Hei Maija ja Matti Matkaaja! Kuultiin, että suunnittelette lomamatkaa Kreikkaan. Lämpimästi tervetuloa! Tänäkin vuonna liki 200 000 suomalaista matkustaa tänne valmismatkalle ja päälle vielä reppureissaajat ja muut omatoimimatkaajat. Useimmilla loma sujuu upeasti ja suurin harmi saattaa olla kärähtänyt iho. Mutta valitettavasti joukkoon mahtuu myös kadonneita passeja, vakavia sairastumisia ja jopa kuolemantapauksia. Uikkareita ja aurinkovoidettakin tärkeämpää on muistaa ottaa kattava matkavakuutus.
Matkustajan muistilista: 4 + 1 M:ää
1. Matkustusasiakirja ja 2. matkavakuutus
Nykyään Suomesta saattaa päästä lennolle ilman, että matkustusasiakirjaa – passia tai henkilöllisyystodistusta – tarkastetaan lentokentällä. Kun matkustaja sitten laskeutuu Rodokselle tai jollekin muulle etäällä olevalle saarelle ja huomaa matkustusasiakirjan puuttuvan, on edessä todennäköisesti matka Ateenan suurlähetystöön hakemaan hätäpassia kotimatkaa varten. Kreikan sisäiset lennot maksavat helposti yli 100 ja hätäpassi 160 euroa, myös yöpyminen saatetaan tarvita, joten matkustusasiakirjalle kertyy hintaa.
Kreikka on EU-maa ja akuutissa sairastapauksessa saa hoitoa julkisessa terveydenhuollossa Kelan myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, joka kannattaa hankkia ennen matkalle lähtöä. Mutta se ei sulje pois kattavan matkavakuutuksen tarvetta. Vakavissa tapauksissa, esimerkiksi liikenneonnettomuuden johdosta, potilas voidaan haluta siirtää jatkohoitoon kotimaahan ja ambulanssilennon kustannuksissa puhutaan sadantuhannen euron suuruusluokasta.
Kuolemantapauksessa vainajan kotiutus maksaa tuhansia euroja, koska Kreikassa ei tuhkata, vaan kuljetus tapahtuu sinkkiarkussa.
3. Matkustustiedote ja 4. matkustusilmoitus
Matkustustiedotteessa kerrotaan, että Kreikassa mahdollisia kriisiuhkia ovat maanjäristykset, maastopalot, liikenneonnettomuudet, hotellipalot ja tulvat. Kreikassa tapahtuu eniten maanjäristyksiä Euroopassa ja Välimeren alueella ja viime heinäkuussa Kosilla tapahtunut järistys vaati myös ihmishenkiä.
Vain pieni osa maassa oleskelevista suomalaisista on tehnyt matkustusilmoituksen, mutta kriisitilanteessa voidaan auttaa ainoastaan niitä, jotka ovat ilmoittaneet yhteystietonsa. On hyvä ilmoittaa yhteystiedot ”hyvän sään aikaan”, sillä kriisin sattuessa puhelin- ja tietoliikenneyhteydet todennäköisesti katkeavat tai toimivat huonosti. Teemme kuten opetamme ja myös suurlähetystön väki tekee matkustusilmoituksen.
Ulkoministeriöllä on ollut vuodesta 2012 maailmanlaajuinen www.matkustusilmoitus.fi – järjestelmä (på svenska www.reseanmalan.fi). Eli jos kriisitilanteessa matkanjärjestäjä tai suurlähetystö eivät ole toimintakykyisiä, alueella olevia suomalaisia voidaan yrittää auttaa Helsingistä käsin.
Mutta ihan avainasemassa on viides M: maalaisjärki. Se mikä pätee kotimaassa, pätee myös lomalla. Jos kotimaassa käytetään kypärää moottoripyörällä ajaessa, pitää sitä käyttää myös lomalla, vaikka aurinko kuumottaisi kuinka.
Kriisin sattuessa Kreikan viranomaiset ovat vastuussa sen hoitamisesta ja heidän antamiaan ohjeita tulee seurata ja noudattaa. Mutta lisäksi Suomen viranomaiset avustavat konsulipalvelulain mukaisesti ja yrittävät jakaa tilannetietoa myös muulla kielellä kuin kreikaksi.
Varjoja paratiisissa: ongelmat seuraavat myös lomalle
Auringon paistaessa ja turkoosin meren liplattaessa ei tule välttämättä ajatelleeksi turismin varjopuolia. Kun viiniä ja ouzoa on tarjolla joka kulmalla, jotkut eivät malta vastustaa. Se saattaa olla huolestuttavaa, varsinkin jos ollaan matkassa pienten lasten kanssa, joista pitää huolehtia.
Jos kotimaassa kärsii masennuksesta tai muista mielenterveysongelmista, niiden kuvitellaan helpottavan rentouttavissa lomaolosuhteissa ja lääkitys unohtuu. Mutta juuri mielenterveysongelmiin on ehkä hankalinta saada apua vieraassa maassa ja vieraalla kielellä.
Jos sinulla on säännöllinen lääkitys Suomessa, muista ottaa lääkkeet mukaan ja käytä niitä lääkärin antamien ohjeiden mukaan.
Älypuhelimet ja Suomen passit ovat hyvää kauppatavaraa ja niitä varastetaan säännöllisesti varsinkin suurkaupungissa Ateenassa ja ihmisjoukoissa. Voit vähentää vaaraa joutua varkauden uhriksi, kun pidät repun edessä etkä selässä kun olet täpötäydessä metrossa tai bussissa.
Aurinkolomaan voi kohdistua myös odotuksia, jotka eivät täytykään, ja se saattaa aiheuttaa lähisuhdeväkivaltaa. Kuten kotimaassakin, silloin kannattaa kääntyä sairaalan ja poliisin puoleen.
Kun ihmiset ja kulttuurit kohtaavat ei valitettavasti aina vältytä myöskään konflikteilta ja raiskauksilta. Hilpeässä lomafiiliksessäkin kannattaa siis olla varovainen kenen matkaan lähtee, mutta jos rikos kuitenkin tapahtuu, kannattaa hakea apua sairaalasta ja poliisilta. Naisille on myös auttava puhelin 15900.
Konsulitiimi palvelee
Ateenan suurlähetystössä Eili ja Merja neuvovat pulaan joutuneita matkustajia etsimään apua itselleen. Eri puolilla Kreikkaa toimii lisäksi kuusi kunniakonsulia , joiden puoleen voi kääntyä. Iltaisin ja viikonloppuisin palvelee ulkoministeriön päivystyskeskus numerossa +358 160 55555.
Hyvää ja aurinkoista lomaa,
t. Konsuli
P.S. Seuraa suurlähetystön verkkosivuja www.finland.gr sekä some-kanavia www.facebook.com/FinnishEmbassyAthens ja www.twitter.com/FinEmbAthens.
- Suurlähetystön valmius- ja evakuointisuunnitelma
- Kreikan viranomaisen ohjeita