu bysanttilaisaikaisena linnoituskaupunkina. Elafónisoksen saari sekä Neda-vesiputoukset ovat puolestaan täydellisiä paikkoja pulahdukselle kuumina päivinä. Nedalle matkatessa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että tie on huonokuntoinen ja kulkee edestakaisin jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. Hyvä nelivetoauto ei pettäne kesken jyrkkien ylämäkien eikä auton kytkin pala (anteeksi, vanha Fiat-raukka). Jo ennen antiikkia kukoistanut, pronssikauden aikainen Mykene oli myös näkemisen arvoinen, mutta sen sijaan antiikin ajalta kuuluisat Sparta ja Olympia jäivät pettymyksiksi. Jos hyvin säilyneet Antiikin Kreikan nähtävyydet ovat reissun prioriteettina, suosittelen suuntaamaan Spartan ja Olympian sijaan Peloponnesoksen pohjoispuolelle jäävään Delfoihin.

 

Anna Lindholm