Oodi (kreik. ὠδὴ, ode) Pangratille

2

Pangrati, Pagrati, Παγκράτι. On vaikea uskoa, että vain 90 vuotta sitten tämä Ateenan kaupunginosa, joka tunnettiin aiemmin nimellä Vatrahonissi, oli Illissos-joen rannalla sijaitseva saari – ja kuten sen nimi kertoo – sammakoiden asuttama. Nykyään erityisesti nuorten ja taiteilijoiden suosima kaupunginosa tunnetaan sen kukoistavasta taide- ja kulttuurielämästä sekä pienistä putiikkikaupoista, kahviloista ja ravintoloista.

Saavuin Ateenan syyskuun alussa korkeakouluharjoitteluani varten, ja nyt näin kolme kuukautta myöhemmin aloin pohtia, mihin erityisesti ehdin kiintyä. Ensimmäisenä mieleeni tuli kotikaupunginosani Pangrati.

Ihastuin Pangratiin lähes välittömästi sinne saavuttuani, ja näin jälkeenpäin voin todeta, ettei ensivaikutelmani pettänyt. Uskallan väittää, että Pangrati on ainakin Ateenan keskustan kaupunginosista kodikkain ja viihtyisin. Vaikka Exárcheiaan on mukava mennä viettämään iltaa harkkarikavereiden kanssa ja Kolonákiin ostoksille, on päivän päätteeksi aina ihana palata kotiin juuri Pangratiin.

Enkä ole ainoa, joka kaupunginosaan on tykästynyt. Hiljattain Time out kysyi 20 000 kaupunkilaiselta ympäri maailmaa, mitkä ovat maailman ”cooleimmat” kaupunginosat vuonna 2022, ja Pangrati pääsi ansaitusti listasijalle 39. Lisäksi naapuruston suosiosta kertoo myös eri lähetystöjen työntekijöiden määrä alueella. Sopeutumisessani uuteen kaupunkiin auttoi varmasti eniten aktiivinen harjoittelijoiden yhteisö, josta useat muutkin olivat päättäneet valita kodikseen juuri Pangratin.

 

 

 

 

 

 

Pangrati on aivan Ateenan keskustan tuntumassa oleva noin 35 173 asukkaan kaupunginosa. Lännessä se rajoittuu vauraaseen ja hienostuneeseen Kolonákiin, joka tunnetaan sen lukuisista lukusputiikeista sekä poliitikkojen ja liikemiesten suosimista kiinteistöistä. Pohjoispuolella puolestaan sijaitsevat Kaisarianin esikaupunkialue sekä llisian kaupunginosa, jossa myös Suomen suurlähetystö sijaitsee. Vuoteen 2004 asti myös Suomen suurlähetystö oli Pangratissa. Ateenan merkittävimmistä maamerkeistä ja nähtävyyksistä vain kävelymatkan päässä sijaitsevat Kreikan kansallispuutarha, Zappeonin kartano, Sýntagma-aukio ja Kreikan parlamenttitalo. Liikkuminen Pangratista muualle kaupunkiin on hyvin helppoa, sillä kaupunginosan liikenneyhteydet ovat loistavat. Pangratiin liikennöivät useat bussi- ja raitiovaunulinjat; Evangelismos-metroasemalta pääsee suoraa linjaa pitkin sekä lentokentälle että Pireuksen satamaan, ja alueelle on suunnitteilla uusi Pangrati/Kaisariani-niminen metroasema.

Pitkään keskiluokkaisena ja perhekeskeisenä kaupunginosana pidetty Pangrati on viime vuosina muuttunut erityisesti nuorten asukkaiden, taiteilijoiden ja kulttuurilaitosten ansiosta yhdeksi Ateenan ”trendikkäimmistä” kaupunginosista säilyttäen kuitenkin myös perheystävällisen maineensa. Erityisesti talouskriisistä seurannut muutaman vuoden takainen vuokrahintojen romahdus tarjosi mahdollisuuden uusille ravintoloille, baareille ja taidegallerioille saapua alueelle ja puhaltaa uutta elämää naapurustoon. Tänä päivänä kaupunginosan suosio näkyy paitsi alueen vilkkaassa ravintola- ja kulttuurielämässä myös asuntojen ja vuokrien kasvavissa hinnoissa.

