It’s all Greek to me – vai tuttu vieras kieli, kreikka?

Shakespeare kuvasi näytelmässään Julius Caesar käsittämätöntä kieltä “It was Greek to me” – ihan kreikkaa. Olen nyt opiskellut nykykreikkaa pari vuotta. Vaikka se on edelleen aika käsittämätöntä, löytyy sieltä yllättävän paljon koulusta tai elämästä tuttuja sanoja ja ilmiöitä, jotka tekevät opiskelun mielenkiintoiseksi ja jännittäväksi.

Kreikkalaiset jumalat ja mytologia elävät ajssa

Sivistyssanoja vai kreikkaa?

Etymologia tulee kreikan sanasta ethimo eli sanojen alkuperän tutkimus. Mutta tämä artikkeli on puhtaasti epäkielitieteellinen perustuen korvakuuloon, musta tuntuu –menetelmään ja wikipediaan.

Athina kathari - "Pidä Ateena puhtaana"

Yksi parhaiten tunnettuja kreikan sanoja on demokratia, jossa yhdistyvät dimos, kansa/asuinalue/kunta, ja kratos, valta/voima/valtio.

Katharsis viittaa ylätyylisesti henkiseen puhdistautumiseen, mutta Ateenassa joka roskalaatikon kyljessä lukee Athina kathari – ”Pidetään Ateena puhtaana”.

Kreikaksi minä on ego, ja suomeksikin itsekeskeinen henkilö on egoisti.

Metafora on kielikuva, mutta Kreikassa sana komeilee muuttoautojen kyljessä ja juontuu muinaiskreikan sanasta metafero, kuljetan.

Metaforiki - muuttoauto

Kronologinen tulee muinaiskreikan sanasta khronos, aika. Ja sitä mittaava väline ranteessa on rehvakkaasti rolex, vaikka olisi kuinka edullinen malli.

Sattumoisin myös sana kaaos tulee kreikasta (muinaiskreikan khaos).

Lääkistä, matikkaa ja fyssaa – kreikasta ja Kreikasta

Valmistuvat lääkärit vannoivat Hippokrateen valan, jolle nimen antoi lääketieteen isä” Hippokrates (n. 400 EEA).

Lääketieteen sanasto vilisee kreikkaa. Pediatri on lastenlääkäri, koska pedi on lapsi kreikaksi. Kardiologi on puolestaan sydänlääkäri ja kardia sydän kreikaksi.

Fobia tulee kreikan sanasta fovos ja aukean paikan kammo on agorafobia kreikan sanoista tori ja pelko.

Kreikan opintojen alkuaikoina opettaja tivasi minulta, kuinka toivotetaan ”hyvää ruokahalua”. Sanoin, etten tiedä sanaa ruokahalu. Hän oli vakuuttunut, että tiedän: ”Mitä on, jos jollain ei ole ruokahalua?”. No anoreksia. Niinpä, oreksi on ruokahalu ja anoreksia on ruokahalun puute. Eli hyvää ruokahalua on kali oreksi.

Kreikasta tulevat itse matematiikka-sanan lisäksi myös trigonometria, aritmetiikka, logaritmi, geometria, probleema, ellipsi, paraabeli, hyperbeli, aksiooma, analyysi – eli kaikki matikan tunnin lempiasiat. Niin kuin myös Pythagoraan lause (Pythagoras n. 500 EEA).

Fysiikka tulee kreikan sanasta fysi, luonto, ja se tutkii luonnonlakeja. Myös Arkimedeen laki on peräisin Kreikasta (Archimedes n. 200 EEA). 

Myyttejä, jumalia, tarinoita

Myytti tulee kreikan sanasta mythos. Ja samanniminen olut on muuten hyvin suosittua.

Narsisti juontuu Narkissoksesta, joka oli kreikkalaisen mytologiankomea nuorukainen. Ennustuksen mukaan hän kuolisi, jos näkisi oman kuvansa. Metsästysretkellä Narkissos näki kuvansa lähteestä, rakastui siihen ja menehtyi lähteelle. Häntä etsimään tulleet löysivät paikalta narsissin.

Mythos - ei vain antiikin myyttejä

Myös Oidipus oli Kreikan mytologian sankari, jonka oli määrä naida oma äitinsä. Oidipuskompleksilla viitataan edelleen lapsen tuntemaan vetoon toista sukupuolta olevaa vanhempaansa kohtaan.

Nike on voiton jumala ja minäkin olen voittanut itseni senmerkkisillä tossuilla ja päässyt aidon maratonin maaliin Maratonista Ateenaan.

Kreikkalaisen mytologian prinsessa Europa on antanut nimensä kokonaiselle maanosallemme.

Achilleas (Akilles) oli puolestaan Homeroksen tarinan sankari, joka kastettiin Styx-virtaan, jotta hänestä tulisi haavoittumaton. Mutta koska häntä pidettiin kiinni kantapäästä, se jäi ilman suojaa. Ja Akilleen kantapäällä tarkoitetaan yleisestikin jonkun asian heikkoa, haavoittuvaa kohtaa. 

Alku ja loppu – A ja O

Suomeksi sanomme, että tärkeä asia on ”kaiken A ja O”. Sanonta viittaa kreikkalaisten aakkosten ensimmäiseen alfa ja viimeiseen omega kirjaimeen.

Kreikan kielestä löytyvät Omeagan lisäksi kaupalliset nimet Telia ja Oreo

Eläinlauman ykkösurosta kutsutaan alfaurokseksi. Kreikassa järjestystä ei määritellä 1., 2., 3., vaan aakkosilla A, B, G. Suomeksi nimikkeeni on ensimmäinen lähetystösihteeri, mutta kreikaksi Grammateus A.

Koulussa matikantunnilla opimme, että toinen aakkonen on beta ja ääntyy kuin b. Ehkä niin olikin antiikin kreikassa, mutta nykyopin mukaan toinen kirjain on vita ja ääntyy kuin v. Eli tunnettu kreikkalainen saari, joka on antanut nimen myös seksuaalivähemmistölle, on nimeltään Lesvos ja siellä on nykyään suuri pakolaiskeskus. 

Harvinaisilla kielillä dementiaa vastaan

Ulkomailla työskentelyssä on ollut se hyvä puoli, että olen päässyt opiskelemaan koulussa opittujen ruotsin, saksan ja englannin lisäksi unkaria, mandariinikiinaa ja nykykreikkaa.

Vaikkei muutamassa vuodessa ehdikään päästä näissä harvinaisissa kielissä kovin syvälle, on kohtelias ele asemamaata kohtaan osoittaa edes kiinnostusta. Ja mitä kauemmas pääkaupungin keskustasta menee periferiaan (periphereia, kreikaksi ympäri kantaminen, ympärys, maailmanpiiri) sitä tärkeämpää on osata maan kieltä.

Olen vakuuttunut, että on myös hyvää dementian torjuntaa, kun yli 50-vuotiaana tavaa ja kirjoittaa kiinan merkkejä tai kreikan aakkosia kieli keskellä suuta kuin ekaluokkalainen.