Argentiinalaisten henkilökohtainen tila on paljon pienempi kuin meidän suomalaisten. He kompensoivat kuitenkin pienen tilantarpeensa hyvin kirjakädellään, jonka he pitävät puolen metrin etäisyydellä lukulaseistaan, työntäen kanssamatkustajat kauemmaksi metrossa. Lukeminen ei tunne aikaa eikä paikkaa Buenos Airesissa.
Aamuruuhkassa ei ole harvinaista nähdä paikallisia kirja kädessään täpötäydessä metrossa, jossa itse keskityt pystyssä pysymiseen tai siihen, ettet kaada aamukahvejasi toisten työmatkalaisten niskaan. Myös täällä Kindlet ja muut lukualustat ovat nosteessa, mutta kirjojen ja lehtien kosketeltavuutta sekä sivujen rapinaa nähtävästi arvostetaan paljon enemmän kuin koto-Suomessa.
”Kirjamyynti syöksyy”. ”Akateeminen myydään”. Näin uutisoitiin Suomessa vuoden alussa. Suomalaisen Kirjayhdistyksen joka vuosi julkaistavat luvut kertovat kirjamyynnin laskeneen jopa kymmenen prosenttia vuonna 2014.
Vaikka olemme maailmanlaajuisesti siirtymässä pois fyysisistä kirjoista ja kohti e-lukemista, Argentiinan kirjamarkkinat elävät ja voivat hyvin. Pääkaupunki Buenos Airesissa on maailman eniten kirjakauppoja per asukas. 25 kirjakaupalla satatuhatta asukasta kohti Buenos Aires on ylivoimainen ykkönen, takanaan Hong Kong ja Madrid. Ensi kuulemalla luku ei ehkä kuulosta hurjalta, mutta Helsingin tapauksessa se tarkoittaisi yhteensä 150 kirjakauppaa. Suomessa on kolme kaupunkia yli kymmenellä kirjakaupalla.
Miten kirjakulttuuri näkyy Buenos Airesin katukuvassa kirjakauppatiheyden lisäksi? Kaupungin 734 virallisen kirjakaupan ohella kirjoja myydään kirppiksillä, markkinoilla ja katukojuissa, eli täällä kukoistavat myös käytettyjen kirjojen markkinat. Kaupungin vilkkaimpiin kuuluvalla kadulla, Avenida Corrientesilla, useat kirjakaupat ja antikvariaatit ovat auki vielä pitkään puolenyön jälkeen.
Kirjoja ja sanomalehtiä on kaikkialla Buenos Airesissa, ja lukeminen on ilmiselvästi iso osa monien argentiinalaisten arkipäivää. Mielenkiintoista on kuitenkin, että vaikka argentiinalaiset lapset osaavat kirjoittaa hyvin, heidän lukutaitonsa on huono latinalaisamerikkalaisiin kavereihin verrattuna.
Hiljattain julkaistut, peruskoulun oppilaiden koulutaitoja mittaavan testin tulokset kertovat argentiinalaisten kirjallisten ilmaisutaitojen olevan Latinalaisen Amerikan parhaimpia, edellään vain Chile ja Costa Rica. Paradoksaalisesti kolmasluokkalaisten lukutaitotilastoissa Argentiina nappasi yhdeksännen sijan viidestätoista latinalaisamerikkalaismaasta.
Lukutaito liittyy pitkälti sosioekonomiseen asemaan. Argentiinassa on vuosittain satoja oppilaita, joilla ei ole pääsyä toisen asteen koulutukseen, vaikka se on heille pakollinen. Valtio yrittää markkinoida lukutaidon tärkeyttä ja esimerkiksi metroissa voi nähdä mainoksia, joissa julkkikset poseeraavat ja painottavat lukemisen merkitystä.
Toivotaan, että Messi esimerkillään pystyy luomaan suurempaa kiinnostusta lukemista kohtaan nuorten keskuudessa, jotta he voivat ottaa kaiken irti maansa kirjavasta kirjatarjonnasta.
Teksti: Dennis Söderholm