Useimmissa Kreikan kaupungeissa vuokrat ovat viime vuosina nousseet mutta Ateenan keskustassa eniten, jopa 40 prosenttia viimeisten neljän vuoden aikana. Ateenan keskustan kaupunginosissa vuokrataso oli tänä vuonna keskimäärin 7,8 €/neliömetri. Vaikka vuokrat eivät Pangratissa (10,4 €/neliömetri) yllä esimerkiksi naapurikaupunginosa Kolonákin hintojen tasolle – Kolonákin vuokrataso on Attikan korkein (12 €/neliömetri) –  on vuokratason nousu myös Pangratissa keskustelun- ja huolenaihe monelle erityisesti perheenlisäystä suunnittelevalle. Murheena on tietenkin myös kasvavat energiakustannukset, jotka lisäävät asumiskustannuksia. Maassa, jossa keskimääräinen bruttopalkka oli vuonna 2021 noin 1353 e/kk ja minimipalkka on vain 713 e/kk, käyttävät vuokralaiset keskimäärin jopa 60–70 prosenttia palkastaan asumiskustannuksiin.

 

 

 

 

 

 

Käännyitpä mistä tahansa kulmasta Pangratissa, päädyt todennäköisesti jollekin sen monista aukioista (kreik. πλατεία, plateia). Aukiot ovat keskeisiä kohtaamispaikkoja ja tervetulleita hengähdystaukoja Ateenan kaoottisen liikenteen täyttämiltä kaduilta. Neljä naapuruston suurinta aukiota ovat Plastira, Pangratiou, Profitis Ilias ja Varnava. Omaksi henkilökohtaiseksi suosikikseni harjoitteluni aikana muodostui kuitenkin ehdottomasta Plateia Proskopon eli Partiopoikien aukio, joka on saanut nimensä siellä sijaitsevan kreikkalaisten partiolaisten päämajan mukaan. Vehreitä puita, kahviloita ja terasseja täynnä oleva aukio tarjoaa päivällä seesteisen piilopaikan sitä tarvitseville ja täyttyy iltaa kohden kuhisevista seurueista.

Perjantaisin kannattaa puolestaan suunnata Archimidous-kadulle, jolla järjestetään tori tai kreikkalaisittain ”Laiki agora” (λαϊκή αγορά). ”Laiki agora” eli kansantori on tärkeä sosiaalinen tapahtuma ja perinne useille kreikkalaisille. Useimmissa kaupunginosissa viikoittain järjestettävältä torilta kannattaa ostaa muun muassa tuoreita hedelmiä, vihanneksia, kalaa, kukkia ja kasveja.  Hintataso torilla on ruokakauppaa huomattavasti halvempi maassa, jossa elintarvikkeiden ja muiden välttämättömyyshyödykkeiden hinnat eivät ole moniin vuosiin vastanneet maan kansalaisten ostovoimaa. Kreikan bruttokansantuote asukasta kohti (ostovoimaa koskevilla standardeilla mitattuna) oli vuonna 2021 65 prosenttia Euroopan unionin keskiarvosta, mikä sijoittaa Kreikan toiseksi viimeiseksi Bulgarian jälkeen. Myös viimeisimmän kriisin aikana elintarvikkeiden inflaatio on ollut Kreikassa jatkuvasti korkeampi kuin euroalueella.

 

 

 

 

 

 

Pangratista puhuttaessa ei voida olla mainitsematta sen erittäin monipuolista kahvila-, baari- ja ravintolatarjontaa. Perinteiseen kreikkalaiseen tavernaan haluava suuntaa perheomisteiseen Mavros Gatosiin (”musta kissa”) tai modernimman otteen omaavaan – paikallisten poliitikkojen, taiteilijoiden ja toimittajien suosimaan ja myös omaan suosikkiini – Mavro Provatoon (”musta lammas”). Fine diningista pitäville alueella on puolestaan tarjota Michelin-ravintolat Soil ja Spondi. Kasvissyöjä tai vegaani ei myöskään pety, sillä useimmissa kreikkalaisissa ravintoloissa on runsaasti tarjolla kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja, mutta alueella sijaitsee myös useita kasvisruoka- ja vegaaniravintoloita, kuten omat suosikkini Baba Ghanoush ja The Vegan Vandal.

Alueen paras brunssi löytyy puolestaan kahvila Ohh Boy:sta, johon kannattaa suunnata keskellä viikkoa, jos haluaa välttää jonottamisen. Lasillisen äärelle ystävien kanssa kannattaa kokoontua historialliseen Hotel Chelseaan, joka arki-iltaisinkin täyttyy kadulle asti erityisesti nuorista aikuisista. Illan päätteeksi kannattaa vielä poiketa aivan Hotel Chelsean vieressä olevan myöhäisillan souvlakiravintola Elviksen kautta, joka tarjoaa ympäröivien baarien asiakkaille perinteisiä lihavartaita, gyroksia ja kuuleman mukaan Ateenan parhaita ranskalaisia pitkälle yöhön.

