Argentiinassa luomuruokaa tuotetaan paljon, mutta paikallisen kuluttajan ostoskorissa sitä ei juuri näy

Argentiina on maailman toiseksi suurin luomuruoantuottajamaa heti Australian jälkeen: maassa tuotetaan luomuruokaa noin 4 miljoonan hehtaarin verran. Mittava luomuruokatuotanto ei kuitenkaan näy supermarkettien valikoimissa, sillä luomuruokatuotteita myydään vain erityisissä luomukaupoissa. Suurin osa (99%) Argentiinan luomutuotteista viedään ulkomaille, pääosin Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan, jolloin tuotteista vain murto-osa jää kotimaahan. Luomutuotannon sertifiointivaatimukset ovat lisäksi kalliita ja monimutkaisia.

Argentiinassa tuotettu luomuruokavalikoima on laaja. Se kattaa öljyt, sokeriruo’ot, lihan, viljan, öljysiemenet, mausteet, yrtit, hedelmät, vihannekset, jauhot, palkokasvit, hedelmämehut, maitotuotteet, mate -teen, hunajan ja viinin. Näistä tärkeimpiä ovat viljat ja öljysiemenet, erityisesti vehnä ja soijapavut. Hedelmistä omenat ja päärynät ovat tärkeimpiä vientituotteita, sitrushedelmät ovat puolestaan suunnattu kotimaisille markkinoille, samoin vihannekset muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta (kuten valkosipuli ja kurpitsa). Kuuluisa argentiinalainen viini on myös luomuna merkittävä vientituote, sillä jopa 70 % luomuviineistä viedään ulkomaille.

Luomuruoan valvonta on pitkälle kehittynyttä Argentiinassa

Luomutuotannon sertifiointivaatimukset ovat korkeat, eikä pienten tuottajien ole helppoa täyttää vaatimuksia. Tästä johtuen pieni ryhmä viljelijöitä on ajamassa sertifiointijärjestelmän muutosta, joissa valvontajärjestelmän prosessi olisi helpompaa ja halvempaa.

– Argentiinassa luomuruoka ei ole niin laajalle levinnyt, että sitä saisi supermarketeista. Se johtuu monimutkaisesta sertifiointijärjestelmästä. Sitä on saatavilla vain kaupoista, joille on myönnetty oikeus myydä luomutuotteita sekä erilaisilta luomuruokia myyviltä toreilta, Fresco-nimisen luomukaupan myyjä Gimena Tapia toteaa.

Kuva: Elina Laiho

Argentiina on maailmalla arvostettu ja luotettava luomuruoan tuottajamaa. Tämä johtuu siitä, että Argentiinassa on asetettu erittäin tiukat säädökset luomuruoan sertifioimiseksi. Se on myös yksi harvoista maista, jonka lainsäädäntöön kuuluu pykälä kansallisesta luomutuotannosta ja -säätelystä. Säätely luotiin jo 1990-luvun alussa, ja se on myös Euroopan Unionin hyväksymä. SENASA (Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria) on Argentiinan luomuruokatuotannon valvontavirasto, joka myöntää luvat tuottajille ja myyjille. Luomuruokatuotantoa ajavan kansalaisjärjestön MAPO:n (Movimiento Argentino para la Producción Orgánica) mukaan maassa on jo 1500 luomusertifikaatin saanutta tuottajaa.

Kuluttajat suosivat yhä enemmän luomutuotteita. UADE -yliopiston (Universidad Argentina de la Empresa) vuonna 2019 tekemän tutkimuksen osallistujista  46 % sanoi käyttäneensä luomuruokaa vuoden aikana. Nousu on merkittävä, sillä vuonna 2015 luku oli vain 26 %. Myös luomutuottajien määrä on kasvussa, sillä vuonna 2018 tuottajien määrä kasvoi 7 %. Luomuruoalla olisi siis potentiaalia Argentiinassa päätyä kuluttajien ostoskoreihin, mikäli maan luomuruokatuotanto laajenee kattamaan myös kotimaan markkinat ja tavalliset ruokakaupat.

Elina Laiho