 

 

 

 

 

 

 

Pangratilla on paljon annettavaa myös kulttuurin ja taiteen ystäville. Naapurusto on aina ollut taiteilijoiden suosiossa, mutta erityisesti Goulandrisin nykytaiteen museon saapuminen vuonna 2019 merkitsi muutosta alueen kulttuurielämässä. Museon kokoelmaan kuuluu mm. Picasson, Monet’n, van Goghin ja Cezannen teoksia, ja se järjestää tiloissaan myös taideluokkia, museokierroksia ja musiikkitapahtumia levittäen luovuutta koko naapurustoon. Lisäksi naapurustossa sijaitseen myös Kreikan Kansallisgalleria – taidemuseo, joka keskittyy länsimaiseen taiteeseen aina renessanssiajalta nykypäivään – sekä useampia pienempiä taidegallerioita.

Myös elokuvataiteesta pitävä viihtyy varmasti Pangratissa. Elokuva saapui Kreikkaan vuonna 1896, ja Pangratissa elokuvateattereita oli aikoinaan jopa 23. Nykyään naapurustossa on sekä useita pieniä elokuvateattereja että elokuvateatteriketju Village Cineman teatteri. Alueen kulttuuriperintöä heijastaa vuonna 1925 avautunut art deco -tyylinen Cinema Palas (Κινηματογράφος Πάλας), joka näyttää läpi vuoden kriitikoiden suosimia elokuvia ja tarjoaa miljööllään aikamatkan ajassa taaksepäin. Ulkoilmanäytöksiä kesäkuukausina naapurustossa järjestävät Cinema Palasin lisäksi ainakin sotamuseon yhteydessä toimiva hienostunut Cine War Museum (Cine Πολεμικό Μουσείο) sekä vanhemman koulukunnan teatteri Cine Oasis (Σινέ Οασις).

Kirjallista kulttuuria naapurustossa puolestaan edustavat sen lukuisat putiikkikirjakaupat. Näistä kansainvälinen kirjakauppa Lexikopoleio – nimi tulee kreikan sanoista λεξικό, lexiko, ”sanakirja” ja πωλώ, polo, ”myydä” – on selkeä oma suosikkini. Kirjakaupasta löytyy laaja valikoima sanakirjoja, kaunokirjallisuutta, esseitä, lastenkirjoja ja sarjakuvia niin ranskaksi, englanniksi, kreikaksi, saksaksi kuin italiaksikin. Kreikkalaisesta filosofiasta kiinnostunut nappaa mukaansa tietenkin Platonin, Aristoteleen tai Homeroksen klassikkoteokset; moderneista kreikkalaisista klassikoista pitävä puolestaan esimerkiksi M. Karagátsisin The Great Chimeran. Lisää loistavia suosituksia saa varmasti myös kirjakaupan erittäin mukavalta henkilökunnalta, jonka kanssa jää mielellään pidemmäksikin aikaa juttelemaan päivän hiljaisempina kellonaikoina.

 

 

 

 

 

 

Pangratista puhuttaessa ei voida vielä olla mainitsematta sen kuuluisinta nähtävyyttä Panathinaïkó-stadionia (Παναθηναϊκό Στάδιο, ”Kaikkien ateenalaisten stadion”), toiselta nimeltään Kallimármaroa (Καλλιμάρμαρο, ”Kaunismarmorinen”). Maailman ainoa kokonaan marmorista rakennettu stadion sijaitsee antiikin stadionin paikalla ja on yksi Ateenan merkittävimmistä historiallisista nähtävyyksistä. Urheilustadionilla järjestettiin ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset vuonna 1896, ja nykyään stadion toimii jokavuotisen Ateenan maratonin maalipaikkana. Urheilustadionin ylätasanne on lenkkeilijöiden suosiossa, mutta upean näkymänsä ansiosta se houkuttelee paikalle myös istumaan iltaa ja ihastelemaan auringonlaskua.

 

 

 

 

 

 

 

Niin paljon kuin Pangratissa näkemistä ja tekemistä onkin, kannattaa siihen tutustua erityisesti sen kodikkaan tunnelman vuoksi. Koska kaupunginosa on piilossa Panathinaïkó-stadionin takana, vain harvat turistit ikinä eksyvät sinne, ja tämän takia naapurusto on myös onnistunut säilyttämään sen autenttisen kreikkalaisen tunnelman. Kuitenkin myös useamman lomailijan kannattaisi ehdottomasti poiketa Pangratissa. Naapuruston olemuksesta saa lopulta kunnolla kiinni vain sen itse kokemalla.

 

Ella Ikävalko

 

 

Kommentit

Kaarina 1 vuosi sitten

Onpa kauniisti kirjoitettu minunkin suosikkikaupunginosasta Ateenassa.

Kari Oiva Ilpo Tuurihalme 1 vuosi sitten

Upea kirjoitus. Kyllä tulee ikävä Kreikkaan. Olen käynyt eri paikoissa ja myöskin Ateenassa. Kreikkalaiset suhtautuvat mukavasti suomalaisiin, jos osaa itse olla avoin ja kohtelias. On mukavia kokemuksia matkoilta Kreikkaan.